7 nasvetov za ureditev otroške sobe

Vsak otrok si želi prikupno otroško sobico, ki mu bo nudila tako prostor za igro in učenje kot prijetno zatočišče v svetu domišljije. Otroška soba mora slediti njegovim željam in potrebam, predvsem pa mora biti urejena tako, da je praktična. To pomeni, da je dobro poskrbljeno za to, da je z njo čim manj dela – in ne le v smislu pospravljanja, temveč tudi v smislu bodočih preureditev. Z rastjo otroka lahko namreč pričakujemo, da se bodo njegove potrebe in želje spreminjale, kar pomeni, da bo tudi v sobi nujnih nekaj prilagoditev. Kako torej poskrbeti za ureditev otroške sobe, da bo ta lepa na pogled, prijetna za bivanje, hkrati pa še izjemno prilagodljiva?

1. Vsakdo potrebuje svoj prostor

Včasih pač nimamo možnosti, da bi vsakemu otroku omogočili lastno otroško sobo, saj nam bivanjske razmere tega ne dovoljujejo. Sobo si torej delita dva otroka oziroma včasih celo trije. In kako vsakemu omogočiti občutek, da ima v sobi svoj prostor oziroma svoj varni kotiček?

Sobo lahko enostavno razdelite na pol z »nevidno črto«, ki jasno pove, kateri del pripada enemu in kateri drugemu otroku. Tako sta tudi zadolžena za pospravljanje vsak svojega dela. Otroka morata vedeti, da ni primerno, da silita eden drugemu v njegov prostor, kadar to ni zaželeno – in da bo ta meja takrat, kadar ni želje po skupni igri, še bolj opazna, lahko poskrbi ali zavesa ali španska stena ali kakšna druga premična meja, ki jo lahko sicer tudi odstranite. Tako bosta imela otroka vedno občutek, da jima je na voljo tudi zasebnost.

2. Ureditev kotičkov

Ureditev otroške sobe je najbolj uspešna, če to že med načrtovanjem razdelimo v kotičke. Kotiček za spanje, kotiček za učenje, kotiček za igro, kotiček za urejanje.

Kotički otroške sobe

Kotiček za spanje, torej postelja z nočno omarico, lučko, kakšno polico za knjige in plišastimi ljubljenčki naj bo umaknjen v najbolj oddaljen del sobe, torej proč od vrat – tako bo imel otrok v postelji občutek, da ga ne more nič zmotiti.

Kotiček za učenje naj predstavljajo pisalna miza in stol, poleg tega pa še police in predali s šolskimi pripomočki in knjigami. Najbolje ga je umestiti v bližino okna, tako da svetloba pada na pisalno mizo z leve strani (za desničarje).

Kotiček za igro je lahko kjer koli, tudi sredi sobe na tleh. Poskrbite le, da je v bližini dovolj zabojev in polic za shranjevanje igrač, da ne bo nereda. Pri večjih otrocih se kotiček za igro spremeni v kotiček za sproščanje in ustvarjanje – in takrat je primerno poskrbeti za fotelj, na katerem se lahko udobno sedi in bere, posluša glasbo, igra igrice, brenka kitaro …

Zadnji je kotiček za urejanje, torej omara z oblačili in police s kozmetičnimi pripomočki. Ne pozabite, da potrebujejo tudi otroci navajanje na nego telesa (kar boste pri najstnikih sicer hitro spoznali).

3. Sodobna tehnologija

Brez tehnologije ne znamo več živeti in na to je potrebno pomisliti tudi takrat, ko je čas za ureditev otroške sobe. Včasih je bilo treba v to vložiti nekaj dela, saj so starši poskrbeli za napeljavo za internet, televizijo in tudi telefon v sobo (z mislijo na najstniška leta). Danes je večina teh stvari brezžičnih oziroma mobilnih, torej ni težav.

Računalnik v otroški sobi

Koliko sodobne tehnologije bo imel otrok v sobi? Lahko se odločite, da bo imel računalnik za šolo v svoji sobi, ali pa ne. Enako velja za televizijo, konzole za igrice in podobno. Morali se boste odločiti, kje potegniti mejo oziroma koliko nadzora nad uporabo elektronike želite. Če se otrok sicer rad ukvarja tudi z drugimi stvarmi in je veliko zunaj ter brez težav v šoli, gotovo ne bo odveč, če ima kakšno stvar tudi v sobi. Poskrbite le za primerno postavitev – televizija naj se gleda s fotelja, ne pa iz postelje, da je ne bo gledal vse dokler ne omaga.

4. Dekoracija s stenskimi nalepkami

Otroci si pogosto želijo tematsko urejeno sobo, ki bo pričala svet o njihovih hobijih in aktivnostih. Tematska ureditev otroške sobe je lahko precej enostavna, saj se običajno potrebuje le nekaj malega »rekvizitov« in stenske nalepke. Te lahko za ugodno ceno sobo popolnoma spremenijo, njihova prednost pa je tudi v tem, da se enostavno odstranijo. Tako se otrok v sobi počuti bolj domače in tudi bolj izpolnjenega. Ne pozabite, da stenske nalepke lahko namestite celo na strop!

Stenske nalepke za otroško sobo

Več stenskih nalepk za otroško sobo si lahko ogledate TUKAJ.

Stenske nalepke za otroško sobo

Več stenskih nalepk za otroško sobo si lahko ogledate TUKAJ.

Stenske nalepke za otroško sobo

Več stenskih nalepk za otroško sobo si lahko ogledate TUKAJ.

5. Dobrodošlo, življenje!

Vsaka soba potrebuje tudi nekaj živega, torej kakšno rastlino, ki vnese vanjo nekaj narave. Rastline popestrijo sobo in hkrati skrbijo tudi za bolj čist zrak. Ampak zagotovo ne gre pričakovati, da bo otrok zalival rože – to bo vaše delo, razen če si sam posadi rožico in jo ima za svoj »projekt«. Kakšno rožo postaviti v otroško sobo? Najbolje je, da otrok sodeluje pri izbiri – tudi on ima svoj okus za rože, čeprav se tega morda ne zaveda.

Poleg rastlin se v otroški sobi pogosto znajdejo tudi ljubljenčki. Akvarij z ribicami je odlična popestritev, vendar zahteva tudi nekaj dela. Enako velja za eksotične ljubljenčke, na primer kuščarje, pa tudi male kosmatince, na primer hrčke. Preden se odločite, da bo imel otrok v sobi ljubljenčka, se jasno dogovorite o pravilih in o tem, za kaj bo moral skrbeti sam, kaj pa boste uredili vi.

6. Vse kot iz škatlice

Urejena otroška soba Včasih se zdi urejanje otroške sobe povsem nesmiselno, saj je soba vedno razmetana. Zakaj je tako? Je res, da je otrok len in noče pospravljati za seboj? V tem primeru pridejo gotovo prav ukrepi, zaradi katerih bo bolj z veseljem pospravil za seboj, a šele takrat, ko je poskrbljeno, da dejansko lahko pospravi. V otroški sobi naj bo dovolj predalov in omaric, da lahko vanje spravi vse, česar trenutno ne uporablja. Za igrače so odlični plastični zaboji, ki se spravijo pod posteljo, ali pa so namenjeni temu, da se na njih sedi. Otroku postavite v sobo tudi koš za odpadke in koš za umazano perilo – nobenega razloga ni, da bi umazana oblačila ležala na tleh.

7. Predelava starega pohištva in dekoracije

Če je soba praktična, potem tudi ne bi smela povzročati stroškov, kajne? Ureditev otroške sobe je lahko še poseben izziv, če uporabite pohištvo, za katerega se zdi, da je že odsluženo. Tako lahko previjalno mizico v sobi za večjega otroka spremenite na primer v lepotilno mizico. Otroški posteljici odstranite ograjico in jo s pomočjo nekaj blazin spremenite v majhen kavč za branje. Vrtiljak, ki je nad dojenčkovo posteljico nekoč vrtel medvedke, lahko predelate in poskrbite, da bodo z njega viseli planeti našega osončja ali steklene zvezdice, ki bodo odbijale svetlobo in na strop metale zajčke. Verjemite, da je možno z nekaj iznajdljivosti prav vsako stvar, ki je na videz ne potrebujemo več, predelati v nekaj drugega, zanimivega in uporabnega.

Vam urejanje otroške sobe povzroča težave? Ste z ureditvijo morda že končali in bi z nami radi podelili svoje izkušnje? Vabimo vas, da komentirate prispevek.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar