40 nasvetov za varčevanje z elektriko

Varčevanje z elektriko bi moralo postati navada v vsakem domu, saj ne prinaša zgolj prihranka pri stroških oziroma družinskem proračunu, temveč bistveno vpliva tudi na naše okolje. Okoljska osveščenost je nekaj, o čemer vedo veliko že otroci v vrtcu in v osnovni šoli, a ti so dejansko tisti, ki bodo lahko skrbeli za okolje v prihodnosti – danes pa se moramo za ohranjanje narave in naravnih virov ukvarjati tisti, ki smo odrasli sedaj.

Samo mi smo tisti, ki imamo vpliv in lahko skrbimo za varčevanje z energijo ter viri. In to pravzaprav sploh ni težko, če smo se le pripravljeni nekoliko potruditi.

Nižja poraba elektrike pri ogrevanju doma

Velik del energije v Sloveniji se še vedno pridobiva iz premoga, plina in olja. Gre za drage naravne vire, pri gorenju katerih nastaja ogljikov dioksid, ki je krivec za klimatske spremembe. Precej pa je tudi električnega ogrevanja, zato si v nadaljevanju preberite, kako je poraba električne energije lahko nižja.

Nekaj načinov za varčevanje z elektriko pri ogrevanju doma:

1. Zmanjšajte temperaturo v vašem domu za eno stopinjo Celzija. Ne zdi se veliko, vendar je prihranek opazen.

2. V sobah, ki jih ne uporabljate redno, vključite in izključite grelna telesa (radiatorje) po potrebi. Ne grejte praznih ali neuporabljanih prostorov!

Ogrevanje z elektriko

3. Kadar odpotujete, nastavite termostat na minimum. Zakaj bi bilo v hiši 20 stopinj, ko pa cel teden ni nikogar? Poskrbite le, da ni tako mrzlo, da bi se pozimi poškodoval vodovod.

4. Uporabljajte časovno nastavitev gretja. Gretje naj se vključi pol ure pred vašim prihodom iz službe ali pol ure preden se zbudite. Izključi naj se pol ure preden greste spat. Še bolje je, če naredite tedenski program – dnevno in nočno nastavitev za delovnike in za konec tedna.

5. Oblecite pulover! Je res nujno, da pozimi hodite po hiši v kratkih rokavih in spodnjicah? Raje malce znižajte temperaturo in se oblecite.

6. Zastrite okna. Ponoči preko oken potegnite debele zavese ali spustite rolete, da v notranjosti doma zadržite več toplote.

7. Preprečite prepih skozi odprtine, kot so kuhinjska napa, napeljava za telefon, zračnik za sušilni stroj, pisemsko okence v vhodnih vratih …

8. Zatesnite okna oziroma poskrbite za okna, ki omogočajo varčevanje z energijo. Razlika med sodobnimi troplastnimi okni in starimi okni je očitna, varčevanje z energijo pa veliko.

9. Izolirajte stene in podstrešje. Če vaš dom ni izoliran, verjetno 50 % toplote uide skozi stene in strop.

Manjša poraba električne energije za ogrevanje vode

10. Če želite, da bo poraba elektrike manjša, vključite bojler za vodo le takrat, ko jo dejansko potrebujete.

11. Varčevanje z elektriko lahko zagotovi redno servisiranje bojlerja – slab bojler porabi več.

12. Znižajte temperaturo vode. Dovolj je, da je ogreta na 60 stopinj Celzija.

13. Kopanje v kadi zamenjajte za hitro prho. Kadar morate napolniti kad, je poraba električne energije za ogrevanje lahko precej velika. Tudi tuširajte se ne predolgo – pet minut je za vsakogar dovolj, da poskrbi za temeljito higieno.

Hitra prha

14. Izolirajte cevi za vročo vodo. Če imate električni bojler v kleti, vi pa želite toplo vodo v kopalnici v prvem nadstropju, se veliko toplote izgubi. Oblecite cevi v izolacijski plašč.

Varčevanje z energijo pri razsvetljavi

Razsvetljava 15. Ugasnite luči, kadar niso nujno potrebne.

16. Čim bolje izkoristite naravno svetlobo. Vdelajte strešna okna, pisalno mizo postavite k oknu …

17. Uporabljajte varčne sijalke, ki porabijo precej manj energije kot klasične žarnice – pri teh se veliko energije porabi za ustvarjanje toplote.

Varčevanje z elektriko pri kuhanju

Če za kuhanje uporabljate električni štedilnik, potem pride varčevanje z energijo v poštev tudi v kuhinji.

18. Uporabljajte kuhalnik, ki ni energijsko požrešen in kuha hitro (na primer indukcijska plošča). Znebite se starih, klasičnih električnih kuhalnikov, kjer je hlajenje dolgotrajno in je tudi odzivnost prilagajanja temperature slaba.

19. Kuhajte v posodi, ki po velikosti ustreza velikosti kuhalne plošče.

20. Posodo imejte med kuhanjem pokrito.

Pokrita posoda

21. Ne kuhajte z veliko vode – dovolj je, da so živila med kuhanjem pokrita z vodo, saj se bodo tako skuhala hitreje. Kadar morate zavreti večjo količino vode, jo zavrite v električnem vrču (za pripravo kave), saj bo to veliko hitreje kot na štedilniku.

22. Hrano narežite na manjše kose, da bo kuhanje hitrejše.

23. Uporabite lonec na pritisk (ekonom lonec) ali mikrovalovno pečico za hitrejšo pripravo hrane in s tem manjšo porabo energije.

24. Klasično pečico ob nakupu nove zamenjajte za pečico z ventilatorjem ali konvekcijsko pečico – tako bo peka veliko hitrejša, torej bo poraba elektrike manjša.

25. V hladilnik ne dajajte vroče in tople hrane.

26. Hladilnik redno čistite, da v njem ne bo ledenih oblog (več kot 5 mm že vpliva na porabo), prav tako poskrbite za čiste rešetke na zadnjem delu hladilnika.

27. Ne pomivajte posode pod tekočo vročo vodo, temveč jo vedno natočite v korito.

28. Na pomivalnem stroju uporabljajte kratke programe, nikoli ne perite na programu za samo«polovično pranje«, saj to ni polovico manj energijsko požrešno – raje stroj do vrha napolnite in šele nato perite.

29. Ko je pomivalni stroj v fazi sušenja posode, ga izključite in odprite. Posoda se bo osušila na zraku, če ostane še kaj kapljic, pa jih obrišite s krpo.

Varčevanje z energijo pri pranju

30. Nekatera oblačila (na primer džins) perite manj pogosto.

31. Vse perilo perite pri nižji temperaturi – kaže, da pranje pri 90 stopinjah ni nič bolj učinkovito kot pranje pri 40.

32. Zaženite pralni stroj, kadar je boben poln perila! Ne perite zgolj nekaj majičk.

Pranje perila

33. Za ročno pranje uporabljajte hladno vodo. Perite v manjšem škafu, ne v umivalniku ali kopalni kadi.

34. Perilo sušite na zraku.

35. Kadar sušite perilo v sušilcu, poskrbite, da bo najprej dobro ožeto – nastavite centrifugo pralnega stroja na najvišje obrate.

Varčevanje z elektriko pri najrazličnejših napravah

36. Sušilni stroj, pomivalni stroj in podobne naprave izključite, ko je delo končano – tudi če so »na čakanju«, poraba energije teče, še zlasti, če se vsake toliko vključijo in »osvežijo« svoje delo.

37. Kadar niso v uporabi, iz elektrike izključite napajalnike za mobilne telefone, računalnike in podobno.

38. Izključite radio, televizijo in računalnik, kadar jih ne uporabljajte.

Varčevanje z energijo

39. Na računalniku ali prenosnem računalniku nastavite »spanje«, da se ob neuporabi ne porablja baterija oziroma elektrika po nepotrebnem. Samo varčevanje z zaslonom (screen saver) ni dovolj – varčevanje z energijo v takšnem primeru ni mnogo večje.

40. Naprave, ki to omogočajo, izključite še pred opravljenim delom. Likalnik lahko izključite deset minut preden nehate likati. Pet minut prej lahko izključite pečico ali štedilnik pri kuhanju nekaterih živil.

Zagotovo je poraba električne energije v vašem gospodinjstvu lahko nižja, kot je trenutno. Veseli bomo, če nam v komentarjih napišete, katere izmed nasvetov za varčevanje z elektriko že upoštevate, če pa imate še kakšen dodaten predlog, ga ne pozabite deliti z ostalimi bralci.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar