Varčevanje z vodo – zakaj in kako varčevati z vodo

Voda je eden izmed najpomembnejših naravnih virov, od katerega so odvisne vse oblike življenja. Ker ljudje za različne namene porabljamo vse več vode, so razprave, ki zadevajo varčevanje z vodo, vse bolj aktualne. Čeprav v Sloveniji večjih težav s pitno vodo nimamo, pa lahko le gospodarno ravnanje zagotovi, da bo tako ostalo tudi v prihodnosti.

Nadaljujte z branjem in izvedeli boste, zakaj ter predvsem kako varčevati z vodo. Načinov je res veliko, zato smo prepričani, da brez večjega napora ali odrekanja lahko manj vode porabite tudi vi.

Zakaj je varčevanje z vodo tako pomembno

Kako varčevati z vodo Čeprav je z vodo prekrite kar 70 % Zemljine površine, je varčevanje z vodo izjemno pomembno. Dovolj zgovoren je že podatek, da od teh 70 % le trije predstavljajo sladke vode, ostalih 67 % pa oceane in morja. Obstajata dva glavna razloga, zakaj varčevati z vodo. Najpomembnejši je zagotovo ekološki. S tem, ko vodo porabljamo, jo tudi onesnažujemo. Res je, da obstajajo čistilne naprave, ki vodo zopet očistijo, vendar to predstavlja obremenitev okolja in porabo dodatne energije. V času dolgotrajne suše lahko vode tudi zmanjka, zato je pomembno, da znamo z njo varčevati. Poleg tega se zaradi (pre)velike porabe na nekaterih predelih znižuje nivo podtalnice, saj porabimo več vode, kot je v času deževja steče v podtalnico. Poleg ekološkega razloga za varčevanje z vodo lahko omenimo še ekonomskega. Že sama gospodinjstva lahko z zmanjšano porabo vode privarčujejo nekaj evrov mesečno, vsekakor pa se takšno varčevanje pozna v različnih gospodarskih panogah, kot so na primer industrija, kmetijstvo in transport.

10 nasvetov, kako varčevati z vodo

Gospodinjstva vodo uporabljamo za pitje, kuhanje, umivanje, pranje, pomivanje, čiščenje in zalivanje. Pri vseh naštetih opravilih je možno porabiti manj vode. Potrebno je le vedeti, kako oziroma na kakšen način je možno varčevanje z vodo. Za vas smo pripravili 10 enostavnih nasvetov:

1. Verjetno vsem znan nasvet je zapiranje pipe med ščetkanjem zob. S tem lahko pri posameznem ščetkanju privarčujete kar do 20 litrov vode.

2. Namesto kopeli, za katero bi porabili približno 250 litrov vode, se raje odločite za prhanje. Le-to naj bo hitro, saj boste v petih minutah v povprečju porabili 140 litrov vode. Odlična rešitev je tudi namestitev glavice za prho z nizkim pretokom. Tako ne boste varčevali le z vodo, temveč tudi z energijo za gretje vode.

3. Privarčujete lahko tudi z rednim pregledovanjem hišne vodovodne napeljave. Če opazite, da voda izteka iz pipe ali wc kotlička, nemudoma ukrepajte.

4. Če je možno, si privoščite sodoben pomivalni stroj s posebnim sistemom za varčevanje z vodo. Tako boste porabili kar do štirikrat manj vode kot pri ročnem pomivanju pod tekočo vodo.

5. Posodo v pomivalnem stroju pomijte, ko je stroj poln. Enako velja za pranje perila – oblačila operite, ko je pralni stroj poln.

6. Za splakovanje sanitarij in zalivanje uporabljajte deževnico. Zanimiv je podatek, da z vsakim splakovanjem porabimo okoli 9 litrov vode.

7. Robčkov, papirčkov, vatiranih palčk, kavne usedline, embalaže, zdravil in podobnega ne splakujte v WC školjki. S tem boste dosegli manjšo porabo vode ter normalno delovanje greznice.

8. Ko boste za pripravo kosila potrebovali vodo, uporabite primerno veliko posodo. Kuhanje 100 g riža v velikem loncu, polnem vode, vsekakor ni prijazno do okolja.

9. Vodo, ki ste jo potrebovali za spiranje zelenjave ali sadja, uporabite za zalivanje rož. Enako lahko naredite z dušikom in fosforjem bogato vodo iz akvarija.

10. Vrt zalivajte proti večeru ali zgodaj zjutraj, saj je izhlapevanje vode takrat najmanjše. Ob žlebove postavite zbiralnike deževnice. Namesto celotne grede zalivajte posamezne rastline.

Kako varčevati z vodo, naučite tudi vaše najmlajše. Naj se okoljska ozaveščenost prenaša iz roda v rod. Naj varčevanje z vodo izboljša kakovost našega življenja in življenja naših zanamcev.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar