Vsebinski marketing: kaj, zakaj, kako?

Prodaja izdelkov ali storitev zahteva za uspeh kar nekaj marketinškega znanja, saj je na vsakem trgu in pri vsaki ciljni skupini potrebno najti način, kako stopiti v korak ali celo prehiteti konkurenco. Da bi kupci izbrali prav nas ter našo ponudbo, je potrebno spretno graditi blagovno znamko in kar nekaj sredstev vložiti v trženje in tudi oglaševanje, pri tem pa nam je na voljo precej različnih pristopov. Kadar imamo za trženje dovolj financ, je izbira primernih sredstev oziroma kanalov enostavna, kadar je proračun manjši, pa je potrebno o marketingu precej bolj natančno in previdno premisliti. Potrebno je najti nove načine, ki prinašajo kar največ uspeha za najmanj denarja. In eden takšnih je tudi vsebinski marketing.

Kaj je vsebinski marketing?

V praksi se vedno znova izkaže, da najbolje delujejo marketinški pristopi, povezani z dobro in relevantno vsebino. Če se odločimo za oglas v sklopu tematike, povezane z našim izdelkom ali storitvijo, se hitro zgodi, da so njegovi učinki precej boljši, kot če oglašujemo ob vsebini, ki z našo ponudbo ni povezana. To pomeni, da je oglas za pnevmatike bolje sprejet v reviji o avtomobilih, oglas za zlatarno na spletni strani o porokah, oglas za nov sok pa, če visi na steni v prodajalni živil. Sama »usmeritev medija« pa seveda ni dovolj. V reviji z oglasom za pnevmatiko naj bo oglas znotraj zanimivega članka o testiranju pnevmatik, oglas za zlatarno naj bo v spletnem članku o modnih trendih na področju oblikovanja poročnih prstanov, plakat za sok pa sredi stene, na kateri so navedeni vitamini in minerali ter njihov vpliv na naše telo.

Zanimiva vsebina

Vsebina mora biti zanimiva, informativna in predvsem koristna.

V čem je posebnost vsebinskega marketinga? V tem, da nazadnje naredi korak dlje – ponudi zanimive vsebine znotraj posameznega medija, ki imajo namen informirati in zabavati, hkrati pa potrošnikom predstaviti ponudbo. Kar pomislite na nekaj primerov. Ste v zadnjem času dobili v svoj predal elektronske pošte intervju z vrhunskim športnikom, ki so ga pripravili ponudniki športne prehrane? Ste po običajni pošti prejeli revijo, ki jo izdaja uvoznik določene znamke avtomobila in v kateri so članki s področja avtomobilizma poleg predstavitev njihovih novih avtomobilov? Ste v lekarni posegli po reviji z nasveti za izgubo kilogramov, ki jo izdaja ponudnik kozmetike in prehranskih dodatkov? Ste v samopostrežni kot »gratis« dobili knjižico receptov, ki predstavljajo slaščice, ki jih naredite z določeno vrsto instant pudinga?

Ja, vse to je vsebinski marketing – zanimiva vsebina, ki prodaja.

Zakaj vsebinski marketing?

Ljudje so se »praznih« oglasov brez dodane vrednosti naveličali. Oglas, ki sporoča samo »kupite!« je hitro oglas, ob katerem obrnemo list, zamenjamo kanal ali frekvenco, pogledamo proč. Kadar je na voljo vsebina, ki je zanimiva, zabavna, poučna, informativna in nato mimogrede ponudi še izdelek ali storitev, ki je povezana z njo, pa je učinek prav nasproten. Ljudem oglasov ni treba več vsiljevati, temveč sami posežejo po celem paketu, po vsebini, ki jih zanima, ter s tem tudi po oglasih. Sami se odločijo, da bodo prejeli naš oglas, zato je možnost, da bodo opazili ter si zapomnili konkretno ponudbo, precej večja. S tem pa seveda tudi verjetnost, da bodo imeli o naši blagovni znamki in izdelkih pozitivno mnenje ter se nenazadnje odločili za nakup.

10 nasvetov za učinkovit vsebinski marketing

1. Skušajte svoje vsebine ponuditi najbolj zainteresiranim skupinam. Če želite preko televizije nagovoriti upokojence, sodelujte s predstavitvijo v jutranji oddaji. Če imate zdravstveno vsebino, ponudite brošure v lekarni. Če se ukvarjate s kuhanjem in peko, naj k vam vodijo oglasi in povezave na kuharskih spletnih straneh. V kolikor je le mogoče, si pridobite neposredne kontakte, ki jih lahko zberete preko spleta, na sejmih in podobno. Tako boste lahko vsebine poslali po navadni pošti ali elektronski pošti naravnost prejemniku, ki je za vaše področje pokazal zanimanje.

Ciljna skupina ljudi

Vsebina naj doseže ljudi, ki jo bodo z veseljem prebrali in delili dalje.

2. Ko pričnete pripravljati vsebine, imejte v mislih svojega idealnega kupca in vse njegove lastnosti – na podlagi tega boste našli najboljše ideje. Pomislite, kaj ga zanima, kaj mu je všeč, kaj ga navdušuje, kaj pri njem vzbudi čustva, ki vodijo k nakupu …

3. Prav je, da pri trženju razmišljate o storitvah ter izdelkih, ki jih želite prodati, a ko pripravljate vsebinski marketing, nikoli ne izhajajte iz tega. Izhajajte iz same vsebine, ki jo želite ponuditi in ste se je domislili v prejšnji točki. Tako bodo vaše vsebine kakovostnejše in več kot zgolj oglas. Prejemniki ne bodo imeli takoj v glavi misli »spet mi želijo nekaj prodati«, temveč bodo dejansko menili, da jim ponujate zanimive vsebine.

4. Da bo vsebinski marketing dobro sprejet, skušajte z njim odgovoriti na vprašanje, ki ga imajo vaši potencialni kupci, oziroma v vsebini podajte rešitev težave, s katero se običajno spopadajo. Stranke so vedno vesele, če vidijo, da njihova težava ni zgolj njihova, da se še nekdo spopada z istim vprašanjem. Kot »sorodna duša« jim boste hitro prirasli k srcu.

5. Vaše vsebine morajo biti kakovostne. Da bi lahko ponudili dobre zgodbe in pripovedovali stvari na zanimiv način, je pogosto najbolje, da poiščete pisca, ki obvlada pripravo besedil za vsebinski marketing in bo povedi ravno prav prodajno začinil, da ne bodo vsiljive, a bodo hkrati še vedno vabile k nakupu. Kakovost je pomembnejša od kvantitete, prav tako pa je nujno dobro kombinirati vsebino z vabili k nakupu. Besedilo mora biti tudi po obliki takšno, da je sestavljeno iz manjših koščkov in zagotavlja dobro združevanje informativnega oziroma zabavnega dela s prodajnim.

6. Če pripravljate vsebinski marketing na spletu, ne pozabite, da lahko s pripravo besedil hkrati poskrbite tudi za optimizacijo na sami strani. Uporabite torej ključne besede, a ne preveč očitno, saj mora biti vsebina v prvi vrsti še vseeno namenjena branju. Na spletu ne pozabite na najrazličnejše možnosti posredovanja oziroma deljenja vaših vsebin, torej dodajte gumbe za posredovanje prijateljem v obliki elektronske pošte, za deljenje na različnih družabnih omrežjih … Tudi pri drugih medijih lahko vedno uporabite možnost »priporoči prijatelja« – vsak prejemnik lahko za manjšo ugodnost priporoči naslednjo osebo.

Socialna omrežja

Bralcem vedno omogočite enostavno deljenje vsebin prek socialnih omrežij.

7. Vsebina niso zgolj besede in pripovedi, ki jih ustvarjamo z njimi. Pogosto več kot tisoč besed pove ena sama fotografija! Dober vsebinski marketing se zanaša tako na fotografijo kot na video, saj sta ta izjemno učinkovita vizualna elementa. Fotografije so predvsem namenjene izvabljanju čustev, video pa poleg tega še predstavitvi mnenj ali učinkoviti predstavitvi uporabe, oceni izdelka in podobno.

8. Vsebinski marketing zahteva ukvarjanje tako s splošnimi temami znotraj samega področja kot tudi z aktualnimi dogodki. Sledite, kaj je trenutno modno, kdo od znanih osebnosti je še posebej priljubljen, kdo ustvarja nove trende. Ne pozabite tudi na druge dejavnike, ki lahko vplivajo na vsebino, na primer vpliv sezon – pisanje o kremi proti celulitu se obnese pred poletjem, ne pa v božičnem času.

9. Merite učinke posameznih vsebin, preverjajte, kakšne vsebine so najbolj povečale prodajo, privabile največ ljudi v vašo prodajalno, na spletno stran … Pri spletnem vsebinskem ter email marketingu bo to najlaže, pri drugih medijih pa boste imeli več dela. A nič ni narobe, če vsakemu kupcu zastavite vprašanje ali dve, ki vam bo povedalo več o njegovem nakupu, če imate konkreten spisek kontaktov, pa lahko naredite tudi splošno anketo. Tako boste pridobili informacije, ki vam bodo pomagale, da boste v prihodnje oblikovali še boljše vsebine, s katerimi se boste med kupci še bolj priljubili.

10. Ne pozabite osnovnega pravila: vsebinski marketing ne daje vtisa, da gre za marketing! Ves čas se držite načela, da morata ostati končna vsebina in oblika takšni, da si vaši obstoječi in potencialni kupci želijo prejemati vaše vsebine še naprej, saj se jim zdijo zabavne, zanimive, informativne in predvsem koristne.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar