16 vzrokov za izpadanje las

Lasje so eden od lepotnih standardov, zato se niti ženske niti moški ne počutijo dobro, če se ti zredčijo oziroma pričnejo prekomerno izpadati. Izpadanje las predstavlja težavo že od nekdaj, saj smo ljudje do las vedno imeli poseben odnos, o čemer priča tudi vsem dobro poznana biblijska zgodba o Samsonu.

Kratki lasje pri ženskah so bili pogosto znak sramote, zato sta bila striženje ter britje pogosti kazni. Pri moških pa je britje glave običajno opozarjalo na poseben status. V srednjem veku je bila za katoliške duhovnike značilna tonzura, to je britje lasišča na področju krone »na plešo«, prav tako je bilo britje ob krstu značilnost pravoslavne vere. V budizmu so menihi še danes gladko obriti, v islamu pa naj bi si moški obril glavo po romanju v Meko.

Danes sta britje glave in povsem kratka pričeska pogosta pri športnikih, saj so lasje pri potenju precej nepraktični. Sicer pa je danes britje lahko tudi znak solidarnosti ob raznih dobrodelnih akcijah in ozaveščanju o rakavih boleznih. Znano je namreč, da rakavi bolniki zaradi terapij izgubijo lase, in v znak podpore si glavo včasih obrijejo tudi njihovi podporniki.

Kakšni pa so razlogi, da nam lasje začnejo izpadati sami? Pravzaprav lasje izpadajo ves čas, saj jih zdrav človek vsak dan izgubi med 60 in 100. Izpadejo tisti, ki so doživeli svojo življenjsko dobo – ta običajno znaša nekje od dveh do osem let. Da izgubimo več las, pa lahko povzročijo najrazličnejši dejavniki.

Izpadanje las lahko povzroči marsikaj

1. Tako pri moških kot pri ženskah lahko pričnejo lasje izpadati zaradi stresa, najbolj pogosto pa pri tem opazimo, da izpadejo lasje na omejenem področju. Drugod so lasje normalni, na delu glave pa se naredi »luknja«, saj lasje odpadajo v šopih.

2. Vzrok za izpadanje las je lahko kožna bolezen, ki se kaže v obliki lišajev. Povzročitelji so največkrat glive. Ena takšnih bolezni je tako imenovana mikrosporija, s katero se lahko okužimo preko okužene mačke.

Mikrosporija

Mikrosporija ali mikrosporoza je nalezljiva glivična bolezen kože in lasišča.

3. Ste vedeli, da je med vzroki za izpadanje las lahko tudi uporaba kozmetike? Agresivna kozmetična sredstva vplivajo na zdravje lasnih mešičkov, prav tako pa lahko olja oziroma maščobe v kozmetiki mešičke zamašijo, kar povzroči, da lasje izpadejo in novi ne zrastejo več.

4. Izguba las zaradi okužbe mešičkov se lahko pojavi zaradi bakterij. Pogosto gre za stafilokok, ki se pojavlja v vodi, ki ni obdelana s klorom. Tako se lahko okužimo na primer na kopališču ali v kopeli.

5. Med vzroki za prekomerno izpadanje las najdemo seboroični dermatitis, ki prizadene kožo tam, kjer je veliko lojnic – torej lahko tudi na lasišču. Sicer se dermatitis odraža predvsem z luščenjem kože, vendar lahko prav tako povzroči izpadanje las.

6. Težave s kožo in izpadanjem las lahko povzročijo tudi pršice, kar imenujemo demodikoza. Gre za mikroskopske obrazne pršice, ki jih imamo prav vsi ljudje. Pršice, ki so sicer neškodljive, se lahko prekomerno razmnožijo, kar privede do srbečih obrvi in lasišča, pojavita se luščenje kože in prhljaj, razpokana koža pa je veliko tveganje za sekundarno okužbo. Kadar je težava resna, izpadejo tudi lasje.

7. Vzroki za izpadanje las so poleg okužb in bolezni ter psihičnega stresa tudi razne oblike fizičnega stresa. Telo se lahko odzove z izpadanjem las po poškodbi ali operaciji, pri hitri izgubi telesne teže, vendar lasje v tem primeru običajno sami ponovno zrastejo in ni potrebno zdravljenje.

8. Pri ženskah na lase v veliki meri vplivajo hormonske spremembe zaradi nosečnosti. Med nosečnostjo se izpadanje las zaustavi, po porodu pa lasje zelo intenzivno izpadajo. Na krtači jih lahko ostane za cel šop naenkrat. Brez skrbi, telo zgolj »nadoknadi« z izpadanjem, ki je bilo devet mesecev zmanjšano. Hormonske spremembe v menopavzi ali hormonska kontracepcija lahko prav tako povzročijo izpadanje las.

Izpadanje las

Vzrok za pospešeno izpadanje las so lahko hormonske spremembe.

9. Vsi vemo, da je treba tudi pri dobrih stvareh skrbeti za pravo mero. Dokaz za to je vitamin A – če ga zaužijemo preveč, lahko pride do izpadanja las. Na srečo lahko to zaustavimo in poskrbimo, da lasje spet zrastejo, le vnos tega vitamina v telo je potrebno omejiti.

10. Predvsem pri ženskah se med vzroki za izpadanje las pojavlja slabokrvnost, ki jo označuje pomanjkanje železa. Bistvena mikrohranila za lase so tudi vitamini B. Če jih ne zaužijemo dovolj, lasje ne bodo lepi in bodo pogosteje izpadali.

11. Prehrana za zdrave lase zahteva uživanje dovolj beljakovin. Kadar je teh premalo, pride do izpadanja las, kar se pogosto zgodi pri veganih. V takšnem primeru je nujno, da poskrbijo za z beljakovinami bogato rastlinsko prehrano ali uživajo veganske beljakovine v prahu.

12. Izpadanje las lahko povzročijo različne avtoimune bolezni, na primer lupus.

13. Kemikalije, ki jih vnesemo v telo, predstavljajo stres in veliko spremembo v ravnovesju organizma. Izgubo las povzroča kemoterapija, lahko pa tudi mnoga zdravila, na primer antidepresivi, zdravila za zniževanje krvnega tlaka, za zdravljenje revmatskih obolenj ipd. Prav tako med lasem škodljive kemikalije spadajo tiste prepovedane, na primer anabolični steroidi.

14. Pri moški plešavosti je razlog precej dobro znan: gre za dednost in hormone. Plešavost, ki se lahko pojavi na področju krone ali pa se kaže zgolj z »višanjem« čela ob sencah, prizadene večino moških pred 60. letom starosti, pri nekaterih pa je plešavost opazna že takoj, ko odrastejo. Lahko že pri dvajsetih letih. Tej plešavosti se je nemogoče povsem izogniti, čeprav obstajajo mazila in tablete, ki naj bi hudo izpadanje las preprečile. Dosegljive so zgolj na recept in vsekakor velja dobro pretehtati pozitivne učinke v primerjavi s stranskimi.

Plešavost

Plešavost, ki se običajno prične ob sencah, je pogosta težava odraslih moških.

15. Tudi pri ženskah obstaja gensko pogojena plešavost, vendar se ta ne kaže s popolno izgubo las na delu lasišča, temveč z izpadanjem predvsem po vrhu glave, ki se ne konča s popolno plešo, temveč z izjemno redkimi lasmi. V takšnem primeru lahko tudi pri najbolj umetelni pričeski vidimo skozi lase do lasišča.

16. Omenili smo že, da tako pri ženskah kot pri moških vzrok za izpadanje las predstavljajo tudi hormoni, to pa je še posebej pogosto pri težavah s ščitnico. Bolezni ščitnice, pri katerih se njeno delovanje zmanjša, povzročijo izgubo las. Enako velja za sindrom policističnih jajčnikov.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar