Zakaj in kako meditirati?

Meditacija je nekoč veljala za skorajda okultno prakso, saj je razvit zahodni svet težko razumel, da se lahko posvečamo sami sebi tudi na način, ki je holističen. Vajeni smo bili ločene skrbi za svoje telo, na katerega smo se osredotočali z gibanjem, prehrano, kozmetiko in nenazadnje tudi kirurgijo, ločeno skrb za mentalni razvoj, ki je bil skorajda zanemarjen in se je pogosto enačil zgolj z inteligenco ter akademskimi dosežki, ter ločeno skrbjo za duhovnost, za katero je običajno skrbela cerkev. Meditacija pa je praksa vzhodnega sveta, ki ne verjame v ločevanje, temveč človeka obravnava celostno. Zato meditiranje skrbi za telo, um in duha.

Kako meditacija pripomore k boljšemu življenju?

Meditacija (in z njo povezana joga) je tudi pri nas vse bolj priljubljena, saj pozitivne posledice meditiranja že dolgo niso več zgolj špekulacija, temveč so znanstveno dokazane. Večina tistih, ki se ukvarjajo z meditacijo, vam bo povedala, da so ob rednem meditiranju postali precej bolj srečni, bolj zadovoljni, bolj mirni. Če vas to ne prepriča, pa si poglejmo dejanske razloge, ki govorijo v prid meditaciji in se nanašajo na telo, um in duha:

1. Meditacija izboljšuje možgansko aktivnost, poleg tega pa dokazano vpliva tudi na spremembo v strukturi možganov. Zaradi tega pospeši naše kognitivne sposobnosti in vpliva na inteligenco.

2. Z meditiranjem si izboljšamo pozornost in osredotočenost. Smo bolj fokusirani in se lažje koncentriramo, kar ima velik vpliv na naše učenje in delo.

3. Meditacija nam pomaga do močne volje. Smo bolj odločni ter sami pri sebi najdemo več energije.

4. Meditiranje vodi v manj intenzivno čustveno odzivanje, kar pomeni, da lažje opravimo tako s pozitivnimi kot negativnimi stvarmi. Prav tako bistveno vpliva na naše psihično zdravje in zmanjšuje pojavnost depresije. Z njim odpravimo stres in napetost ter se znebimo strahov, odpravimo lahko panične napade.

Skupinska meditacija

Zelo priljubljene so skupinske meditacije, ki so tudi pri nas vse bolj dostopne.

5. S pomočjo meditacije sami sebe bolje spoznamo (tako svoje telo kot čustva), hkrati pa razvijemo tudi večje sočutje do drugih.

6. Dokazano je, da nam meditacija pomaga do boljših medosebnih odnosov. Ker smo bolj mirni, dojemljivi, sočutni in sproščeni, je tudi zakon precej bolj miren in harmoničen.

7. Meditacija pomirja in sprošča, zato nam pomaga do kakovostnejšega spanca.

8. S pomočjo meditacije pridobimo zdravo samopodobo, drugače pričnemo dojemati svoje telo, do njega imamo boljši odnos in zato zanj tudi bolje skrbimo.

9. Meditiranje nam pomaga znižati krvni tlak in zmanjša tveganje za srčne bolezni.

10. S pomočjo meditacije vplivamo na mnoge telesne procese v organih, tkivih in celicah, zaradi česar si izboljšamo imunski sistem in smo bolj odporni na marsikatero okužbo.

11. Meditacija zmanjšuje bolečine in odpravlja vnetja, torej bistveno pomaga tudi takrat, ko smo že bolni.

Kako meditirati?

Meditacija stremi k zunanji in notranji umiritvi, s katerima lahko povsem utišamo svoje misli, pri tem pa se ločimo od zunanjega dogajanja do te mere, da ga ne zaznavamo. Lahko se dogaja karkoli, pa nas to ne zmoti. Meditacije se lahko nauči vsakdo, zagotovo pa je dobro, da ima pri njej pomoč, dokler je ne obvlada.

1. Za meditacijo si izberite oblačila, ki vas ne utesnjujejo in jih med izvajanjem meditacije ne boste čutili na svojem telesu kot oviro ali obtežitev. Vedno se sezujte in meditirajte bosi.

2. Mojstri meditacije lahko meditirajo povsod, začetnikom pa se priporoča, da si za to izberejo miren kraj, kjer se bodo počutili udobno in sproščeno. Lahko se odločijo za meditacijo v naravi ali v zaprtem prostoru, pri čemer pa je potrebno poskrbeti, da ni preveč motenj (na primer vključena televizija). Tako kot naravni zvoki zunaj so tudi v zaprtem prostoru priporočljivi mirni ambientalni zvoki, ki ne motijo, temveč pravzaprav pomagajo pri osredotočanju in sproščanju misli. Poskrbite torej za primerno zvočno kuliso.

Meditiranje v naravi

Marsikdo bi se strinjal, da ima meditiranje v naravi prav posebne dobrobiti.

3. Najbolje je, da se odločite za meditacijo takrat, ko imate dovolj časa, prav tako pa je na začetku dobro, da meditirate ob približno isti uri. Tako se vaš um in telo privadita na vzorec in meditacijo po nekaj seansah že »pričakujeta«.

4. Na začetku bo zadostovalo, da meditirate pet minut na dan, ko vam bo šlo že bolje, pa se lahko meditaciji posvetite tudi večkrat in za daljši čas. Meditacija je namreč na začetku težka tako za um in duha kot tudi za telo. Pet minut sedenja v istem položaju je lahko naporno, zato se priporoča, da pred meditiranjem naredite nekaj razteznih vaj, s katerimi boste sprostili sklepe in poskrbeli za gibljivost. Pet minut si odmerite tako, da nastavite uro s tihim alarmom, sicer pa naj bo ura daleč od oči – da ne boste ves čas preverjali kazalcev, namesto da bi se sprostili.

5. Izberite si primeren položaj. Če ste začetnik, se nikar ne silite v položaj lotosa, saj vam bo ta neudoben. Meditirate lahko tudi tako, da povsem normalno sedite na stolu. Glavno je, da se lahko popolnoma sprostite, imate ravnotežje in poskrbite za raven hrbet, saj boste imeli tako dobro porazdeljeno težo, pravilno obremenjeno hrbtenico, predvsem pa boste lahko pravilno dihali.

6. Najbolj pomembno je pri meditaciji prav dihanje, na katerega se velja osredotočiti in mu slediti. Na takšen način boste najlaže odgnali ples misli. Pomagajte si tudi s svojo mantro (ni nujno, da gre za klasični »om«), ki vam bo pomagala prodreti do višjih stopenj zavesti. Večina začetnikov meditira z zaprtimi očmi, saj se je tako najbolj enostavno ločiti od zunanjih vizualnih dražljajev. Če boste meditirali z odprtimi očmi, pa se osredotočite na eno samo podobo ali točko v bližini vas, ki naj vam povsem zapolni pogled.

Kako veste, da ste na pravi poti?

Če še niste občutili občutka nirvane, potem ga je vsekakor težko opisati in vedeti, ali ste na pravi poti do nje. Če vas meditiranje sprosti in občutite ob njem v sebi popolno mirnost, neke vrste blaženost, se počutite kot v nezemeljskem kokonu, do katerega ne more prodreti prav nič, potem gotovo meditirate prav. S prakso boste do teh občutkov prihajali hitreje, čutili jih boste vse bolj intenzivno, in vse laže se boste počutili kot točka svetlobe v vseobsežnem, toplem in prijetno mehkem vesolju. In ne le to – opazili boste tudi vse telesne, umske in duhovne prednosti, ki jih prinaša meditacija.

Ne verjamete v pozitivne učinke meditacije? Se že dlje časa želite pričeti ukvarjati z meditacijo, vendar vam nikakor ne uspe začeti? Imate z meditiranjem že bogate izkušnje, ki bi jih radi delili z drugimi bralci portala Nasveti.net? Zelo veseli bomo komentarjev in nasvetov, tako ali drugače povezanih z meditacijo.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar