10 nasvetov za izbiro imena domene

Ker je tudi od izbire imena domene odvisno, kako uspešni boste na spletu, smo pripravili spisek 10 koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali do odličnega imena.

1. Ime domene naj bo kratko. Po možnosti naj njegova dolžina znaša od 4 do 10 znakov.

2. Domena naj bo takšna, da si jo bo obiskovalec lahko zapomnil. Tako jo bo tudi lažje ponovno obiskal ali o njej obvestil svojega prijatelja.

3. Izogibajte se minusom v imenu domene. Zavedati se morate, da boste ime domene, če bo le-ta vsebovala minus, težje sporočili po telefonu, prav tako pa minus lahko negativno vpliva na uvrstitev v spletnih iskalnikih.

4. Izogibajte se številkam v imenu domene. Kot prvo takšne domene izgledajo manj zaupanja vredne, poleg tega pa je njihovo ime tudi težje sporočiti po telefonu (primer: ju3.com).

5. Izogibajte se šumnikom v imenu domene. Uporabniki spleta še niso navajeni na šumnike v domeni, zato je obiskanost takšnih strani manjša. Poleg tega obstaja velika verjetnost, da boste imeli težave s pošiljanjem ali prejemanjem elektronskih sporočil.

6. V ime domene vključite hobi ali dejavnost. Ne le, da boste s tem že takoj dali obiskovalcem vedeti, o čem bo tekla beseda na spletni strani, tudi spletni iskalniki vas bodo za iskanja, povezana z vašim hobijem oziroma dejavnostjo, uvrstili višje na seznam zadetkov.

7. V ime domene vključite blagovno znamko. Alternativa vključitvi dejavnosti v ime domene je vključitev blagovne znamke, ki se še posebej dobro obnese na dolgi rok. Za primer lahko damo mimovrste.com, saj skoraj vsak pozna njihovo domeno in jo zato obišče kar direktno z vpisom URL-ja v zgornjo vrstico brskalnika.

8. Za ideje imena domene uporabite spletna orodja. Na spletu obstajajo številna orodja, kot je na primer NameMesh.com, ki vam bodo pomagala pri nabiranju idej in iskanju proste domene. To še posebej velja za tuja imena domen.

9. Z registracijo domene ne kršite avtorskih pravic. Preden določeno domeno registrirate, se prepričajte, da ne gre za zaščiteno blagovno znamko (to lahko storite tukaj), saj jo boste morali ob morebitni prijavi odstopiti lastniku blagovne znamke. Lahko vas celo oglobijo.

10. Izberite ustrezno domensko končnico. Čeprav ne gre ravno za ime domene, dodajamo tudi nasvet glede izbire domenske končnice. Če ciljate na domače obiskovalce, registrirajte domeno s končnico .si ali .com, če pa ciljate na angleško govoreče obiskovalce, registrirajte domeno .com ali .net. V obeh primerih bo najbolje, da rezervirate obe končnici in se na ta način izognete težavam z morebitno konkurenco. Več o prednostih in slabostih posameznih domenskih končnic si lahko preberete v tem prispevku.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar