INTERVJU » Klarisa Veselič – vodja produktnega vodenja Elan

Smučanje dobiva nove dimenzije, od klasičnih do turnih smuči, kar nam omogoča pestro doživljanje tega športa. Da boste lahko izbrali prave smuči, se morate najprej vprašati, po kakšnem terenu se boste vozili, kakšno je vaše predznanje smučanja, kakšne so vaše psihofizične lastnosti in kakšen stil smučanja imate.

Klarisa Veselič, vodja produktnega vodenja pri Elanu, daje več nasvetov, katere smuči izbrati za določeno priložnost. Predvsem pa priporoča uporabo smuči z ustrezno upogibno togostjo, odpornostjo in primerno dolžino.

Pravite, da se moramo pri smučanju najprej vprašati, po kakšnem terenu bomo smučali. Kdaj priporočate uporabo daljših smuči?

Tako je. Najprej se morate vprašati, ali uživate v karving zavojih na urejenih smučiščih, dolgih zavojih v svežem pršiču, skokih in drugih vragolijah v parku ali se na goro najraje podate s smučmi na nogah in odsmučate svojo linijo. Na podlagi tega boste lahko izbrali segment smuči, ki je primeren za vas. Daljše smuči boste izbrali, če ste boljši in bolj izkušen smučar, radi smučate hitreje in bolj agresivno ter delate daljše zavoje, smučate na širših progah in znate nadzorovati smuči pri večjih hitrostih.

Daljše smuči torej izberejo tisti, ki že imajo nekaj izkušenj. Kakšne vrste smuči bo izbral izkušen smučar in kakšne začetnik?

Smuči z večjo upogibno togostjo so namenjene predvsem boljšim smučarjem, ker smučajo z višjo hitrostjo ter potrebujejo odporne in stabilne smuči. Smuči z manjšo upogibno togostjo oziroma mehkejše smuči lahko spremenijo smer pri manjših hitrostih. Zaradi tega so primernejše za začetnike in neizkušene smučarje. Torzijsko stabilne smuči z mehkejšo upogibno togostjo so primerne za začetnike. Slednjim se še priporoča krajše in ožje smuči, ki so lažje vodljive in dopuščajo začetniške napake. Torzijsko neodporne smučke bodo izbrali izkušeni smučarji, saj pri obremenitvah v zavoju, zlasti v sprednjih in zadnjih delih, smučka začne popuščati, kar povzroči nestabilnost smuči in drsenje v zavoju, to pa zahteva kar nekaj spretnosti.

Pogosto smučamo kot družina, kar pomeni, da moramo kupiti opremo za celotno družino. Kako pa je pri izbiri smuči za otroke?

Izbira smuči za otroke je v prvi vrsti najbolj odvisna od znanja smučanja, saj lahko bolj spretni posežejo po nekoliko daljših smučeh. Splošno pravilo je, da izberete dolžino smuči, ki sega nekje do višine med brado in nosom. Pri otroških smučeh je pomembno paziti na izbiro prave dolžine. Predolge smuči za začetnike so težje vodljive, prekratke pa otroku ne omogočajo dobrega položaja na smučeh in s tem otežujejo napredek.

Rekli ste, da je danes vedno več segmentov smuči. Katere kategorije smuči poznamo?

Poznamo racing, on-piste, all mountain, freeride, freestyle in turne smuči. On-piste smuči so najbolj razširjene in so namenjene za smučanje po urejenih smučiščih. Po togosti so malo mehkejše in so verjetno najbolj univerzalne smuči. Mednje spadajo tudi smuči Elan Primetime.

Navedli ste najbolj razširjeno kategorijo. Komu pa so namenjene racing smuči?

Racing smuči so namenjene boljšim in bolj izkušenim smučarjem, učiteljem smučanja, nekdanjim tekmovalcem, ki želijo najboljši možni oprijem. Racing smuči imajo vrhunsko tehnologijo, ki jo uporabljajo tudi smučarji v svetovnem pokalu. To so trde in agresivne smuči, ki zahtevajo veliko znanja in dobro telesno pripravljenost. Med njimi lahko najdete smuči Elan Ace, ki prinašajo prosto izbiro popolnih in dinamičnih zavojev različnih radijev.

Izdelujete torej tudi smuči, ki jih uporabljajo smučarji v svetovnem pokalu. Katere smuči pa so primerne za vožnjo po neurejenih terenih?

All-mountain smuči so namenjene za smučanje po urejenih in neurejenih smučiščih, predvsem po neurejenih terenih. Te smuči so malo širše od race in on-piste. All-mountain smuči omogočajo užitek tako na urejenih progah kot tudi ob njih, po celem snegu ali popoldanskih grbinah, z njimi se boste dobro počutili tako na mehkih kot trdih podlagah. Najbolj pridejo do izraza spomladi, ko so vremenske razmere toplejše in je sneg moker.

Med koronavirusom je bil ogromen porast turnih smučarjev. Kakšne so turne smuči? Naredili pa ste tudi zložljive smuči?

Turne smuči so precej lažje od alpskih in so namenjene za hojo, kjer se posebni pancerji z vsakim korakom dvignejo. S pripetimi pancerji na smučko lahko smučamo po neurejenih terenih. Prenašanje tradicionalne smučarske opreme vsebuje številne omejitve v gorah. Prav s to mislijo je Elan ustvaril zložljivo smučko Ibex Tactics z vrhunskimi smučarskimi zmogljivostmi in izjemno mobilnostno sposobnostjo. Zložljive smuči se z lahkoto hitro in varno pritrdijo na nahrbtnik. Navdušile bodo alpiniste in druge ljubitelje narave, ki prisegajo na mešanico tehničnega plezanja in smučanja.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar