Optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletne strani sestoji iz dveh osnovnih gradnikov. Prvemu rečemo on site optimizacija, kjer gre za neposredne elemente spletne strani. Drugi gradnik je off site optimizacija spletnih strani, pri katerem gre za zunanje elemente, predvsem za gradnjo povratnih povezav.

V poplavi internetnih strani je kakovostna optimizacija ključnega pomena za doseganje visokih pozicij v spletnih iskalnikih.

Že več let je najpomembnejši vir obiska Google, ki pri večini spletnih strani poskrbi za približno 70 % celotnega obiska. Ravno zaradi tega je zelo pomembno, da se vaša spletna stran za določene fraze oziroma ključne besede v iskalniku pojavlja visoko, najbolje na prvi strani, kjer je prikazanih prvih deset rezultatov. Tu se namreč v povprečju zgodi kar 80 % vseh klikov.

Kaj zajema on site optimizacija spletnih strani

On site optimizacija spletnih strani Ker sta on site in off site optimizacija spletnih strani medsebojno tesno povezana pojma, namenimo najprej nekaj besed on site oziroma on page optimizaciji. V tem primeru gre za vse procese, ki jih za izboljšanje pozicij v spletnih iskalnikih lahko izvedemo neposredno na spletni strani. Prvi in zelo pomemben korak je izbira ustrezne domene. Najbolje je izbrati takšno ime domene, ki vsebuje ključno besedo vaše dejavnosti. Najpomembnejše pa so kakovostne vsebine na spletni strani. Biti morajo zanimive, relevantne in unikatne, z dodano vrednostjo in koristnimi informacijami za bralca.

Poleg tega morajo vsebine vsebovati ključne besede oziroma fraze, ki so za obiskovalca zanimive. Če nekdo v iskalnik vpiše »on site optimizacija spletnih strani«, in če se te besede na vaši strani nikoli ne pojavijo, potem je malo verjetnosti, da bo stran dosegla visoko pozicijo v iskalniku. Poleg kakovostnih vsebin so pomembni elementi on site optimizacije tudi tako imenovane meta oznake, ki jih vstavimo v glavo .html dokumenta <head>. Osnovne tri meta oznake so naslov spletne strani (title), kratek opis strani (description) in ključne besede (keywords). On site optimizacija spletne strani sestoji iz mnogih elementov, vendar pa je dandanes off site optimizacija tista, ki prispeva levji delež k visokim pozicijam v spletnih iskalnikih.

Off site optimizacija spletnih strani – grajenje povratnih povezav

Off site optimizacija je povezana z vsemi aktivnostmi, ki jih v namen izboljšanja pozicij v spletnih iskalnikih lahko opravimo izven spletne strani. Pravzaprav gre za gradnjo povratnih povezav (angl. link building), torej povezav z drugih spletnih strani na vašo. Kot smo že omenili, sta on site optimizacija in off site optimizacija tesno povezana termina. Če ima spletna stran slabo izvedeno optimizacijo neposredno na strani, tudi off site optimizacija spletne strani ne bo dosti prispevala k boljšim pozicijam v spletnih iskalnikih. Lahko bi tudi rekli, da z dobro on site optimizacijo, vendar brez ustrezne off site optimizacije, lahko na dobre pozicije pridete le za manj iskane ključne besede oziroma za daljše fraze, kjer je konkurenca manjša.

Na kakšen način naj poteka izgradnja povratnih povezav

Grajenje povratnih povezav Včasih je veljalo, da v kolikor ste želeli s svojo spletno stranjo rangirati visoko v iskalniku Google, ste morali imeti čim večje število povratnih povezav (angl. backlinks). Veliko internetnih mojstrov je z avtomatizirano gradnjo povezav to pravilo izkoriščalo, zato je Google 24. aprila 2012 predstavil nov algoritem iskalnika, imenovan Google Penguin. Ogromno število spletnih strani je bilo kaznovanih z nižjimi pozicijami ali celo z izbrisom iz indeksa. Off site optimizacija spletnih strani je doživela veliko spremembo, saj se od takrat dalje ljudje precej manj poslužujejo nedovoljenih tehnik (angl. black-hat SEO).

Google daje vedno večji poudarek na kakovost, zato je danes bolje imeti manj kakovostnih povezav kot pa veliko nekakovostnih. Gradnja povratnih povezav mora izgledati čim bolj naravno, kar pomeni, da povezave gradite postopoma. Če je vaša spletna stran nova, začnite z gradnjo počasi, saj pridobitev več 100 povratnih povezav v prvem tednu prav zagotovo ne izgleda naravno. Ko stran postaja starejša, pa se off site optimizacija spletne strani lahko pospeši.

Poskrbite za raznolikost povratnih povezav

Zelo pomemben del off site optimizacije spletnih strani je tudi raznovrstnost povratnih povezav. Le-te lahko namreč pridobivate na različne načine:

  • Z vpisom strani v spletne imenike oz. direktorije (angl. directory submissions).
  • S pisanjem bloga, s katerega zgradite povezave na spletno stran (angl. blog posting).
  • S komentiranjem tujih blogov (angl. blog commenting).
  • Z udeležbo v družabnih omrežjih in socialnih medijih (angl. social bookmarking).
  • S pisanjem in objavo člankov na tujih straneh (angl. article submissions).
  • Z aktivno udeležbo na forumih (angl. forum posting).
  • Z uporabo RSS virov (angl. RSS feed submissions).
  • Z izmenjavo povezav (angl. link exchange).

To so le nekatere izmed mnogih možnosti za pridobivanje povratnih povezav. Na spletu lahko najdete celo vrsto programov za avtomatsko grajenje povezav, vendar vam njihovo uporabo skrajno odsvetujemo. Off site optimizacija je bila z njihovo pomočjo v preteklosti res učinkovita, hitra in preprosta, danes pa bo uporaba omenjenih programov poskrbela le za zdrs pozicij v iskalniku Google.

Off site optimizacija spletne strani – podrobneje

Off site optimizacija spletnih strani Če vaša spletna stran govori o letnih pnevmatikah, je zelo dobro, da z druge spletne strani naredite povezavo na ključno besedo »letne pnevmatike«. Besedilo povratne povezave (angl. anchor text) naj se torej nanaša na vsebino na vaši spletni strani. Čeprav off site optimizacija spletnih strani večinoma poteka na tak način, pa se tega načela ne držite popolnoma, saj je tudi tukaj pomembna raznolikost. Za prejšnji primer bi bilo smiselno narediti povezave tudi na ključne besede »pnevmatike«, »letne gume«, »menjava pnevmatik« in podobno, seveda ob predpostavki, da so na strani te besede omenjene. Pretirana uporaba povratnih povezav z enakim besedilom ni priporočljiva, saj Google lahko takšno spletno stran kaznuje.

Zavedajte se, da je najpomembnejša povezava tista, ki je najvišje na strani, saj skozi njo do vaše strani steče največ tako imenovanega link juice-a. Če je zunanjih povezav na določeni strani veliko, je posamezna povezava vredna precej manj kot v primeru manjšega števila povezav. Pri off site optimizaciji igra pomembno vlogo tudi starost povezave. Starejša kot je, večja je njena vrednost. Podobno velja za starost domene, saj so povezave s starejših spletnih strani vredne več kot povezave z novejših. Pri tem igra pomembno vlogo tudi PageRank strani, ki kaže na pomembnost oziroma avtoriteto posamezne spletne strani v očeh iskalnika Google.

Naj še enkrat poudarimo, da je za visoke pozicije v spletnih iskalnikih in posledično tudi za vidnost ter obiskanost vaše spletne strani pomembna tako on site optimizacija kot tudi off site optimizacija. Večjo vrednost pripisujemo off site optimizaciji spletne strani, saj je le s kakovostnimi vsebinami in pravilno zgrajeno spletno stranjo danes skorajda nemogoče doseči dobre pozicije v iskalniku Google.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar