INTERVJU » prof. dr. sc. Nikica Gabrić – direktor in ustanovitelj Klinike Svjetlost

»Investiranje pomeni žetev in za žetvijo pride zahvala«

Ivana Trump, Tim Roth, Armand Assante, Franco Nero, Cassandra Gava… To so svetovno znana imena, ki so se odločila bodisi za lasersko operacijo dioptrije ali sive mrene. Vsem pa je skupno eno – operacijo so opravili pri vrhunskem oftalmologu, prof. dr. sc. Nikici Gabriću.

Je zelo uspešen zdravnik, ustanovitelj in direktor Klinike Svjetlost iz Zagreba, ki je vodilna oftalmološka ustanova v Evropi z več kot 210 zaposlenimi in s šestimi centri v državah nekdanje Jugoslavije. Poleg Zagreba imajo klinike še v Sarajevu, Banji Luki, Splitu, Budvi in Novem Sadu.

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je manager, redni profesor na medicinski fakulteti Univerze na Reki in soustanovitelj Akademije medicinskih znanosti Hrvaške. Objavil je več kot 400 znanstvenih in strokovnih prispevkov v domačih in tujih časopisih ter petih knjigah, operiral je v 17 državah na svetu. Delu je popolnoma predan, a kot pravi ne spi na lovorikah in že pozitivno zre v prihodnost.


Strokovnost vaše klinike je prepoznalo že več kot 400.000 pacientov, skupaj ste izvedli že preko 135.000 očesnih operacij. Kako »prepričate«, da vas pacienti obiščejo, kakšen je recept?

Nenehno vlagamo v najsodobnejšo in najdražjo opremo in v izobraževanje vseh naših zaposlenih. Temelj moje filozofije življenja je deljenje, torej vlaganje. Investiranje pomeni žetev in za žetvijo pride zahvala. Več kot delite, bolj boste investirali, posledično žéli in srečnejši boste. Nikoli mi ni bilo v interesu, da bi moral takoj, na hitro zaslužiti denar. Že zdavnaj bi lahko imel veliko več denarja na svojem računu, kot ga imam sedaj. Če se ukvarjate z medicino, to zagotovo ni vaš primaren cilj. Seveda je dejstvo, da morate od nečesa živeti, ampak treba je tudi pomagati. Zadovoljstvo nad zdravstvenimi uslugami se ne more poplačati z denarjem. Ko nekomu pomagate, ki je sicer mnenja, da mu ni pomoči, vas bo ta oseba priporočila naprej, saj verjame v vas. Zame je najpomembnejše zaupanje vseh ljudi, ki prestopijo prag naše klinike. Nikomur ne predlagam operacije, v katero ne verjamem ali je kdo od mojih bližnjih ni preizkusil. Menim, da je to ključno. Skrivnost mojega uspeha je torej v tem, da verjamem v to, kar delam.

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić je v kliniko sprejel že več kot 400.000 pacientov.

Objavili ste ogromno znanstvenih in strokovnih prispevkov v domačih in tujih časopisih ter petih knjigah, po vsem svetu ste operirali že v kar 17-ih državah, skupaj ste opravili že več kot 60.000 operacij. Oči vam je zaupalo pet predsednikov, številni politiki, poslovneži in zvezdniki.

Res je, med našimi pacienti je veliko znanih obrazov, zaupalo nam je kar pet predsednikov, veliko ministrov, pevcev, kot so Neda Ukraden, Lepa Brena, Jasmin Stavros in Matija Vuica, in nogometašev. Prav tako so našo kliniko obiskali številni Slovenci, tudi znani, recimo Lado Leskovar, Ula Furlan, Zvezdana Mlakar in Špela Grošelj. Pri nas so se operirali ameriški igralec Armand Assante, ameriška igralka Cassandra Gava in italijanski zvezdnik Franco Nero, prav tako nekdanja žena aktualnega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Ivana Trump. Nedavno nas je skupaj z ženo Nikki obiskal angleški igralec Tim Roth. Prvič v življenju, kar po 40-ih letih, sedaj vidi tudi na levo oko, čeprav so mu v Kaliforniji in Angliji zatrjevali, da operacija sploh ni mogoča.

Zanimivo je, da prav nihče od vaših zaposlenih ne nosi očal. Tudi vi ste imeli lasersko operacijo dioptrije in sive mrene. Zakaj ste se za to odločili? Kateri pa so sicer najpogostejši posegi, ki jih opravljate na vaših klinikah?

Z operacijama sem želel pokazati in dokazati pacientom, da zaupam v našo tehnologijo in strokovnost. Deset naših zdravnikov in osem zaposlenih iz ekipe medicinskega osebja se je prav tako odločilo za lasersko odpravo dioptrije, ker prav tako verjamejo v tehnologijo, ki jo uporabljamo. Veliko lažje se je približati pacientu, če govoriš iz lastnih izkušenj. Ko govorimo o najpogostejših posegih, sta to zagotovo laserska operacija dioptrije in sive mrene. Sicer pa pri nas nudimo kompletno oftalmološko storitev, ukvarjamo se z vsemi segmenti očes in uspešno zdravimo najbolj kompleksna obolenja.

Klinika Svjetlost je kot prva v regiji jugovzhodne Evrope in tretja na svetu implementirala lečo za korekcijo starostne oz. bralne dioptrije. Gre za tako imenovano super lečo. Katere so njene največje prednosti?

Gre za pomembno tehnološko novost v refraktivni kirurgiji. Ker intraokularna leča Synergy združuje tako multifokalno kot tudi EDOF tehnologijo, omogoča večji razpon vida in boljšo kakovost slike. Operacija in implementacija leče povrneta vid in možnost boljšega preživljanja prostega časa. Očala namreč pogosto otežujejo različne športne aktivnosti. Zdaj lahko posamezniki brez skrbi z njo berejo, vozijo avtomobil in gledajo televizijo, očal oz. kontaktnih leč ne potrebujejo več. Z najnovejšo tehnologijo združujemo pretekle izsledke tretje in četrte generacije leč. Razvoj je odpravil pomanjkljivosti prejšnjih očesnih pripomočkov. Tudi sam sem jih preizkusil.

Ivana Trump in Nikica Gabrić

Prof. dr. sc. Nikico Gabrića je obiskala tudi Ivana Trump.

Ste tudi prejemnik priznanja za najvišjo kakovost dela. Prestižna ameriška akreditacijska hiša vam je podelila certifikat klinične odličnosti AACI.

Tako je. Gre za eno najprestižnejših mednarodnih zdravstvenih akreditacij, ki se nanaša na kakovost zdravstvenega varstva, varnost pacientov in učinkovito upravljanje. Klinika Svjetlost je morala izpolniti kar 154 meril za dokazovanje skladnosti z mednarodnimi standardi klinične odličnosti. Prejeli smo certifikat Gold Clinical AACI za obdobje treh let, ki vsako leto preveri in oceni skladnost z akreditacijskimi standardi. Še posebej smo ponosni, da je Svjetlost prva bolnišnica v Zagrebu in le druga na Hrvaškem, ki je nosilec te prestižne akreditacije.

Dosegli ste ogromno, skoraj vse, kar se na tem področju doseči da. Kako naprej, kakšni so cilji in ambicije?

Zagotovo se ne bomo ustavili, saj nas vseskozi žene naprej. Lahko smo še boljši. Menim, da če želite biti še bolj uspešni, morate biti motivirani, si nenehno zastavljati cilje, da se strast in energija ne bi prekinili. Ko ste zadovoljni z doseženim, lahko greste samo navzdol. Strast bo zbledela, energija izginila, ljudje pa odšli. Preveč rad imam svoje delo, da bi se mu odrekel. Verjamem vase, v naše zaposlene in želim si, da bomo gradili lepo zgodbo o uspehu tudi v prihodnje.

Intervju s prof. dr. sc. Nikico Gabrićem je pripravil Sašo Avramovič.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar