INTERVJU » Bojana Fende Habula – vodja Holističnega centra Karnion

V najstarejšem in vodilnem centru za učenje tujih jezikov Karnion so učili tuje jezike številne znane. Anže Lanišek pravi, da se je z veseljem učil tujega jezika v Karnionu, saj je istočasno delal na fokusu, kar mu tudi pri skokih pride prav. Njihova prednost je tudi hitrost učenja v alfa stanju. Skupaj z njimi lahko pomnite več kot štirikrat hitreje.

Spoštujejo vašo ustvarjalnost in inovativnost – želijo, da vplivate na njihove vsebine programov in jih soustvarjate. Več o metodah učenja v Karnionu in kako do znanja novega jezika v enem tednu nam je v intervjuju razkrila njihova vodja Bojana Fende Habula.

Katere metode za učenje tujih jezikov uporabljate v centru Karnion?

Pri naših metodah uporabljamo rumeno svetlobo, ki v možganskem spodbujevalniku zniža frekvence možganskega valovanja in vas hkrati ohranja v stanju pozornosti, zato se vam z lahkoto aktivira tudi dolgoročni spomin, ki omogoča, da naučenih vsebin ne pozabljate tako hitro.

Kako pomembne so pri procesu učenja pomembne barve?

Barve so pomemben del zunanjih informacij, ki jih sprejemajo možgani prek vidnih poti. Znani so primeri iz vsakdanjega življenja. Rdeča luč na semaforju in stop znak prepovedujeta. Rdeča barva v telesu sproži alarmno reakcijo. Poveča se izločanje adrenalina, noradrenalina, dopamina – stresnih hormonov.

Iza Sia Login - Holistični center Karnion

Iza Sia Login med učenjem angleškega jezika v Holističnem centru Karnion.

Povečajo se srčna frekvenca in mišična aktivnost ter krvni tlak. Nasprotno rumena barva ne predstavlja nevarnosti, ampak pomeni, da moramo biti pozorni (primer: rumena luč na semaforju). Omogoča delovanje možganske skorje in razumskega odločanja ter učenje.

Kateri so bistveni cilji vaše terapije?

Skupaj s prijetno glasbo rumena barva omogoča optimalno učenje in pomnjenje. Slednje je zelo pomembno tudi za učenje tujega jezika, kjer je ključno razmerje med učenjem in pozornostjo. O zdravilni rumeni svetlobi govorimo pri uporabi možganskega spodbujevalnika, pri katerem gre za dihalni bio feedback. Pravilno dihanje je povezano z alfa stanjem. Spodbujanje vaše osebne rasti je osnovni cilj naših programov, ne le pridobivanje novih znanj in veščin.

V kakšnem časovnem okvirju se je pri vas mogoče naučiti jezika?

Osnov jezika se lahko naučite že v enem tednu. Če se boste jezik želeli naučiti v celoti, pa v petih tednih. Karnion je zagotovo štirikrat hitrejša pot do znanja tujega jezika primerjalno z ostalimi metodami, saj edini v Sloveniji že od leta 1991 uporablja metodo učenja tujega jezika v alfa stanju dr. Lozanova združeno s tehnologijo možganskega spodbujevalnika z rumeno svetlobo. Kar se naučite pri nas v enem tednu, bi drugje potrebovali 33 tednov.

Kako poteka takšno učenje tujega jezika?

Učili se boste kot otrok do 6. leta starosti, ki se uči naravno, s poslušanjem svojih staršev in nato s ponavljanjem. Zgolj s konverzacijo se jezika ne moremo naučiti. Najprej ga moramo poslušati, da dobimo t.i. input, šele nato se bomo lahko sporazumevali. V Karnionu ta dva procesa potekata izmenično, izredno dinamično, zato štiri šolske minejo ure zelo hitro.

Kako si lahko zapomnimo toliko informacij naenkrat?

Učenje v alfa stanju s pomočjo rumene svetlobe aktivira dolgoročni spomin, zato naučenega ne pozabljate tako hitro, kot če bi se učili po konvencionalni metodi, kjer pretežno pomnimo v kratkoročni spomin.

Ema Klinec - Holistični center Karnion

Tudi Ema Klinec se je odločila za hitro učenje tujega jezika v centru Karnion.

Ker boste dnevno v učenju angleščine najmanj 4 šolske ure in boste 40-urni trening končali v vsaj treh tednih, boste naredili zares ogromen napredek pri govorjenju. Akumulacijski efekt je namreč pri alfa stanju ključnega pomena.

Učenje tujih jezikov kombinirate z relaksacijskimi tehnikami. Torej pri vas skrbite tudi sprostitev?

Ko se sproščamo z rumeno svetlobo, v organizem sproščamo več endorfinov in serotonina (podoben vpliv ima sonce), zato bomo pričeli naravno čistiti stresne hormone (adrenalin, kortizol). Z medicinskimi pripomočki, ki so sestavni del našega programa (bioresonančna magnetna Vita life terapija, terapija s kisikom po dr. Ardenu, sproščanje na QRS Waverju), se boste v 40-urnem treningu stresa znebili za vsaj 60 %.

Ali beležite še katere druge dobre učinke »hitrega učenja«?

Spomin se vam bo izboljšal za vsaj 20 %. Učenje jezika je namreč izrazit trening spomina. Ker z metodologijo, tehnologijo in pravilno pedagogiko spodbujamo, da se vaš spomin krepi, boste izboljšanje čutili tudi na drugih življenjskih področjih.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar