INTERVJU » Boštjan Čeh – vodja projekta Labena Ventures

Podjetje Labena se uvršča med pionirje v Evropi pri uvajanju revolucionarne tehnologije za analizo komunikacije med posameznimi celicami v tkivu. Sedaj bo mogoče še natančneje razumeti potek rakavega obolenja, avtoimunskih bolezni ter drugih zdravstvenih stanj na celičnem nivoju. O razvoju te inovativne tehnologije smo spregovorili z Boštjanom Čehom, vodjo razvoja poslovanja pri družbi Labena in vodjo projekta Labena Ventures.

V svoji 31-letni zgodovini se je podjetje Labena uveljavilo kot globalni akter. Delujete že v šestih državah, sedaj ste uvedli novo tehnologijo za analizo komunikacije med celicami v tkivu. Kaj pravzaprav to pomeni?

V razvojno-raziskovalnih laboratorijih uvajamo izjemno natančno tehnologijo, ki omogoča prostorsko “in-situ” analizo biologije posameznih celic v človeškem ali živalskem tkivu. Poimenovati jo je mogoče tudi “interaktivni zemljevid tkiva”, kjer lahko znotraj posamezne celice – in to hkrati v več tisoč celicah – opazujemo, kateri geni so izraženi ter kako se to odraža na ravni proteinov v prostoru, kot bi brskali po interaktivnem “Google” zemljevidu.

Uspešno delujete na področju razvoja in raziskav v farmaciji, biotehnologiji in diagnostiki. Kako vidite, da se bo ta tehnologija uporabljala v praksi?

Predvsem bomo s to tehnologijo sedaj pri analizi tkiv lahko natančno razumeli potek rakavega obolenja, avtoimunskih bolezni, nevroloških in drugih bolezenskih stanj.

Analiza komunikacije med celicami v tkivu

Izvajanje analize komunikacije med posameznimi celicami v tkivu

Tako bomo sposobni ugotoviti, kje se bolezen začne in kako poteka na celičnem nivoju. Mogoče bo razložiti njen izvor in morebitne pristope k zdravljenju. Pripomogla bo k hitrejšemu razvoju novih ciljnih zdravil ter uvedbi novih pristopov personalizirane diagnostike.

Ste pionirji v Evropi, ki vpeljuje revolucionarno tehnologijo, s katero bodo pomagali razumeti potek rakovega obolenja?

Res je. Ponosni smo, da je Slovenija ena izmed prvih držav v Evropi in s tem tudi na svetu, ki se lahko pohvali z uporabo tehnologije in znanjem na ključnem, enem najbolj naprednih področij molekularne biologije.

Tehnologija je na tržišču prisotna manj kot leto dni. Kdaj lahko pričakujemo, da bo vključena v proces diagnoze?

Tehnologija je posledica večletnih raziskovanj in razvoja. Pričakovati je, da bo potrebno nekaj let, preden bo učinkovito vključena v medicinsko prakso, vendar je bila s tem namen tudi razvita. Danes pa že omogoča raziskovalcem vpogled v ekspresijo genov ter njeno povezavo s strukturami tkiva, s čimer dobijo edinstven vpogled v komunikacijo med celicami v tkivu.

Sodelujete z največjimi farmacevtskimi podjetji, vrhnunskimi inštituti in partnerji s celega sveta na področju biotehnologije in diagnostike. Kako vidite nadaljnji razvoj?

Ves čas delamo na nenehnem razvoju, kar zahteva tudi veliko časa in vložkov. Inovativna tehnologija za analizo komunikacije med celicami v tkivu bo v prihodnosti pripomogla tudi k boljšemu razumevanju in diganosticiranju na nivoju celične in molekularne biologije na področjih, kot so onkologija, imunologija, nevrologija in na sorodnih drugih področjih, kjer so se raziskovalci zaradi omejitev do sedaj dostopnih tehnologij soočali z velikimi izzivi.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar