INTERVJU » Hana Kotar – podjetnica (Mama Paula)

Hana Kotar v intervjuju poudarja, da je trajnostni razvoj zaenkrat edina pot v prihodnost, ki je prijazen tako do trenutnih kot prihodnjih generacij. V nadaljevanju nam je razkrila skrivnost svojih okusnih slaščic, ki so zasnovane trajnostno. Začetek njene zgodbe sega v čas, ko je bila še srednješolka in je kot komaj 18-letno dekle zagnala lastno slaščičarstvo.

Danes ima šest zaposlenih, ki ji stojijo tesno ob strani. Njene izdelke lahko najdete pod blagovno znamko Mama Paula, ki jih je poimenovala po svoji stari mami. Ta jo je navdušila za peko slaščic in jo naučila osnovnih korakov pri peki. O slaščičarstvu se je Hana v nadaljevanju izobraževala tako v Sloveniji kot tudi tujini. Med drugim se je učila pri priznanem slaščičarju Mariu Di Costanzu iz Napolija, kjer je v Milanu pod njegovim vodstvom ustvarjala čokolade in druge sladice.

Evropska unija je predstavila vodilno prehransko politiko »Od vil do vilic«, kar vam je zelo pomembno. Kakšne so njene usmeritve?

S predstavitvijo vodilne prehranske politike »Od vil do vilic« je Evropska unija potrdila ambicijo Evropske komisije, da bi prehrambni sistem Evrope prevzel vodilno vlogo pri trajnostnem razvoju na svetovni ravni, s čimer bi se zmanjšal okoljski odtis.

Tudi vam je pomemben trajnostni razvoj za prihodnje generacije. Kakšni so izzivi?

Trajnostni razvoj je zaenkrat edina pot v prihodnost, ki je prijazen tako do trenutnih kot prihodnjih generacij. Igralci v celotni prehrambni industriji se soočajo z izzivom in iščejo inovativne načine za čim manjši vpliv proizvodne hrane na okolje in podporo zmožnosti planeta za nadaljnjo proizvodnjo hrane daleč v prihodnost.

Trajnostna prehrana je bolj polnega okusa. S čim zagotavljate kakovost slaščic in ostalih izdelkov?

Trajnostna prehrana, pridelana iz neposredne okolice, je bolj zdrava in ima več vitaminov ter mineralov. Tudi slaščice so lahko izdelane iz trajnostnih proizvodov. Tega se zavedam tudi jaz, zato sladoled proizvajam iz domačega mleka iz neposredne okolice.

Ne samo, da so sladice boljšega okusa, kaj so še prednosti dobaviteljev v okolici?

S tem prihranim stroške transporta iz daljnih krajev, kar zmanjšuje ogljični odtis. Hkrati podprem lokalne pridelovalce, kar krepi slovensko gospodarstvo. Najbolj pomembno pa je vseeno to, da so moji mlečni sladoledi in čokolade bolj polnega in pristnega okusa.

Imate kar 10 različnih vrst sladoleda. Katerih okusov so?

V vrsti mlečnih lahko izbirate med pistacijo, vanilijo, lešnikom in čokolado. Tisti, ki pa se iz zdravstvenih ali drugih razlogov izogibajo mleku, pa lahko izbirajo med sadnimi veganskimi sladoledi.

Butični sladoledi Mama Paula

Butični sladoledi Mama Paula so izdelani iz domačega mleka.

Veganski sladoledi so narejeni na osnovi vode in pravega sadja z okusom jagode, maline, limone in manga. Imam tudi posebne okuse sladoledov, kot sta rum punč ter bela čokolada z malino in s karamelnimi hrustljavčki.

Kupujete sestavine, ki so pridelane v bližini. Kaj vse lahko najdemo pri vas? Kakšni so roki trajanja?

Pistacije kupujem v bližnji Italiji, in sicer od družinskega podjetja na Siciliji. Pri ustvarjanju nebeško dobrih sladic uporabljam tudi piemontske lešnike, ki so eni najboljših na svetu. Tako nastanejo prav posebne Paulice, ki so podobne Bajaderi, a bolj polnega okusa. Izjemoma osnovo za čokolado kupujem iz Belgije, saj je tam najboljša. Roki trajanja so pri mojih izdelkih krajši, saj pri njih ne uporabljam dodatnih aditivov, so povsem naravni in pristni.

Pravijo, da so vaše čokolade posebne in se z njimi postavljate ob bok najboljšim proizvajalcem čokolad. Zakaj?

Pri meni lahko najdete dobrih 15 vrst čokolad. Pri delu s čokolado sem perfekcionistka, saj z njo previdno rokujem na pravi temperaturi in vlagi, saj je čokolada zakomplicirana gospodična. Izbirate lahko med mlečnimi in temnimi čokoladami. Mlečne vsebujejo večji odstotek kakava, kot smo vajeni pri običajni mlečni čokoladi, zato je tudi veliko bolj čokoladnega okusa, kajti čokolade v trgovini vsebujejo veliko več sladkorja in so zato tudi bolj sladke.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar