Kako se znebiti mravelj v stanovanju?

Mravlje v hiši so v marsikaterem domu eden od znanilcev pomladi. Okoli velike noči, ko se prične narava prebujati, prikorakajo mravlje in s tem stanovalce opomnijo, da je mrzlo vreme resnično minilo in se je prebudila pomlad. Vendar pa mravlje v stanovanju niso dobrodošle, saj ljudje nismo navajeni bivanja v sožitju z žuželkami. Življenje skupaj z mravljami se nam zdi nehigienično, čeprav to dejansko ni, kajti mravlje veljajo za izjemne naravne čistilke in odnesejo iz našega doma marsikatero nesnago. Še zlasti nas seveda moti, če za »nesnago« ali hrano zamenjajo naša živila in si z njimi brez vprašanj postrežejo.

Ne glede na to, ali vas mravlje motijo zgolj zato, ker marširajo preko dnevne sobe, ali ne marate njihovega obiskovanja vaše shrambe, ali pa vam gre na živce njihovo rojenje, ko opremljene s krili zasedejo celo steno, se jih lahko učinkovito znebite. Ali se jih boste lotili na naraven ali nenaraven način, je vaša odločitev, ki je seveda odvisna tudi od tega, kako resna težava so mravlje v hiši.

Kako se znebiti mravelj faraonk?

Kako resna težava so mravlje v stanovanju, je odvisno od tega, za kakšne mravlje gre. V mnogih blokovskih naseljih so težava tako imenovane faraonke, male mravlje, ki merijo dva do tri milimetre.

Faraonke se prenašajo na različne načine, predvsem pa potujejo skupaj z gradbenim materialom, po »udomačitvi« v nekem okolju pa pogosto korakajo sem in tja po ceveh za toplovod in druge napeljave. Prav toplota je tisto, kar iščejo, zato jih pogosto opažamo pozimi, poleg tega pa iščejo tudi hrano. Za razliko od drugih mravelj ne želijo sladke hrane, temveč predvsem beljakovinsko, saj so mesojede. Če imate te mravlje v stanovanju, potem sami proti njim ne boste mogli kaj veliko. Potrebna je dezinsekcija celotnega stanovanjskega objekta, torej celega bloka ali pa tudi skupine blokov v naselju.

Mravlje faraonke

Faraonke veljajo za nadležne mravlje, ki se jih je izredno težko znebiti.

Seveda je bolje kot nič tudi nastavljanje vab, s čimer se lahko njihovo število zmanjša, a običajno to ni povsem učinkovito. V enem gnezdu je ponavadi okoli 30.000 mravelj, kraljica pa ni samo ena, temveč jih leže jajčeca tudi do 200. Najboljši je torej profesionalen pristop, kajti učinkovita sredstva proti faraonkam, s katerimi se uspešno uničuje gnezda tudi na skritih mestih (v stenah itd.), niso v prosti prodaji.

Naravno zatiranje mravelj

Če mravlje v hiši korakajo sem in tja samo občasno, pa seveda ni razloga, da jih iztrebite. Ne pozabite, da so mravlje izjemno koristna bitja, ki čistijo naš svet, zato so v okolici doma zaželene, le v stanovanju jih ne želimo. To pomeni, da jim moramo preprečiti vstop.

Najprej je potrebno je ugotoviti, od kod mravlje v hiši izvirajo. Preverite, iz katere špranje prihajajo in jo zadelajte – malo mavca, silikona ali česa drugega lahko takoj odpravi težavo. Če se ob takšni rešitvi pričnejo pojavljati na drugih krajih in se zdi, da špranj in razpok nikoli ne zmanjka, lahko poskusite tudi tako, da na teh mestih namestite naravna sredstva, ki mravljam niso po volji. Katera?

1. Cimet. Te dišeče mlete skorje, ki nam tako lepo dišijo v piškotih, mravlje niti malo ne marajo. Uporabite lahko mleti cimet, ki ga potresete tam, kje mravlje najraje korakajo, ali pa tudi eterično olje cimeta, ki ga razpršite na tem mestu.

Cimet proti mravljam

Kako se znebiti mravelj? Za začetek lahko poskusite kar s cimetom.

2. Limona. Če mravlje niso na mestih, kjer bi bila tla občutljiva na kislino, lahko izkoristite vsako ožeto lupino limone. Naredite si limonado, nato pa s preostalim mesom limone znotraj lupine namažite tla, kjer so mravlje. Seveda lahko limono tudi ožamete in tla popršite kar z limoninim sokom, a zakaj bi delali potrato?

3. Poprova meta oziroma »pepermint«, ki tako prijetno osveži naša usta, med mravljami ni priljubljena. Če uporabljate eterično olje poprove mete za aromaterapijo in je stanovanje z njo lepo odišavljeno, bodo mravlje v hiši videle neprivlačen in zanje smrdljiv prostor. Če nekaj kapljic poprove mete nanesete tja, od koder običajno vkorakajo v vaš dom, pa zagotovo ne bodo več stopile vanj. Vsaj ne skozi ta vrata.

4. Kis mravljam smrdi kot poprova meta, poleg tega pa jih, kot pri limoni, moti še kislina. Kadar vlagate, mravlje v stanovanju običajno izginejo. Če vas vonj po kisu ne moti oziroma boste nekaj dni odsotni od doma, lahko z njim popršite tiste dele doma, kjer prihajajo na plano mravlje.

5. Še eno živilo, ki nam diši, mravljam pa ne, je kava. Sveže mleta kava, potresena po tleh, je zagotovilo, da bodo mravlje v stanovanju izginile.

Kava proti mravljam

Če se želite znebiti mravelj, njihova zbirališča v hiši posujte s kavo.

6. Predstavljajte si, da bi lahko postavili ograjo, preko katere mravlje ne gredo. Je to res mogoče? Pravzaprav niti ni potrebna ograja, temveč samo črta. Narišite jo z običajno kredo, uporabite smukec ali magnezijo, ki jo denimo uporabljajo športni plezalci. Mravlje naj ne bi šle preko.

Zatiranje mravelj s kemijo

Če se po preizkusu naravnih načinov zatiranja oziroma odganjanja še vedno sprašujete, kako se znebiti mravelj, potem se bo žal treba sprijazniti s kemijo. »Hiške« s kemikalijami, iz katere mravlje odnesejo kemikalije v gnezdo, so precej učinkovite, z njimi pa si zagotovimo, da pride do uničenja mravelj tudi na izjemno težko dostopnih mestih – na primer nekje v električni napeljavi, od koder hodijo mravlje v vaš dom kar skozi vtičnico. Poleg teh so na voljo tudi razpršila, ki delujejo zgolj »površinsko«. Mravlje, ki jih popršimo, uničijo, druge pa odvrnejo od vstopa v naš dom. Na samo gnezdo nimajo vpliva.

Mravlje v hiši ali stanovanju je torej vedno mogoče odpraviti. Priporočamo vam, da se jih najprej poskusite znebiti na naraven način, šele nato pa posezite po insekticidih.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar