Kako se znebiti podočnjakov

Imate občutek, da ste videti izčrpani? Vas prijatelji sprašujejo, ali ste nenaspani in zakaj ste videti utrujeni? Potem vas verjetno zanima, kako se znebiti podočnjakov, ki so pogostokrat razlog za upehan videz obraza. In kaj pravzaprav so podočnjaki? Vzrok zanje niso samo neprespane noči. Zabuhlost in temne kolobarje okoli oči lahko povzročijo številni dejavniki, na primer alergije, hormonske spremembe, bolezni ledvic, zamašen nos, pomanjkanje vitaminov in železa in pa zastajanje tekočine v telesu, ki ima lahko različne vzroke – od nepravilne prehrane do nezdravega življenja s premalo gibanja. Zabuhli podočnjaki in utrujen videz pa sta lahko tudi dedno pogojena.

Zabuhli podočnjaki Pomembno je tudi dejstvo, da je koža okoli oči bistveno tanjša, kot to velja za druge dele telesa, zato so vse spremembe očitnejše, obenem pa je koža tudi bolj občutljiva. Temni predeli okoli oči so posledica oksidiranega hemoglobina v kapilarah okrog oči, zabuhlost pa nabiranja tekočine v vekah. Če želimo ugotoviti, kako se znebiti podočnjakov, je najpomembneje odkriti pravi vzrok zanje. Le tako jih bomo namreč lahko dolgoročno odpravili. Poleg različnih preparatov je ena od možnosti tudi operacija podočnjakov, vendar le-ta pride v poštev le v skrajnih primerih.

Odpravite vzrok zabuhlosti in temnih kolobarjev pod očmi

Prvi in najpomembnejši odgovor na vprašanje, kako se znebiti podočnjakov, se glasi: zdravo in aktivno življenje s čim manj stresa, dovolj gibanja, počitka in uravnoteženo prehrano. Nobena krema ali serum proti podočnjakom namreč nista tako učinkovita, kot je zdravo življenje. Če zabuhli podočnjaki niso posledica bolezni, potem se držite naslednjih nasvetov:

  • opustite kajenje
  • alkohol uživajte v zmernih količinah
  • izogibajte se premočnemu soncu
  • pijte dovolj vode
  • bodite telesno aktivni
  • izogibajte se čezmerno slani hrani
  • poskrbite za raznoliko in vitaminsko bogato hrano
  • med spanjem privzdignite vzglavje, da se okoli oči ne nabira tekočina

Z vsem tem omogočite telesu dobro prekrvavitev, izločanje vode in sprotno regeneracijo, ki je bistvena za mladosten in spočit videz.

Krema in serum proti podočnjakom

Poleg prekrivanja z ličili se največ ljudi odloči za uporabo različnih mazil, s katerimi naj bi podočnjake odstranili relativno hitro. A težava tovrstnih izdelkov je v tem, da pogosto nimajo obljubljenega učinka ali pa je ta izjemno kratkotrajen.

Na trgu pa seveda obstajajo tudi takšni produkti, ki resnično delujejo. Kot učinkovit izdelek se izkaže roll on, ki ga je moč kupiti v lekarni ali specializirani trgovini. Pripomoček vsebuje npr. kofein, vitamine B in E, retinol, bisabolol, cinkov oksid, oljčno in šipkovo olje ter različne rastlinske izvlečke, ki odpravijo temne kolobarje in zabuhlost. Roll on preprosto nanesete na področje okoli oči, njegova največja prednost pa je ta, da odpravlja tako gensko pogojene kot pridobljene podočnjake.

Naravna sredstva zoper podočnjake

Kumare na očeh Med najbolj znane metode odpravljanja podočnjakov verjetno spadajo rezine kumar na očeh. Pa to dejansko deluje? Da, hladne kumare in celo krompir pomirijo oči in zmanjšajo zabuhlost. Uspešno lahko rdečico in zabuhlost odpravite tudi z obkladki iz zelenega, črnega ali kamiličnega čaja, ki pomagajo pri obnavljanju tkiva in preprečujejo ponoven nastanek otekline. Včasih pa je dovolj že, da na oči za nekaj minut namestimo kakršno koli hladno oblogo, na primer hladno žlico.

Operacija podočnjakov

Najbolj invaziven in obenem tudi izjemno učinkovit način, kako se znebiti podočnjakov, je operativna odstranitev. Ta je sicer primerna za “trajne” podočnjake, ne za tiste, ki se pojavijo v jutranjih urah ali zaradi bolezenskih stanj. Če krema ali serum proti podočnjakom nista učinkovita ali pa podočnjaki (vzrok je lahko tudi dednost) celo ovirajo vid, je operacija podočnjakov morda najboljša rešitev. Pri mlajših se navadno odstrani le maščobno tkivo, pri starejših pa običajno tudi odvečna oziroma povešena koža. Okrevanje po takšni operaciji je relativno hitro (oteklina popolnoma izgine najkasneje v 2 tednih), a vseeno ne gre pozabiti, da je to kljub vsemu operativni poseg, ki ga kot vsako drugo operacijo spremlja določeno tveganje.

Preprečevanje in odpravljanje podočnjakov

Znebite se podočnjakov Naj zapis sklenemo z univerzalnim nasvetom, kako se znebiti podočnjakov: zdrav in aktiven način življenja, ki vključuje kakovostno prehrano, čim manj stresa in čim več gibanja je najučinkovitejše sredstvo za preprečevanje nastanka podočnjakov. A ker vsi vemo, da to vedno ni mogoče in da so zabuhli podočnjaki lahko tudi posledica genskega zapisa, imamo k sreči na voljo tudi veliko načinov, kako jih odpraviti. Za manjše podočnjake lahko poskrbite z domačimi sredstvi, kot so obkladki iz kumar ali čaja. Če ta ne učinkujejo, sta na voljo krema ali serum proti podočnjakom, lahko pa se odločite tudi za operacijo. V vsakem primeru pa je pred kakršnim koli “zdravljenjem” najbolj smiselno odpraviti vzrok za nastanek podočnjakov.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar