INTERVJU » Natalija Sakelšek – direktorica Inštituta za varstvo pacientov

Pacienta vedno seznanimo o realni možnosti zdravljenja v tujini

»Onkološki bolnik se je odločil za lokoregionalno kemoterapijo raka prostate in za trenutno najnovejše zdravljenje te bolezni. Gospod sploh ni vedel, da se lahko zdravi z napotnico s povračilom stroškov zdravljenja, zato bi se tako zdravil samoplačniško. Pripravili smo mu vse napotke za napotnico in sestavili dokumentacijo za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Glede na to, da je v tujini plačal več kot 40 tisoč evrov, menim, da se splača pri nas informirati o možnosti povračila in tako pravico izkoristiti,« je enega od primerov opisala Natalija Sakelšek, direktorica Inštituta za varstvo pacientov (IVP).

S podobnimi primeri se na IVP ukvarjajo vsakodnevno. Je prvi slovenski inštitut, ki nam pomaga pri zdravstvenih zapletih oz. zdravniških napakah in zdravljenju brez čakalne dobe s povračilom stroškov zdravljenja v tujini ter znotraj dopustne čakalne dobe v Sloveniji.


V trenutnih razmerah na Inštitutu za varstvo pacientov (IVP) upoštevate vse ukrepe in spremljate usmeritve pristojnih oblasti o koronavirusu.

Res je, zdravje ljudi je na prvem mestu. Tako pacientov na Hrvaško ali v tujino na zdravstvene obravnave ne napotujemo, ker so vse naše partnerske zdravstvene ustanove v mirovanju vsaj 14 dni in pacientov ne sprejemajo. Vse paciente, ki so imeli v teh dneh termin za posege, smo prestavili v april. Takrat bomo najprej preverili pri njih, ali so zdravi, ter obenem postopali z ukrepi in priporočili, ki bodo veljali v danem času. Posebej pa glede na ukrepe, ki veljajo na Hrvaškem, ne sprejemamo tujih in s tem tudi slovenskih pacientov. Ker se stanje s koronavirusom spreminja iz ure v uro, redno sledimo spremembam, priporočilom in ukrepom pristojnih institucij.

IVP pacienti, ki jim urejate zdravljenje v tujini, niso bolniki, pri katerih je potrebna nujna obravnava, in to najpozneje naslednji dan v Sloveniji. Kako je zdaj, v času koronavirusa, poskrbljeno zanje?

V tem primeru gre za naše paciente, ki se morajo zdraviti brez čakalne dobe ali znotraj dopustne čakalne dobe. To jim bomo omogočili takoj, ko se dogajanje, povezano z virusom, umiri.

Na vas se v normalnih razmerah obrača največ pacientov z zahtevki in s potrebami za specialistične zobozdravstvene storitve. Kaj vse spada poleg?

Sem v največji meri sodi endodontsko zdravljenje zoba, parodontoze, specialistična zobna protetika, vstavitev implantata ter zobni aparat za otroke in mladino. Ustno zdravje je namreč neločljivi del splošnega zdravja, hkrati pa pomembno vpliva na kakovost življenja posameznika.

Se lahko pacienti, ki imajo zobozdravstvene težave, na poseg v Sloveniji pa čakajo predolgo, odločijo tudi za tujino?

Lahko. Zdravljenje v tujini urejamo glede na potrebno zdravljenje pri pacientu. Tako nudimo npr. specialistične zobozdravstvene storitve na Hrvaškem brez čakalne dobe s povračilom stroškov zdravljenja od ZZZS. Pri naših južnih sosedih in v veliko drugih tujih državah imamo lastno mrežo izvajalcev zdravstvenih storitev najvišjega kakovostnega nivoja, med njimi je za področje zobozdravstva in ortodontije tudi stalni sodni izvedenec za stomatologijo. Uredimo celotno dokumentacijo za odobritev, povračilo stroškov zdravljenja v tujini, vsakega pacienta pa naročimo pri izvajalcu, ki je za zdravljenje njegove bolezni ali poškodbe vrhunsko usposobljen.

Na kaj morajo ljudje paziti, ko si sami urejajo zdravljenje, predvsem ko gre za zdravljenje v tujini?

Posameznik, ki si sam ureja zdravljenje v tujini, mora znati tak postopek sebi urediti, kot to določata zakonodaja in pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja. Tako mora ravnati skladno s primernim členom zakona – ali bo zdravljenje ali operacija pri njem s potrebno predhodno odobritvijo ali brez, poznati mora pravila napotnice in se skladno z zakonodajo ravnati po okoliščini, če bo zdravljenje v tujini opravil pri zasebnem ali javnem izvajalcu.

Pacienti pa se v veliko primerih odločijo in se obrnejo na vas, da jim vi na Inštitutu uredite zdravljenje v tujini. Zakaj?

Predvsem zaradi tega, ker sami ali ne znajo ali pa se bojijo opraviti formalen postopek pred ZZZS. Prav tako ne vedo, kam in pri kateremu izvajalcu v tujini je najbolje opraviti zdravljenje ali operacijo. Tako jih je strah, da jim bo ZZZS zavrnil odobritev in/ali povračilo stroškov zdravljenja v tujini, običajno ne vedo, koliko mora znašati povračilo, to je ali so dobili povrnjen maksimalen možen znesek, po drugi strani pa želijo biti prepričani, da bodo svoje zdravljenje zaupali primernemu izvajalcu in v varnem okolju. Varnostni kriterij je pri takih obravnavah zavzela tudi sodna praksa. Mi jim za ZZZS uredimo celotno dokumentacijo za odobritev, povračilo stroškov zdravljenja v tujini, vsakega pacienta pa naročimo pri izvajalcu, ki je za zdravljenje njegove bolezni ali poškodbe vrhunsko usposobljen. IVP storitev bi svetovala tudi posameznikom, ki se denimo odločajo za boljšo metodo zdravljenja v tujini, kot je gospod, onkološki bolnik, ki je v tujini plačal več kot 40 tisoč evrov za zdravljenje raka prostate, pa sploh ni vedel, da lahko sredstva dobi povrnjena.

V obravnavo lahko sprejmete zadevo vsakega pacienta, ki potrebuje ali ga zanima zdravljenje v tujini brez čakalne dobe ali kadar so možnosti zdravljenja v Sloveniji izčrpane. So kakšne omejitve?

Kakšna bo odločitev ZZZS-ja o predmetni zadevi/vlogi je odvisno od dejavnikov, ki jih ZZZS ugotavlja, in sicer ali so oz. niso presežene čakalne dobe in ali so oz. niso izčrpane možnosti zdravljenja v Sloveniji. Dejavnik čakalnih dob pa že pred preverbo ZZZS-ja ugotavljamo mi sami, tako da pacienta lahko seznanimo o realni možnosti zdravljenja v tujini.

Intervju z Natalijo Sakelšek, direktorico Inštituta za varstvo pacientov, je pripravila Anita Volčanjšek.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar