4 nasveti za odstranjevanje rje z domačimi sredstvi

Kovinske površine, podvržene različnim vremenskim in drugim vplivom, sčasoma napade rja. Uničujoča nadloga, ki lahko povsem uniči kovino, če zanjo ne poskrbimo pravilno. Preden odgovorimo na vprašanje, kako poteka odstranjevanje rje, najprej razložimo, zakaj ta sploh nastane. Če gledamo strogo tehnično, je rja železov oksid in nastane v primeru, ko je kovina z vsebnostjo železa dolgo izpostavljena kisiku. S pomočjo vode ali vlage pa se postopek nastajanja rje le še pospeši.

Dodajmo, da je v prvi vrsti najbolje poskrbeti, da do rjavenja sploh ne pride. V ta namen uporabite zaščitne premaze, ustrezne barve in lake. Če zaradi izpostavljenosti vseeno pride do pojava rjavkaste prevleke, pa si lahko pomagate tudi sami. Rje se lahko lotite strokovno z izdelki, ki so namenjeni odstranjevanju rje, kot tudi z nekaterimi domačimi sredstvi. Obstaja kar nekaj načinov, kako odstraniti rjo s kovine, zato si kar poglejmo nekaj trikov in nasvetov okoli tega.

1. Odstranjevanje rje s kisom

Kislina se izkaže za zelo dobrega borca proti nastali rji. Če imate namen rjo odstranjevati s kovine, ki jo lahko denimo namočite (manjše orodje, vijaki, …) potem lahko uporabite beli kis. Tega nalijete v posodo, kamor boste zložili kovinske dele z rjo in jih prelili z belim kisom, da bo nivo tekočine kak prst nad predmeti, s katere želite odstraniti rjo.

Potem pustite vse skupaj dan ali dva, da kislina opravi svoje, nakar kovinske površine očistite in po potrebi skrtačite. Razlika bo očitna, čeprav lahko za odstranjevanje rje s kovinskih površin uporabite tudi kaj drugega.

2. Odstranjevanje rje z limono in sodo bikarbono

Tudi limonin sok vsebuje kislino, ki se učinkovito postavi po robu nadležni rji. Če je kovinske dele prekrila rja, enostavno vzemite limono, iztisnite nanjo kar največ soka in pustite delovati nekaj ur. Nato površino zdrgnite s krtačo ali stekleno volno. Če želite biti do kovine prijaznejši in je ne dodatno poškodovati, pa lahko podrgnete kar z limonino lupino.

Limona in soda bikarbona

Limona in soda bikarbona sta kot nalašč za odstranjevanje rje.

V primeru, da z rezultatom ne boste zadovoljni, lahko postopku dodate še sodo bikarbono. Potresite jo po rjastem delu kovine, nato pa nanjo iztisnite limonin sok. To storite na način, da se na kovini iz obeh sestavin tvori neke vrste pasta. Lahko si pomagate tudi z belim kisom, ki se bo rje lotil na podoben način.

3. Odstranjevanja rje s krompirjem

Pri tem postopku velja dodati, da pride prav v primerih, kadar rja še ni povsem prevladala nad kovino in torej lahko rečemo, da je nekoliko bolj nežna. Krompir prerežite na polovico in na ploskev dodajte nekaj pralnega ali pomivalnega praška. Rjasto kovino nato nežno drgnite s krožnimi gibi in opazujte, ali učinkuje. Bodite vztrajni, še posebej v primeru, da pričnete opažati razliko.

Tovrstna metoda je uporabna predvsem na kovinskih delih, ki so težje potopljivi v kakšno zmes ali tekočino. Denimo na okvirju kolesa, ograji in podobno. Če z rezultatom ne boste zadovoljni, pomeni, da je rja že preveč trdovratna in se je boste morali lotiti na bolj agresiven način.

4. Odstranjevanje rje s kokakolo

Kokakola Kot morda veste, je bila kokakola izumljena in dana na trg s strani farmacevta Johna Stitha Pembertona kot zdravilna učinkovina, postala pa je ena najbolj priljubljenih pijač na planetu. Danes se radi pošalimo, da ta gazirana pijača prečisti naše črevesje po težki hrani, ščiti pred bakterijami na potovanju, nekateri jo vlivajo celo v zamašene odtoke.

Dejstvo pa je, da je uporabna tudi pri odstranjevanju rje. In kakšen je recept za odpravo rje s kokakolo? V resnici nič kaj kompliciranega. Manjše kovinske dele, prekrite z rjo, enostavno namočite v kokakolo za 24 ur in jih naslednji dan previdno ščetkajte ali zdrgnite s krpo. Če kovinskega dela ne morete potopiti, pa ga s pijačo prelijete in prav tako pustite učinkovati čez noč.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar