Soda bikarbona – vsestransko uporabna spojina

Ste si kdaj rekli, kako odlično bi bilo uporabljati neko stvar v najrazličnejše namene? Za zdravljenje, za čiščenje in za lepoto, pa še za peko potrebujete prav takšno. To je soda bikarbona, gotovo najbolj vsestransko uporabna kemična spojina, ki ima obliko belega kristalnega prahu. Je namreč sol s pravilnim kemijskim imenom natrijev hidrogenkarbonat ali natrijev bikarbonat. Soda bikarbona ima bazičen pH in izjemno reagira s kislinami. Pri tem nastajajo plini, zaradi katerih pecilni prašek, katerega glavna sestavina je prav soda bikarbona, poskrbi za rahlo pecivo. Vendar pa so v vodi slabo topni kristali soli ter reakcija s kislinami uporabni tudi za druge namene.

V nadaljevanju vam predstavljamo številne koristne načine uporabe sode bikarbone.

Soda bikarbona kot pripomoček za ohranjanje zdravja

Poleg tega, da se soda bikarbona uporablja pri peki, je gotovo najbolj znano, da deluje kot antacid, torej kot zdravilo pri težavah z želodčno kislino. Kadar vas muči zgaga, vam tako sploh ni potrebno v lekarno po zdravila. Enostavno lahko žličko sode bikarbone vmešate v kozarec vode in popijete, pa bodo težave hitro minile.

Soda bikarbona pomaga tudi pri prebavnih težavah, napihnjenosti in vetrovih. Z njo si lahko pomagate ostati zdravi, saj deluje proti bakterijam, virusom in glivam. Vpliva na delovanje sečil ter je odlična pri zdravljenju infekcije sečil. Z njeno pomočjo lahko premagate boleče grlo, bolečine v mišicah in utrujenost, saj pomaga odstranjevati mlečno kislino iz mišic. Ker preprečuje zakisanost telesa, se jo pogosto omenja tudi kot eno od preventiv proti rakavim obolenjem.

Žlička sode bikarbone

Ko vas peče zgaga, natresite žličko sode bikarbone v kozarec vode in spijte.

Soda bikarbona se za zdravstvene potrebe uporablja na veliko načinov, glede katerih se seveda velja najprej posvetovati z zdravnikom. Zato si bomo raje bolje pogledali, kako si lahko z njo pomagamo pri čiščenju in skrbi za lepoto.

Uporaba sode bikarbone za čiščenje

Če želite čist dom, skoraj ni stvari, ki je soda bikarbona ne bi mogla očistiti. Kje in kako si lahko z njo pomagate?

1. Potresite jo po kuhinjskih površinah in zdrgnite z gobico. Deluje kot abrazivno čistilo. Če sodi primešate malo limoninega soka ali kapljico sivkinega olja, bo tudi lepo dišalo.

2. Potresite jo po kozicah in loncih, ki jih je težko očistiti. Poškropite z vodo in pustite delovati 20 minut, nato operite.

3. Bi radi očistili preproge brez kemikalij? Potresite jih s sodo bikarbono, pustite pol ure, nato posesajte. Ne bo vam treba skrbeti, da bodo otroci in ljubljenčki v stiku s kemikalijami.

4. Soda bikarbona se lahko uporabi namesto pralnega praška in mehčalca. Odlična je, kadar želite prati naravno, na primer pri oblačilih za dojenčka.

Soda bikarbona kot pralni prašek

Ste vedeli, da lahko sodo bikarbono uporabite namesto pralnega praška?

5. Se vam zdi, da je zgolj z vodo težko dobro oprati nekatero sadje in zelenjavo? Namočite ga v vodo, ki ste ji dodali sodo bikarbono.

6. Soda bikarbona in voda v razmerju 3:1 tvorita čistilno pasto, s katero boste do leska zloščili jedilni pribor, srebrne pladnje ipd.

7. Zamašeni odtoki? Soda bikarbona jih odlično odmaši. Skodelico sode natrosite v odtok in prelijte s kisom. Pustite delovati 15 minut in sperite z vročo vodo.

8. Ste vedeli, da je soda bikarbona odlična za gašenje manjših požarov? Če vam na štedilniku kaj zagori, potresite z večjo količino sode bikarbone.

9. Pomivalni stroj je pogosto potreben čiščenja, ker se v njem nabira maščoba. Če prašku ali tableti vedno dodate še žlico sode bikarbone, bo pomivalni stroj pomival posodo bolje.

10. Športni copati ali smučarski »pancerji« neprijetnega vonja? Vanje natresite sodo bikarbono, pa bo smrad v nekaj minutah izginil.

11. Vas moti neprijeten vonj oblačil, na primer po cigaretnem dimu? Soda bikarbona lahko pomaga odpravljati vonjave tudi v vaši omari z oblačili.

12. Vodni kamen na zavesi ali zaslonu prhe? Naredite pasto iz sode bikarbone, podrgnite in sperite.

13. Soda bikarbona odpravi neprijetne vonje iz hladilnika, npr. po suhem mesu, meloni ali cvetači. Na krožniku jo postavite v hladilnik, pa ne bo več smrdelo.

Soda bikarbona v hladilniku

Z uporabo sode bikarbone nevtralizirate neprijetne vonjave, npr. v hladilniku.

14. Ne marate neprijetnega vonja iz zabojnika za odpadke, zlasti biološke? Vsakič, ko vanj odložite odpadke, jih posujte z nekaj sode bikarbone.

15. Lastniki mačk vedo, da lahko mačje stranišče oddaja močne vonje po iztrebkih in amonijaku. Preden ga napolnite s peskom, dno prekrijte s sodo bikarbono in ob vsakem čiščenju površino peska z njo dodatno posujte.

Soda bikarbona za obraz in telo

1. Malo sode bikarbone in vode nanesite pod pazduhe – to je naravni dezodorant.

2. Soda bikarbona in nekaj kapljic vode? Odličen piling, ki odstrani odmrle kožne celice.

3. Madeži na rokah in umazanija za nohti? Včasih se je težko znebiti umazanije z rok, zlasti po tem, ko smo delali kaj umazanega. Namočite roke v skodelo tople vode s sodo bikarbono in namakajte 20 minut. Roke bodo čiste in mehke.

4. Trda koža na petah in glivice na nohtih? Stopala namakajte v vodi s sodo bikarbono, pa se boste obojega znebili. Postopek je potrebno ponavljati nekaj tednov.

5. Občutek srbeče kože je vedno neprijeten, zlasti takrat, ko je razlog alergija. Zmešajte sodo bikarbono z vodo in jo nežno nanesite na kožo, pa bo srbenje kmalu odpravljeno.

6. Soda bikarbona odlično očisti zobe in z njih odstranjuje madeže. Res pa je, da je treba poskrbeti, da se dobro zmeša z vodo, da ni pasta pregroba, saj sicer lahko škoduje sklenini.

Čiščenje zob s sodo bikarbono

Pri čiščenju zob s sodo bikarbono bodite previdni, da si ne poškodujete sklenine.

7. Piki žuželk? Soda bikarbona in voda sta odlična rešitev. Pasto nanesite trikrat na dan in hitro boste odpravili posledice pika.

8. Imate v prstu ali kje drugje trn ali iver, ki se ne da odstraniti s pinceto? Dvakrat ali trikrat na dan namočite prizadeti del telesa v toplo vodo s sodo bikarbono, pa bo tujek kar sam šel ven.

9. Kožne opekline zaradi sonca? Kožo je treba dobro navlažiti, a če je občutek še vedno neprijeten, nanjo nanesite mešanico vode in sode, pa bo takoj bolje. Bodite nežni, da kože ne obdrgnete! Če je prizadet večji del kože, si pripravite mlačno kopel, v kateri ste raztopili pol skodelice ali skodelico sode bikarbone.

10. Bi radi očistili lasišče? Šampon ne odstrani vse maščobe ali prhljaja, zato mu dodajte žličko sode bikarbone, ki delo opravi bolje.

 

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar