Nasveti za popestritev prostorov z dekorativnimi nalepkami

Dekorativne nalepke so enostavna rešitev za urejanje doma, ne glede na to, ali želite veliko in opazno spremembo ali zgolj nekaj prefinjenih detajlov, ki ne bodo opazni takoj. Najbolje pri njih je, da so lahko tako trajna kot začasna rešitev, zaradi česar so hitro izrinile različne tapete in stenske poslikave, kjer je odstranjevanje običajno precej težavno.

Glede na to, da pri stenskih nalepkah lahko izbirate med različnimi že pripravljenimi motivi, kjer prilagajate zgolj velikost in barvo, ali pa se odločite tudi za izdelavo motiva po naročilu, so možnosti izbire tako rekoč neskončne.

1. Pripravite izbrano steno

Dekorativne nalepke se morajo skladati s celovito podobo sobe, zato izberite steno, kjer bodo prišle do izraza in po potrebi spremenite njeno barvo. Lahko se odločite za belo, ali pa poskrbite za velik kontrast – odvisno od tega, kakšen je motiv vaše nalepke in kakšen končni učinek želite. Stenske nalepke se lahko seveda namestijo tudi na steklo ali ogledalo, nikoli pa jih ne nameščajte v neposredno bližino grelnih teles, saj lahko vročina vpliva na spremembo barve ali povzroči, da se nalepke odlepijo.

2. Očistite steno

Če stene niste ravno na novo prepleskali, jo bo najverjetneje potrebno očistiti. Z nje z metlico odstranite prah ali jo obrišite z vlažno krpo. Počakajte, da se stena popolnoma osuši, sicer lepilo ne bo dobro prijelo.

3. Pripravite dekorativne nalepke

Ko prejmete stenske nalepke, jih najprej razvijte in položite na ravno podlago, po potrebi pa tudi obtežite, da se lepo zravnajo. Tako bo z lepljenjem manj težav zaradi ukrivljanja.

4. Razporedite dekorativne nalepke

Če ste steno pred naročilom nalepke dobro premerili in si zamislili postavitev, ni strahu, da se nalepke ne bi skladale z izbranim prostorom. Preden se lotite nameščanja, stenske nalepke podržite ob steni (priročnih bo več parov rok ali lepilni trak), da se še enkrat prepričate o najboljši razporeditvi oziroma izbrani poziciji na steni. Če boste uporabili več ločenih nalepk, pazite, da bodo med seboj ravno prav oddaljene. Ko vam je postavitev všeč, s svinčnikom rahlo označite izbrane pozicije, da vam bodo pri lepljenju služile kot vodilo.

5. Prilepite stenske nalepke

Nalepke namestite eno po eno. Če so majhne, lahko zadnjo plast nalepke odstranite v celoti, sicer odlepite zgolj en del nalepke, ga pritisnite na steno, in nato med lepljenjem sproti odstranjujte zadnji del. Med lepljenjem s pomočjo mehke krpe nalepko od zgoraj navzdol ali od ene proti drugi strani (odvisno od smeri lepljenja) gladite, da boste izpod nje sproti odstranili zrak. Pri nalepkah velikih dimenzij bo priročno, če se lepljenja ne lotite sami, enako pa velja tudi za nalepke zahtevnejših oziroma bolj razgibanih oblik.

6. Znebite se zračnih mehurčkov

Če se pod nalepko kljub pazljivemu nameščanju naberejo zračni mehurčki, jih z uporabo mehke krpe previdno potisnite od znotraj proti robu, da jih odstranite.

7. Pritisnite in odstranite zgornji sloj

Ko je nalepka dobro nameščena in mehurčkov ni več, jo nekoliko močneje pogladite s krpo, da se bolje prime na steno, nato pa odstranite z nje še zgornjo zaščitno plast.

8. Čiščenje dekorativnih nalepk

Tudi dekorativne nalepke se umažejo, zato je treba z njih s suho krpo odstraniti prah, vsake toliko pa jih nežno obrišemo tudi z vlažno krpo.

9. Odstranjevanje stenskih nalepk

Najlaže je odstraniti tiste dekorativne nalepke, pri katerih je že ob nakupu označeno, da so namenjene večkratni uporabi oziroma jih lahko brez težav prestavljamo. Pri nalepkah, ki temu niso namenjene, pa je lepilo nekoliko močnejše. Te je najbolje odstraniti tako, da s sušilnikom za lase ogrejemo rob nalepke, ter jo nato pričnemo počasi odstranjevati – nalepko sproti grejemo s sušilnikom ter počasi vlečemo s stene. Vsekakor se vam lahko zgodi, da bo za nalepko ostalo nekaj lepila. Odvisno od tega, na kakšni osnovi je lepilo izdelano ter na kakšno podlago ste lepili, lahko lepilo odstranite kar s prsti, s pomočjo malo acetona ali pa bo potrebno tudi uporabiti brusni papir. V primeru, da ste imeli stensko nalepko nameščeno dlje časa, s tem ne bo velikih težav, saj bo razlika v čistosti stene pod nalepko in okoli nje tako očitna, da se boste najverjetneje odločili za pleskanje.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar