INTERVJU » dr. Andrej Novak – finančni direktor Ledinek Engineering

»Avtomatske linije so plod lastnega razvoja in patenta«

»Podjetje Ledinek Engineering je najbolj inovativno podjetje na področju projektiranja in izdelovanja strojev za obdelavo lesa,« je poudaril finančni direktor dr. Andrej Novak.

V podjetju razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov. Soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. So najbolj kompleten proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Ponašajo se s številnimi domačimi in svetovnimi nagradami.

Z lastnim razvojem in znanjem izdelujete stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov po celotnem svetu. Kaj to pomeni, da si lažje predstavljamo?

Tako je. Ustvarjamo industrijske stroje za avtomatizirano proizvodnjo lesnih oz. konstrukcijskih polizdelkov. Naši naročniki delujejo v lesni industriji. Povedano drugače, v proizvodno linijo, ki jo naredimo, pride recimo paket desk, končni produkti pa so gotovi polizdelki iz masivnega lesa: dolžinsko spojen, skobljan in profiliran les ter lepljen les, npr. nosilci v ostrešjih. Na takšni proizvodni liniji, sestavljeni iz več povezanih strojev, se izdelujejo tudi križno lepljene lesene plošče – CLT (ang. Cross Laminated Timber), ki so izdelane iz lepljenja več plasti masivnega lesa (desk). Ta material se je po svetu razvil v zadnjih 15 letih, mi pa smo razvili tehnologijo za izdelavo tega materiala.

Končni izdelki, med katerimi je tudi CLT, se nato uporabljajo v gradbeništvu. Za kaj vse?

Uporabljajo se praktično povsod v gradbeništvu – tako pri stanovanjskih hišah, blokih in stolpnicah kot tudi pri športnih in proizvodnih halah. Celotne stene so narejene iz takšnega materiala. Iz leta v leto se bo CLT čedalje bolj uporabljal, ker je les kot gradbeni element zelo trajnostno naravnan.

Ste najbolj kompleten proizvajalec avtomatskih linij za proizvodnjo lesnih polizdelkov na svetu. Čemu to pripisujete?

Drži. Vsi stroji so plod našega lastnega razvoja in patenta. Vse smo razvili z lastnimi idejami. Slovensko znanje prenašamo v več kot 50 držav po vsem svetu. Navzoči smo povsod tam, kjer se gradi, tradicionalno v srednji in severni Evropi, vzhodni Evropi, Kanadi, ZDA, na Japonskem in v Avstraliji. V srednji Evropi podjetje ustvari približno polovico prodajnih prihodkov. Nabor trgov pa še širimo. Letos recimo pričnemo z montažo in postavitvijo linij v Urugvaju in Izraelu.

Veliko vlagate v razvoj. V razvojnem delu je skupno zaposlenih več kot 70 oseb, od tega 30 samo v razvoju mehanskih delov in 35 v elektroniki in informatiki. Ne preseneča, da so vaši zaposleni v razvoju eni najboljših kadrov na svetu.

Drži. Pri nas dnevno razvijamo nove stvari, smo kreativni ustvarjalci novih strojev, torej se zaposleni ne le nenehno učijo, ampak tudi razvijajo. Predvsem je pomembno, da soustvarjajo in tudi spoznavajo najboljše prakse v številnih tujih državah. Prav tako imajo možnost potovanja po celotnem svetu.

Podjetje Ledinek Engineering, ki je bilo ustanovljeno na podlagi družinske obrti, se ponaša s 30-letno tradicijo. Sicer pa so pod blagovno znamko Ledinek danes poleg Engineeringa še tri podjetja, in sicer Lestro Ledinek, Ledinek Maschinen und Anlagen v Avstriji in Ledinek-TEC v Nemčiji. Koliko imate vsega skupaj zaposlenih?

Skupno zaposlujemo več kot 400 ljudi. V podjetju Ledinek Engineering je zaposlenih približno 230 ljudi, v Lestro Ledinek pa približno 170. Ledinek Engineering skrbi za prodajo, razvoj, projektiranje in izvedbo celotnega projekta sestave ter postavitve strojev in avtomatiziranih linij.

dr. Andrej Novak - Ledinek Engineering

dr. Andrej Novak, finančni direktor Ledinek Engineering

V podjetju Lestro Ledinek pa poteka proizvodnja posameznih strojnih delov, ki jih nato v Ledinek Engineering uporabimo za izgradnjo strojev. Imamo tudi svoje predstavnike v 25 državah po vsem svetu, in sicer 15 v evropskih in 10 na ostalih kontinentih.

Kje prejmete zamisli, moč, da se nenehno razvijate, kje dobivate nove ideje? To namreč ni najbolj enostavno.

Se strinjam. Lahko rečem, da imamo izjemno ekipo sodelavcev, s katerimi je krasno delati. Po drugi strani pa si tudi sam skoraj na dnevni bazi vzamem čas za rekreacijo. Športu res posvečam velik poudarek in tudi v podjetju nas športni duh vzpodbuja, da se nikoli ne predamo, ampak vztrajamo in iščemo najboljše rešitve.

Nenehno rastete, se še dodatno razvijate, želite si biti še boljši. Delate praktično cele tovarne po vsem svetu. V Avstriji eno največjih za CLT na svetu, na Švedskem pa največjo v državi. Bi izpostavili še kak drug projekt?

Gradnja lesenih objektov raste tako v Švici kot v Franciji, Nemčiji, Avstriji ter drugod po svetu. V Avstriji delamo za podjetje Mayr-Melnhof Holz, kjer nastaja ena največjih proizvodenj križno lepljenih plošč na svetu. V teh povezanih proizvodnih linijah bodo tudi naši stroji. Za švedsko podjetje Södra izdelujemo prav tako veliko tovarno s podobnimi proizvodnimi linijami. To bo največja tovrstna tovarna v državi. V Nemčiji smo ravnokar zaključili največjo celovito linijo za izdelavo križno lepljenih plošč. Sedaj pričenjamo z načrtovanjem največje kompletne linije križno lepljenih plošč (CLT) v Franciji.

Vaši rezultati so zavidanja vredni. Kako vam to uspeva?

Menim, da če stalno rasteš in si želiš biti še boljši, potem imaš tudi željo po vedno novih, dodatnih kadrih. Intenzivno recimo iščemo ljudi iz strojne, elektro in računalniške stroke. Naj ob tem dodam, da veliko izobražujemo in investiramo v kader. Pri nas se lahko zaposleni res veliko naučijo, saj smo svetovno in tehnološko zelo razvito podjetje. Naši zaposleni se lahko udeležijo različnih sejmov doma in v tujini, so vseskozi v koraku z najsodobnejšo tehnologijo v branži, prav tako lahko delajo v več državah, saj imamo skoraj 99-odstotni delež izvoza.

Za inovativnost, uspešnost, razvoj in na splošno delo ste prejeli več odmevnih nagrad. Jih lahko nekaj naštejete?

Res je. Prejeli smo že veliko nagrad in priznanj, tudi na svetovni ravni. Smo nosilci platinaste AAA odličnosti Dun & Bradstreet. Zavedamo se odgovornosti, da kot podjetje s svojim zgledom vplivamo na okolico. Podpiramo športne, kulturne in humanitarne iniciative v domačem in širšem okolju. V preteklem letu smo bili izbrani za naj srednje podravsko podjetje leta in tudi za naj podjetje leta po izboru bralcev dnevnika Večer. Smo tudi večkratni prejemniki Zlate in Srebrne nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za inovacije. Zadovoljne stranke, ki se ponovno odločijo za nakup naše opreme, pa so naša največja nagrada.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar