INTERVJU » Branko Kidrič – župan občine Rogaška Slatina

Rogaška Slatina se z odprtjem 106 metrov visokega stolpa Kristal lahko po novem pohvali z najvišjo stavbo v državi. Stolp, na katerega se je mogoče povzpeti v zgolj 35 sekundah in je edini v državi s kavarno na vrhu, bo obiskovalcem omogočal doživetje vseh 365 dni v letu.

Kot pravi naš sogovornik Branko Kidrič, župan občine Rogaška Slatina, so z odprtjem Kristala realizirali največjo investicijo v 30-letni zgodovini občine: »Stolp Kristal ni samo ponos Občine Rogaška Slatina, to je tudi ponos vse Slovenije.«

Rogaška Slatina na 49. mestu od 212 občin sodi med četrtino največjih občin pri nas. Kaj stolp pomeni za razvoj kraja in tudi širše?

Res je, naša občina se uvršča med deset turistično najbolj obiskanih destinacij. Stolp je zgrajen iz več kot 2.600 kubičnih metrov betona in je na vrhu v obliki kristala, ki pooseblja zgodovino Rogaške Slatine. Naj povem, da je narejen iz več kot 500 kvadratnih metrov steklenih površin, kar pomeni, da imajo obiskovalci možnost občudovanja naše čudovite pokrajine vse naokoli.

Kako je pravzaprav zgrajen stolp?

Obiskovalci se na vrh stolpa Kristal lahko povzpnejo z dvigalom v 35 sekundah. Ob vstopu v stolp je pritličje z info točko in trgovino s spominki. Na 96 metrih najdemo kavarno s 40 sedišči in adrenalinsko hojo po prosojnih tleh. Nekoliko višje, na 100 metrih, je panorama za mirnejše razgledovanje okolice in možnost virtualnega doživetja »Let s Pegazom«. Na višini 104 metrov pa je zadnja postaja z odprto teraso na vrhu.

Kristal je torej edini stolp s kavarno na vrhu in edini v državi, ki ponuja interaktivne vsebine. Kako so ga sprejeli domačini?

Sprejeli so ga z veseljem in lepo je slišati, kako se o njem pogovarjajo ali in v kakšnem obsegu ga vidijo iz svojega doma.

Je kakšna omejitev, koliko ljudi naenkrat ga lahko obišče?

Prostori na vrhu stolpa lahko naenkrat sprejmejo do 150 obiskovalcev. Treba je povedati, da je v okviru zunanje ureditve ob stolpu tlakovan trg površine 740 kvadratnih metrov, skupna neto tlorisna površina objekta, vključno s strešno teraso, pa meri 582 kvadratnih metrov. Naj omenim, da se bodo v petih prodajnih hiškah na trgu pred stolpom predstavljali lokalni ponudniki, ob trgu pa je tudi parkirišče za 51 osebnih vozil in dva avtobusa ter javna izposojevalnica koles.

Dejali ste, da ste projekt začeli graditi pred dvema letoma.

Tako je. Izvedbeni del projekta se je začel z gradnjo spomladi leta 2022, in je skupno trajal dve leti. Lahko povem, da realizirana vrednost projekta znaša pet milijonov evrov, od tega je dva milijona prispevalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, razlika pa je zagotovljena iz lastnih virov naše občine in s pomočjo donatorjev.

Kako ste, za konec, proslavili odprtje Kristala?

Z velikim navdušenjem. Odprtje stolpa so nam z glasbenim nastopom popestrili Nina Pušlar, učitelji glasbene šole Rogaška Slatina in domačini Slovenski zvoki. Na dogodku so posebno zahvalo občine dobila podjetja, ki so aktivno sodelovala pri gradnji, in sicer Ponting kot projektant, Uniprojekt kot nadzornik in VG5 kot izvajalec.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar