Vrste kave in načini priprave

Ste tudi vi med tistimi, ki enostavno ne morejo začeti jutra brez kave? Brez tega omamno dišečega vročega napitka, zaradi katerega se končno zares prebudite? Ne glede na vrste kave, ki jih pijejo ljudje po celem svetu, je za mnoge ljubitelje kava prav gotovo ena najbolj opojnih in poživljajočih stvari, ki jih doživijo v svojem življenju. Da o tem, da pitje kave predstavlja pravi družabni dogodek in pravi pravcati obred, niti ne pišemo.

Kava je napitek iz prevretih zmletih zrn rastline kavovca. Poznamo različne vrste kavovcev, ki obrodijo raznovrstne plodove, vse to pa se odraža tudi v različnih okusih kave. Seveda na okus vplivajo tudi številni drugi dejavniki, kot so klimatske razmere ter tla, na katerih raste kavovec. Poleg teh dejavnikov pa na okus vplivajo tudi način obiranja plodov, obdelave zrn, njihovega skladiščenja in transporta.

Vrste kavovcev: arabika, robusta in liberika

Med vsemi vrstami kavovcev, ki jih je okoli šestdeset, so najpomembnejše vrste s svojimi podvrstami arabika, robusta in liberika.

  1. Coffea arabica izvira iz Etiopije in je najpomembnejša gospodarska vrsta. Predstavlja kar okrog 90 % vse pridelane kave na svetu. Ta vrsta kave ima najkakovostnejša zrna, danes pa so najbolj cenjena zrna iz Kenije in Tanzanije.
  2. Coffea robusta – že samo ime pove, da je ta vrsta kave najbolj odporna in najmanj občutljiva. Izhaja iz Kenije, zanimivo pa je dejstvo, da vsebuje od 40 do 50 % več kofeina od arabike. Žal pa je zaradi svojega bolj grenkega okusa in bolj neizrazite arome manj cenjena in tudi cenejša od arabike.
  3. Coffea liberica izvira iz Liberije. Ker ni najboljšega okusa, ne preseneča, da med predstavljenimi tremi vrstami zavzema najmanjši delež v prodaji.

Kave priznanih blagovnih znamk običajno niso pripravljene samo iz ene vrste zrn, ampak so posebne in skrbno varovane mešanice različnih sort.

Vrste kave na tržišču

Nepražena kava, pražena v obliki zrn in mleta pražena

V trgovinah lahko kupimo surovo oziroma nepraženo kavo, praženo v obliki zrn in seveda tudi najbolj priljubljeno – mleto praženo kavo, ki je lahko mleta bolj ali manj fino.

Kavni mlinček

Za mletje kave se lahko uporabi temu namenjen kavni mlinček.

Najbolj fino mleti prah se uporablja za turško kavo, najbolj grob pa za filter kavo, za pripravo katere običajno uporabimo filter kavni avtomat.

Instant kava

Priskrbite si lahko instant kavo v bolj ali manj drobnih zrncih, pa tudi v prahu. Najboljše rezultate pri pridobivanju instant kave daje sušenje z zmrzovanjem. Kavo najprej varijo, nato pa jo zamrznejo v tanke plošče. Nato plošče zmeljejo in segrevajo v vakuumu. Pri tem se led spremeni v paro, ostanejo pa le suhi zrnati delci.

Brezkofeinska kava

Ljubitelji kavne arome in okusa, ki ne smejo uživati prave kave, lahko posežejo po brezkofeinski kavi. Dobijo jo tako, da iz kavnih zrn s posebnim postopkom odstranijo kofein. Okus brezkofeinske kave je skorajda enak kot okus kave s kofeinom, zato je povsem zadovoljiv nadomestek za tiste, ki jim je kofein prepovedan ali pa ga ne želijo vnesti v svoje telo.

Zelena kava

Vse bolj popularna je popolnoma naravna zelena kava, kjer kavna zrna ostanejo v svoji surovi, nepraženi obliki. Dobijo jo tako, da zrna takoj po sušenju le zmeljejo.

Bio kava

To je kava iz ekološke pridelave, ki se osredotoča na pomen zdravja in zdravega načina življenja. Lahko gre za mleto praženo, žitno, instant, brezkofeinsko ali kakšno drugo vrsto kave.

Kavni nadomestki: ječmenova kava, žitna, kava iz cikorije …

Za pridobivanje kavnih nadomestkov lahko uporabijo ječmen, korenino regrata, cikorije, želod, žir, žitna zrna ali celo krompirjeve olupke.

Cikorija - kavni nadomestek

Cikorija velja za enega izmed bolj priljubljenih kavnih nadomestkov.

Surovine morajo biti ravno prav prepražene in zmlete, predstavljajo pa osnovo za pripravo napitka, ki je po okusu bolj ali manj podoben kavi. Seveda pa takšen napitek ne vsebuje kofeina.

Različni načini priprav kavnih napitkov

Zagotovo se dogaja tudi vam. V vsakem lokalu, ki ga obiščete, vas prijazni natakar ali natakarica ljubeznivo vpraša, katero vrsto kavnega napitka želite. Da ne boste vedno znova naročali iste vrste kave, vam v nadaljevanju predstavljamo različne postopke priprave, ki v veliki meri vplivajo na okus.

Espresso

Priprava pravilne skodelice espressa ni tako enostaven postopek, kot morda izgleda na prvi pogled. Za pravilno pripravo potrebujemo 7 g mlete kave, napitek pa ne sme zapolniti več kot tretjine male kavne skodelice. Espresso je pripravljen z vodo pod pritiskom 9 atmosfer, ki se spusti skozi mleto in na ustrezen način potlačeno kavo.

Espresso z mlekom

Tudi za espresso z mlekom, ki ga v lokalu naročimo kar kot »kava z mlekom«, potrebujemo enako količino mlete kave (7 g). Od navadnega espressa se napitek razlikuje po tem, da mu dodamo še toplo mleko. Tega mora biti v skodelici trikrat več kot kavnega napitka.

Turška kava

Turška kava je pripravljena v posebni posodi iz bakra ali medenine z dolgim ročajem – ibrik ali džezva. Za pitje uporabimo posebne majhne skodelice. Omenili smo že, da za pripravo uporabimo fino mleto kavo, ki jo praviloma dobimo tako, da jo v mlinčku zmeljemo na roko. V pravo turško kavo ne dodajamo mleka.

Cappuccino

Recept za pripravo kapučina je naslednji: ena tretjina kave, ena tretjina mleka in ena tretjina mlečne kreme. Mlečno kremo dobimo s pravilnim penjenjem mleka.

Kapučino

Za pripravo kapučina potrebujemo kavo, prevreto in spenjeno mleko.

Za pripravo napitka potrebujemo 7 g kave, iz katere najprej naredimo espresso, nato pa ga prelijemo s prevretim mlekom in skrbno pripravljeno mlečno kremo.

Macchiato

Macchiato pripravimo tako, da iz 7 g mlete kave najprej pripravimo espresso, ki mora segati le do tretjine male kavne skodelice. Nato napitku dodamo še tretjino skodelice vročega mleka.

Latte macchiato

Različica macchiata je tudi latte macchiato, kjer si v razmerju 1:1:1 sledijo vroče mleko, espresso in mlečna krema. Gre torej za nekoliko bolj mlečen napitek, kar lahko sklepamo že iz samega imena napitka.

Caffe latte (bela kava)

Bela kava se od drugih omenjenih napitkov razlikuje po tem, da vsebuje veliko več mleka. Bistveno več, kot je v napitku kave (le 10 % do 15 %). Spet najprej pripravimo espresso kavo, nato pa dodamo mleko, ki smo ga segreli s šobo aparata za pripravljanje kave (na 60 °C).

Katera kava pa je vam najljubša?

Tako, v današnjem prispevku smo spoznali različne vrste kave. Zagotovo ne vseh, toda večino tistih, ki jih lahko naročite v lokalih ali pa si jih pripravite kar doma. Če ste pravi ljubitelj oziroma ljubiteljica kavnih napitkov, ste si večino izmed njih zagotovo že privoščili. Če pa katere izmed naštetih kav še niste preizkusili, si jo dajte ob naslednji priložnosti. Morda boste prav na ta način našli svojo najljubšo vrsto kave.

Želimo vam veliko užitkov ob pitju svoje najljubše, omamno dišeče kavice!

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar