10 nasvetov za boljšo uvrstitev v spletnih iskalnikih

Kakšne pozicije bo vaša spletna stran dosegala v spletnih iskalnikih, je tesno povezano s terminom optimizacija spletnih strani. V praksi sta najpogostejša dva scenarija. Prvi je, da izdelate spletno stran in vanjo umestite nekaj vsebin in slik, nato pa stran pustite stagnirati. Drugi pa je, da spletno stran že pred izvedbo skrbno načrtujete, jo smiselno strukturirate, poskrbite za dovršen dizajn, ki bo obiskovalce pritegnil k branju, na stran dodate zanimive in pravilno napisane vsebine (ne le slovnično pravilne, temveč prilagojene tudi spletnim iskalnikom) ter poskrbite za multimedijsko vsebino, torej za avdio in predvsem video material. Nato pa nadaljujete z delom …

Da ne bomo preveč dolgovezili, kar hitro preidimo h konkretnim nasvetom.

1. Struktura spletne strani

V kolikor spletne strani še nimate, vzemite list papirja in skicirajte osnovno strukturo strani. Ne pozabite na elemente v glavnem meniju. Osnovna struktura je zelo pomemben del optimizacije spletne strani, zato temu delu namenite dovolj časa. Če stran že imate, povprašajte svoje obiskovalce, ali jim navigacija po strani ustreza, ali brez težav najdejo želene informacije itd. Vaši obiskovalci so glede same strukture zelo dober vir podatkov.

2. Vsebina

Zavedajte se, da je daleč najpomembnejši element dobrih uvrstitev v spletnih iskalnikih vsebina. Ta mora biti unikatna, torej brez kopiranja drugih strani. Prav tako mora biti relevantna in za bralca zanimiva. Če bo vsebina všeč obiskovalcu, se bo dlje časa zadržal na strani, se na stran še kdaj vrnil, morda pa jo bo tudi priporočil drugim. Takšno dogajanje bo opazil tudi Google in stran nagradil z višjimi uvrstitvami. Zelo pomemben del vsebin so ključne besede.

3. Analiza ključnih besed

Uporabite orodje Keywords Planner podjetja Google in naredite analizo ključnih besed. Pozanimajte se, kaj vse v spletni iskalnik vpisujejo vaši potencialni obiskovalci in si tabelo teh ugotovitev izvozite v Excel. Nato določite, katere ključne besede boste uporabili v katerih vsebinah, saj brez uporabe teh ključnih besed vaše (pod)strani enostavno ne bodo mogle biti na visokih pozicijah. Če v Google vpišete frazo “koloidno srebro”, bodo na prvi strani zadetki spletnih strani, ki imajo to frazo na strani večkrat zapisano. Drugače bi Google le stežka ugotovil, da stran govori o koloidnem srebru. Enako morate torej razmišljati sami.

4. Raba ključnih besed

Ključne besede uporabite na različnih mestih. Glavno dodajte v naslov vsebine, v kakšnega izmed podnaslovov, seveda pa ključne besede uporabljajte tudi skozi celotno vsebino. Pri tem ne pretiravajte in nikar ne pišite nič “na silo”, saj takšne stvari Google hitro kaznuje. Ključne besede uporabite tudi v meta naslovu ter meta opisu spletne strani, prav tako pa glejte, da boste na strani imeli obiskovalcem prijazne spletne naslove (URL-je). Tudi slednji naj vključujejo vsaj glavno ključno besedo (če je ta sestavljena iz več besed, vmes dajte vezaj).

5. Naslovi in podnaslovi

Pomemben element optimizacije spletne strani so naslovi in podnaslovi vsebin. Označeni morajo biti z ustreznimi html oznakami, torej s <h1>, <h2>, <h3> itd. Na posamezni strani imejte le en glavni naslov <h1>, medtem ko je podnaslovov <h2> lahko več, preostalih nivojev podnaslovov pa še več. Dober primer je, da imate na strani en glavni <h1> naslov, dva podnaslova s html oznako <h2>, tri podnaslove z oznako <h3>, medtem ko lahko s <h4> označite razne naslove v stranskem stolpcu strani (npr. “Povpraševanje”, “Na kratko o podjetju”, “Informativni izračun” in podobno).

6. Označevanje slik

Tudi uporaba multimedijskega materiala pripomore k boljšim uvrstitvam v spletnih iskalnikih. Tu ciljamo predvsem na pravilno uporabo slikovnega materiala. Vsaka slika, ki jo vnesete na stran, mora imeti ustrezno “alt” oznako, ki je vidna le v izvorni kodi strani, po kateri se sprehodi spletni pajek. Kakšna je ustrezna alt oznaka? Takšna, ki dobro opiše, kaj predstavlja slika. Če je torej na sliki zeleno jabolko, naj bo alt oznaka slike “Zeleno jabolko”.

7. Optimizacija slik

Pa se še nekoliko zadržimo pri slikah. Pomembno je tudi, da je slika dobro kompresirana in pravilno shranjena. Potrudite se in shranite sliko tako, da bo zavzela čim manj prostora (npr. do 100 KB), ustrezno pa poimenujte tudi ime datoteke. Če bi za zgled zopet vzeli prejšnji primer, bi sliko shranili kot zeleno-jabolko.jpg. Na tem mestu lahko omenimo še to, da v kolikor potrebujete sliko z ozadjem (le-to je lahko tudi bele barve), bo najboljša datoteka kar .jpg, če pa želite obdržati transparentno ozadje, izberite .png.

8. Socialna omrežja

Bodite prisotni na socialnih omrežjih, kot so Facebook, Google+, Pinterest, LinkedIn in drugi. Na večini omrežij lahko objavljate nove prispevke s povezavami do vaše spletne strani in spletnim iskalnikom pošiljate tako imenovane socialne signale, ki imajo na pozicije zopet pozitiven vpliv. Z aktivno udeležbo na socialnih omrežjih se bo hitreje širilo tudi (dobro) ime vaše spletne strani oziroma vašega podjetja, če ga imate.

9. Povratne povezave

Pričnite s pridobivanjem povratnih povezav. Svoje spletno mesto vpišite v spletne direktorije, ki omogočajo zastonjski vpis. Izogibajte se tistim, ki zahtevajo recipročno povezavo, saj takšne povezave bolj škodijo kot koristijo. Kontaktirajte lastnike drugih spletnih mest (npr. blogov) in jih vprašajte, če lahko vsebino s povezavo do vaše strani objavijo na svoji strani. Prijavite se na nekaj forumov, kjer zopet lahko pridobite nekaj povezav. Na forumih bodite aktivni in prispevajte k skupnosti, saj boste v nasprotnem primeru hitro ob uporabniški račun in pridobljene povezave. Pa tudi z moralnega stališča ni najlepše, da le vi nekaj pridobite, prispevate pa nič.

10. Nikoli ni prepozno

Zadnji nasvet pa ni tehnične narave, je pa še kako koristen. Zavedajte se, da je optimizacija spletne strani proces, ki potrebuje svoj čas. Ne pričakujte rezultatov z danes na jutri, poleg tega pa s pridobivanjem povezav ne pretiravajte, saj vam tudi preveliko število (prehitro pridobljenih in nekakovostnih) povezav lahko naredi več škode kot koristi. In ne pozabite … nikoli ni prepozno. Bolje, da pričnete danes, kot pa nikoli.

Deli prispevek z drugimi.

2 komentarja

  1. Najprej hvala za koristne napotke! Bi pa samo vprašala s katerim programom je najbolje zmanjšati slike, da bodo zavzele manj prostora. Namreč ko jih zmanjšam na 800 x 600, še vedno zavzamejo okoli 500kb, kar pa po prebranem vidim, da ni ravno optimalno.

  2. Nina, pozdravljeni.

    Zgolj za stiskanje slik priporočamo uporabo brezplačnega programa IrfanView. Ko shranite sliko, se vam odpre dodatno okno, kjer lahko izberete kompresijo oz. kakovost slike. V kolikor boste vrednost nastavili na nekje okoli 70, bo kakovost še vedno povsem zadovoljiva, datoteka pa bo zavzela precej manj prostora. Če imate slučajno naložen Adobe Photoshop, lahko kompresijo opravite tudi tam. S klikom na Save for Web & Devices… (bližnjica: ctrl + alt + shift + s) boste lahko izbrali želeno kakovost .jpeg datoteke.