Kako izbrati ponudnika za gostovanje spletnih strani

Vaša spletna stran je izdelana, izbrali in kupili ste ustrezno domeno, zdaj pa morate poskrbeti še za gostovanje spletne strani. Pa veste, kaj to sploh pomeni? Pri spletnem gostovanju gre za javno dostopen strežnik, na katerem bodo nameščene datoteke vaše nove spletne strani, da bo le-ta dostopna vsem uporabnikom svetovnega spleta. Podjetij, ki ponujajo gostovanje spletnih strani, je iz dneva v dan več, različni pa so tudi njihovi paketi storitev in cene. Morda ste se ravno vi znašli pred dilemo, katerega ponudnika izbrati oziroma kaj vse upoštevati pri odločitvi glede zakupa spletnega prostora. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali izbiro.

Spletno gostovanje – na kaj morate biti pozorni pred nakupom

Strežnik Ker je paketov spletnega gostovanja ogromno, je izbira za vas najprimernejšega paketa lahko precej težavna. Priporočamo vam, da najprej dobro analizirate svoje potrebe. Pri tem ne glejte le na to, kaj potrebujete trenutno, temveč mislite tudi na jutri. Morda boste že čez kakšen mesec razširili poslovanje svojega podjetja, kar bo za seboj potegnilo potrebo po večjem številu internetnih strani, poštnih predalov, novih funkcionalnosti in podobno. Če do tega pride, boste potrebovali paket za gostovanje spletnih strani, ki bo dovolj obširen in zmogljiv.

Pred nakupom gostovanja se prepričajte, koliko domen lahko gostuje na strežniku, koliko prostora na disku vam pripada, ali je mesečni prenos podatkov omejen ali ne, koliko imate lahko podatkovnih baz in elektronskih poštnih predalov ter ali spletno gostovanje pri danem ponudniku vključuje tudi dostop do nadzorne plošče. Dve izredno priljubljeni nadzorni plošči sta Cpanel in Direct Admin, ki omogočata enostavno prenašanje datotek na strežnik, spremljanje statistike obiska, inštalacijo različnih aplikacij in sistemov, upravljanje z elektronskimi poštnimi predali in podobno. Ko izbirate paket za gostovanje spletne strani, bodite pozorni tudi na različico PHP programskega jezika. Primerjajte različico z drugimi ponudniki, saj boste tako lahko hitro ugotovili, kateri ponudniki redno posodabljajo svoje storitve. Če boste izbrali strežnik s starejšo PHP različico, se lahko zgodi, da vam določene funkcionalnosti vaše internetne strani ne bodo pravilno delovale.

Pri izbiri ponudnika spletnega gostovanja so zelo pomembni dejavniki tudi varnost in zanesljivost strežnika ter odzivnost podporne službe v primeru težav.

Varnost in zanesljivost strežnika

Varnost strežnika V današnjem času, ko so vdori v elektronske sisteme vse prej kot redki, je varnost strežnika poglavitnega pomena. To še posebej velja za podjetja z občutljivimi podatki, saj morebiten vdor v intranet lahko pomeni nepredstavljivo poslovno škodo. Ko se odločate za gostovanje spletnih strani, se prepričajte, da ponudnik redno posodablja varnostne sisteme, ter da je tudi sam prostor, v katerem se nahaja strežniška oprema, dobro zavarovan.

Poleg varnosti je pomembna tudi zanesljivost strežnika, saj mora biti spletna stran dostopna 24 ur na dan in 7 dni v tednu. V nasprotnem primeru lahko zamudite potencialno stranko, lahko pa vas zgrešijo tudi Google-ovi pajki, ki z nedelujočo spletno stranjo ne bodo najbolj zadovoljni. Če bo stran ob več zaporednih obiskih pajkov nedostopna, vam bo Google po vsej verjetnosti znižal pozicije v spletnem iskalniku, kar se bo odrazilo v nižji obiskanosti vaše spletne strani. Spletno gostovanje kupite pri ponudniku, ki zagotavlja vsaj 99 % delovanje strežnika. Še bolje pa bo, da se pred nakupom o zanesljivosti strežnika pozanimate pri obstoječih strankah.

Odzivnost podporne službe

Odzivnost podporne službe Včasih se zgodi, da internetna stran zaradi tega ali onega razloga preneha delovati. Pojavijo se lahko tudi druge težave, npr. nedelujoč poštni predal, pozabljeno geslo za dostop do nadzorne plošče, težave pri namestitvi določene aplikacije itd. Izredno pomembno je, da je podporna služba hitro odzivna, saj vsakršna težava, še posebej pa nedelujoča spletna stran, lahko predstavlja poslovno škodo za podjetje. Priporočamo vam, da ponudnika, pri katerem nameravate kupiti spletno gostovanje, še pred samim nakupom preverite. Pošljite mu elektronsko sporočilo in se pozanimajte glede izbranega paketa. Če boste odgovor prejeli hitro, lahko na visoko odzivnost računate tudi kasneje v primeru morebitnih težav.

Gostovanje spletnih strani in cene paketov

Paketi spletnega gostovanja se razlikujejo od ponudnika do ponudnika. Če imate v nekem paketu možnost le ene domene, nekaj MB prostora na disku ter minimalen mesečni prenos podatkov, bo cena gostovanja precej nižja od cene paketa, ki vam omogoča gostovanje več domen, neomejenega prostora ter prometa. Še enkrat poudarjamo, da pred nakupom dobro preučite, kaj dejansko potrebujete, saj se na ta način lahko izognete nepotrebnim stroškom. Gostovanje spletnih strani oziroma spletni prostor lahko zakupite tudi za različna časovna obdobja, npr. za en mesec, eno leto ali za obdobje več let. Če boste prostor na strežniku zakupili za daljše obdobje, bo cena precej nižja, kot če bi gostovanje iz meseca v mesec podaljševali.

Brezplačno gostovanje – da ali ne?

Brezplačno gostovanje spletne strani Pomemben dejavnik pri izbiri spletnega gostovanja je cena. Gostovanje spletnih strani je največkrat plačljivo, z malo brskanja po internetu pa boste lahko našli tudi podjetja, ki ponujajo brezplačno gostovanje. Ker dandanes ni nič zastonj, ima tudi brezplačno gostovanje svoje pasti in pomanjkljivosti. Največkrat so to oglasi, ki se avtomatično prikazujejo na spletni strani. Nekateri ponudniki sicer omogočajo možnost ukinitve prikazovanja oglasov, vendar morate za to posebej plačati. Priporočamo vam, da se brezplačnemu gostovanju spletne strani izogibate, saj poleg prej omenjene težave ni najbolj varno in zanesljivo. Pogosto nastajajo težave tudi zaradi slabih poprodajnih storitev oziroma neodzivnosti podpore.

Gostovanje spletne strani v Sloveniji ali v tujini?

Gostovanje doma ali v tujini Pogosto se poraja tudi vprašanje, kje najeti strežnik za spletno gostovanje. Odgovor na to je zelo enostaven. Definirajte, komu je namenjena vsebina na vaši spletni strani. Ciljate na slovenski ali morda na globalni trg? V kolikor bodo obiskovalci predvsem iz Slovenije, vzemite spletno gostovanje pri slovenskem ponudniku. Razloga za to sta vsaj dva. Kot prvo, boste v primeru težav le-te precej hitreje in lažje rešili s pomočjo domače podporne službe, ki je pri vodilnih ponudnikih gostovanja največkrat hitro odzivna. Poleg tega pa se bo obiskovalcem iz Slovenije vaša stran tudi hitreje prikazala, če se bo strežnik, na katerem se nahaja vaša spletna stran, nahajal v Sloveniji. To je izredno pomemben faktor, saj nihče ne mara počasnih internetnih strani, hkrati pa bo vaša stran zaradi nizkega povprečnega časa nalaganja višje pozicionirana v spletnih iskalnikih, kot so Google, Bing in Yahoo. Če torej ciljate na nemški trg, najemite strežnik v Nemčiji, če pa bodo vsebine na vaši spletni strani v angleščini, vam priporočamo, da si gostovanje spletnih strani uredite preko ponudnika iz ZDA, saj je tam daleč največ angleško govorečega prebivalstva.

Spletna stran Nasveti.net gostuje na strežnikih NEOSERV.si in zaenkrat lahko delovanje strežnika ter odzivnost in prijaznost njihove ekipe le pohvalimo. Če bi želeli, da tudi vaša stran gostuje pri njih, obiščite www.neoserv.si, kjer boste našli več informacij o posameznih paketih gostovanja.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar