INTERVJU » Andrej Boštjančič – direktor podjetja SoftNET

V primeru izpadov elektrike brez interneta?

Si tudi vi v tej energetski krizi zastavljate vprašanje, kaj se lahko zgodi ob morebitnih redukcijah električne energije? »Nemoteno delovanje naprav ni samoumevno, saj je pri tem ključno električno napajanje,« poudarja Andrej Boštjančič, direktor podjetij SoftNET in Omrežje. Z njim smo spregovorili o aktualni energetski krizi, širitvi na druge kontinente in načrtih za prihodnost.

Ob izpadu elektrike se lahko zgodi, da ostanemo brez telefona in interneta. Se temu lahko izognemo?

Ravno zaradi tega, ker se zavedamo, da se to lahko zgodi, smo se na občasne in večje izpade elektrike pripravili že vnaprej. Vzpostavili smo dodatno napajanje, ki bo omogočilo, da bodo sistemi mobilne telefonije, televizijskih programov in internetne povezave delovali nemoteno. Dejstvo pa je, da mora za to vsak operater poskrbeti sam. Mi za nas in naše kliente smo.

Električno omrežje predstavlja kritično infrastrukturo za gospodarstvo in gospodinjstva. Elektrika namreč vpliva tudi na delovanje optičnih kablov, oddajnikov in baznih postaj?

Tako je, z elektriko mora internetno omrežje zagotavljati stabilnost za nemoteno delovanje pametne proizvodnje, mobilne telefonije, pametnih naprav, računalnikov, strežnikov in ostalega. Napajalne točke so bile v času bakrenih vodov bolj pogosto nameščene. Pri optičnem omrežju pa je napajanje nujno samo na obeh končnih točkah.

Andrej Boštjančič - SoftNET

Andrej Boštjančič, direktor podjetij SoftNET d.o.o. in Omrežje d.o.o.

V primeru kratkotrajnih redukcij (do ene ure) ne bi bilo kakih velikih težav, saj imajo vsi ponudniki t. i. UPS naprave. Pri daljših izpadih pa se lahko baterije v le-teh izpraznijo. Edina rešitev je namestitev dizelskega električnega agregata, ki pa ga ni mogoče namestiti povsod.

Lani ste beležili 25-letnico delovanja in ob tem predstavili tudi načrte za širitev. Prisotni ste v 16 državah po vsem svetu, začeli pa ste delovati tudi v Afriki.

Res je, lani smo se poleg širitve v Azijo odločili še za Afriko, ki predstavlja največji potencial za širitev. Veliko podjetij se namreč širi ravno tja, in ta podjetja so v večji meri že naše stranke. Poleg tega v Afriki opažamo izredno hitro digitalizacijo družbe – od mobilnega plačevanja do ostalih spletnih storitev.

Ste tudi direktor Omrežja, ki je trenutno prisotno na območju Ajdovščine, Trzina, Komende, Ljubljane in Krškega. Pri pripravi paketov pa se prilagajate željam potrošnikov. Pogosto se namreč zgodi, da so stroški telekomunikacijskih storitev na začetku nizki, a že po prvem mesecu ali dveh pridejo nepričakovani stroški iz drobnega tiska. Kako v poplavi ponudb izbrati pravo?

Večina potrošnikov si trenutno najbolj želi televizije s širokim naborom TV programov, zanesljivim internetom ter mobilno telefonijo, ki je skladna z njihovo dejansko porabo. Sicer pa se morajo pri izbiri paketa vprašati o prioritetah. Jim je bolj pomemben širok izbor TV programov ali velika količina mobilnih podatkov? Pogledajo naj mesečno statistiko obdobja dveh let, dobijo realno sliko stroškov in se na podlagi tega odločijo za paket, ki jim najbolj ustreza. Pomembno pa je prebrati tudi drobni tisk.

V času epidemije ste veliko potovali tudi po azijskih državah. Kako je tam izgledala situacija zaradi koronavirusa? Katere razlike ste opazili v primerjavi z Evropo?

Vzhodnoazijske države so imele veliko bolj strog režim kot pri nas v Evropi. Poslovanje na Kitajskem se je po popolnem trimesečnem zaprtju toliko spremenilo, da je hkrati v pisarni lahko samo 50 % zaposlenih. Tovrstno poslovanje seveda predstavlja svojevrsten izziv, kajti še vedno ni dovolj kadra.

Andrej Boštjančič - direktor SoftNET d.o.o.

Podjetje SoftNET d.o.o. je trenutno prisotno že v 16 državah po vsem svetu.

Prav tako je otežena podpora njihovim podjetjem, kljub temu da so njihovi zaposleni odzivni in prilagodljivi. Opažam, da je bila veliko boljša zdravstvena situacija v ostalih azijskih državah. Izpostavil bi Filipine, Vietnam in Singapur, kjer so uporabo zaščitnih mask zahtevali samo še v zaprtih prostorih.

Katere novosti se nam obetajo v letošnjem letu?

Evropska komisija je posodobila pravila, ki bodo dovoljevala, da lahko letalski prevozniki vgradijo naprave za uporabo 5G tehnologije. Sama uporaba interneta na letalih ni novost, vendar bodo potniki v tem primeru lahko uporabljali tudi 5G storitev. To možnost pričakujemo že v drugi polovici tega leta.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar