INTERVJU » Franci Pliberšek – direktor podjetja MIK Celje

Franci Pliberšek je ustanovitelj, lastnik in generalni direktor podjetja, ki proizvaja verjetno najbolj prepoznavna okna v Sloveniji. Podjetje je ustanovil že v študentskih letih, danes pa skupaj s povezanimi hčerinskimi podjetji zaposluje več kot 170 sodelavcev, ki se jim pridružuje še sto zunanjih.

MIK Celje je v času tranzicije postal eden vodilnih in pozneje tudi največji distributer materialov za uokvirjanje slik v samostojni Sloveniji. A večji preboj se je zgodil leta 1998, ko je začel proizvodnjo PVC oken. Takrat je podjetje prešlo v obdobje hitre rasti in postalo vodilni proizvajalec stavbnega pohištva pri nas.

S Francijem Pliberškom smo se pogovarjali o poslovnih izzivih, sedanjosti in prihodnosti PVC oken ter prihajajočem odprtju Razvojnega centra MIK in Inštituta dr. Petra Novaka.

Za nastankom vašega krovnega produkta, torej PVC oken, je zanimiva zgodba. Gre za šolski primer, kako poslovni izziv spremeniti v priložnost. Nam lahko zaupate, kako ste prišli do ideje za izdelavo vaših tako prepoznavnih oken?

Ko smo najprej z materiali za uokvirjanje slik že začeli uspevati, sem prek italijanskih dobaviteljev v Slovenijo za dva znanca pripeljal stroja za izdelavo PVC in lesenih oken, pri tretjem pa se je zalomilo, in to pri največjem poslu, pri uvozu cele linije za izdelavo oken. Praktično čez noč je poslovni dogovor padel v vodo, jaz pa sem ostal sam z naložbo nekaj sto tisoč takratnih nemških mark. Takrat bi lahko obupal in ogrozil zdrav posel z materiali za uokvirjanje slik. Vendar sem izziv spremenil v priložnost. Tako je nastala zgodba o MIK oknih, s katerimi smo v naslednjih desetletjih postali največji proizvajalec stavbnega pohištva v Sloveniji in bližnji okolici.

Kako bi opisali ključne cilje in vrednote vašega podjetja s PVC okni in drugimi rešitvami stavbnega pohištva?

Pri podjetju MIK Celje si prizadevamo ustvarjati inovativne rešitve, ki izboljšajo kakovost bivanja ljudi. Naša ključna vrednota je usmerjena v razvoj najvišje kakovosti izdelkov, ki so energetsko učinkoviti in funkcionalni. PVC okna, skupaj z drugimi rešitvami stavbnega pohištva, predstavljajo enega od stebrov naše dejavnosti, kjer združujemo tehnologijo, oblikovanje in trajnost.

Recimo, da pri nas prenavljamo stanovanje in se zanimamo za menjavo oken. Kakšne prednosti ponujajo PVC okna v primerjavi z drugimi? Zakaj so po vašem mnenju tako dobra naložba?

So izjemno energetsko učinkovita, kar pripomore k zmanjšanju stroškov ogrevanja in hlajenja stavbe. Prav tako so trpežna, odporna na vremenske vplive in ne zahtevajo posebnega vzdrževanja. PVC okna so tudi odlična izolacija pred hrupom ter imajo privlačen videz, saj so na voljo v različnih barvah in oblikah. PVC okna imajo svetlo prihodnost v gradbeni panogi. Trdno sem prepričan, da bodo z nenehnim napredkom pri materialih, tehnologiji in oblikovanju še naprej igrala ključno vlogo pri izboljšanju energetske učinkovitosti stavb ter ustvarjanju prijetnega bivalnega okolja. Naša predanost inovacijam nam bo omogočila razvoj novih generacij PVC oken, ki bodo odgovarjala izzivom prihodnosti.

Ko sva ravno pri inovacijah, kako vam uspeva držati visoko raven inovativnosti v tako konkurenčni panogi?

Inovativnost je istočasno srce in motor našega poslovanja. Ves čas spremljamo trende na področju gradbeništva, tehnologije in energetske učinkovitosti. Skozi leta smo zbrali močno ekipo strokovnjakov, ki združujejo znanje in ustvarjalnost. Prav tako vzpostavljamo tesno sodelovanje z raziskovalnimi inštitucijami ter drugimi partnerji, kar nam omogoča odkrivanje novih pristopov in rešitev.

Še večji poudarek inovativnosti in kakovosti bivanja bo z vašim projektom Razvojnega centra MIK in Inštituta dr. Petra Novaka, ki bo tudi eden največjih projektov za izboljšanje kakovosti zraka in bivanja v Evropi. Zanj ste namenili kar 21 milijonov evrov?

Že leta ozaveščamo o problematiki »bolnih« hiš, ki nimajo ustreznega prezračevanja. Tako je najprej nastala ideja o prezračevalnih sistemih na okenskih razširitvah MIKrovent. Pozneje je postala cela družina MIKrovent izdelkov, tako za na okna kot na steno in nenazadnje tudi za večje objekte. Naš cilj in vodilo pa je ideje ves čas nadgrajevati in ljudem pomagati z novimi izumi, zato smo se odločili za ustanovitev Razvojnega centra MIK in Inštituta dr. Petra Novaka, ki bo razdeljen na dva glavna dela – razvoj in proizvodnjo. Poleg razvoja prezračevalnih naprav bomo imeli tudi razvojni inkubator in delavnice. Ravno v slednjem bo edinstvena testna komora s simulacijo različnih klimatskih pogojev, v kateri bomo testirali MIKrovent prezračevalne sisteme in elemente stavbnega pohištva, ki jih proizvajamo. Na eni strani želimo razvijati najbolj napredne, izolativne in energijsko učinkovite elemente stavbnega pohištva in lokalnega prezračevanja, na drugi pa ozaveščati o kakovosti bivanja, predvsem zraka, vode in kakovostne hrane ter mentalnega zdravja.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar