Gripa – znaki, simptomi, cepljenje in zdravljenje

Gripa ali influenca je nalezljiva virusna bolezen dihal, ki jo povzroča virus gripe. Običajno se pojavi pozimi, ko je zaradi mraza imunski sistem oslabljen. Bolezen se prenaša kapljično, neposredno s kašljanjem ali kihanjem, ali posredno preko okuženih predmetov (v tem primeru gre najpogosteje za kljuke na vratih, telefonske slušalke, računalniške tipkovnice in miške …).

Obstajajo trije tipi virusa gripe – A, B in C. Najpogostejša tipa, ki povzročata epidemije ali pandemije, sta tipa A in B, virus tipa C pa je relativno redek in povzroča le blaga obolenja.

Znaki in simptomi gripe

Možni znaki oziroma simptomi gripe so:

 • Povišana telesna temperatura Glavobol
 • Bolečine v mišicah in sklepih
 • Povišana telesna temperatura
 • Suh in dražeč kašelj
 • Boleče grlo
 • Zamašen nos
 • Kihanje
 • Zmanjšan apetit
 • Slabost
 • Utrujenost

Znaki in simptomi gripe so precej podobni znakom in simptomom prehlada. Za razliko od prehlada pa gripo spremljajo povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah in močan glavobol.

Cepljenje proti gripi

Ker ima bolezen velik vpliv na obolevnost in umrljivost, je ključnega pomena ustrezna preventiva. Primarna metoda za preprečevanje obolenja je cepljenje proti gripi, ki po besedah medicinske stroke predstavlja najučinkovitejši način zaščite. Cepljenje je še posebej priporočljivo za:

 • Cepljenje proti gripi Kronične bolnike
 • Starejše osebe
 • Otroke, stare od 6 mesecev do 2 let
 • Nosečnice v drugem ali tretjem tromesečju nosečnosti
 • Osebe z oslabljenim imunskim sistemom
 • Zdravstvene delavce
 • Družinske člane ogroženih skupin

Zaradi hitrega mutiranja virusa je cepljenje proti gripi priporočljivo opraviti vsako leto. Cepivo, ki ga je Inštitut za varovanje zdravja RS dobavil za leto 2014/2015, vsebuje tri antigene virusov gripe, ki naj bi po mnenju SZO (Svetovna Zdravstvena Organizacija) to sezono krožili po Evropi.

Cena cepljenja

Cena cepljenja proti gripi je po celotni državi enotna. V letu 2014/2015 za kronične bolnike, starostnike (starejše od 65 let) ter nosečnice strošek cepiva krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zato se v višini 7 € plača le storitev. Za vse ostale pa cena cepljenja znaša 12 €.

Učinkovitost cepljenja

Ker se virus gripe zaradi mutiranja hitro spreminja, je nemogoče govoriti o 100-odstotni učinkovitosti cepiva. Študije so pokazale, da naj bi cepljenje proti gripi nudilo med 60- in 70-odstotno zaščito. Na tem mestu je potrebno omeniti, da cepivo začne učinkovati po približno tednu ali dveh, zato bo ob pojavu prvih simptomov cepljenje najverjetneje prepozno. Na cepljenje proti gripi se odpravite, ko ste v dobrem fizičnem stanju.

Stranski učinki cepljenja

Zaradi bojazni neželenih stranskih učinkov cepiva se za cepljenje proti gripi odloči precej manj ljudi, kot bi se jih sicer. Stranski učinki so zelo redki, če pa se že pojavijo, so blagi in kratkotrajni. Možni stranski učinki cepljenja so rdečina, oteklina in bolečina na mestu vboda, lahko pa tudi slabost, glavobol, utrujenost in povišana telesna temperatura.

Zdrav življenjski slog in skrb za higieno

Skrb za higieno Največ, kar lahko v izogib okužbi z virusom gripe storite sami, je, da živite zdravo. Zdrav življenjski slog bo poskrbel za visoko odpornost imunskega sistema, s čimer se bo možnost obolenja močno zmanjšala. Preberite naše nasvete za zdravo življenje in jih vsaj nekaj upoštevajte. Priporočamo vam, da se pozimi izogibate zaprtim prostorom, kjer se zadržuje večje število ljudi. Zelo pomembna je tudi skrb za higieno, predvsem redno in temeljito umivanje rok. Ne pozabite na redno zračenje in čiščenje prostorov.

Zdravljenje gripe

Zdravljenje gripe Pri večini okuženih z virusom gripe zdravljenje poteka simptomatsko. Bolnik mora počivati in zaužiti zadostno količino tekočine in vitamina C (sadje, zelenjava). V primeru povišane telesne temperature se priporoča tudi uporaba antipiretikov. Otroci naj se v času okužbe z virusom gripe izogibajo jemanju aspirina. Zdravljenje gripe lahko pri ljudeh v slabi psihofizični kondiciji (kronični bolniki, starostniki in otroci) poteka tudi z uporabo protivirusnih zdravil.

Ste že kdaj podlegli gripi? S čim ste si pomagali? Ste cepljenju proti gripi naklonjeni ali ne? Komentirajte prispevek in svoje izkušnje podelite z drugimi bralci.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar