INTERVJU » Aleksandra Križaj Dumić – direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj

Ena izmed dobro uveljavljenih klinik, priznana ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi, je Zobozdravstvena in estetska klinika Križaj. V zadnjih 20 letih je klinika zrasla, razširila storitve na vsa področja stomatologije, ki jih ponuja na enem mestu, in se usmerila v digitalizacijo. Kakšni so novi trendi, na kaj so pozorni in kako je s skrbjo za ustno higieno, smo se ob 20-letnici podjetja pogovarjali z direktorico klinike in zobozdravnico Aleksandro Križaj Dumić.

V zadnjih 20 letih ste se kot Zobozdravstvena in estetska Klinika Križaj uspešno razvili. Lahko rečemo, da zajemate vsa področja stomatologije?

Tako je. Zajemamo vsa področja, vključno z naprednim zobotehničnim laboratorijem in celotno diagnostiko. Poleg tega smo našo rast dosegli tudi z raziskovalnim in izobraževalnim centrom, ki nam omogoča napredek na področju minimalnega invazivnega zobozdravstva.

Odlikujeta vas visoka strokovnost in hiter razvoj. Na čem temelji vaš uspeh?

Naš cilj je celostna oskrba pacienta s holističnim pristopom. Zato se nenehno izobražujemo in posodabljamo našo tehnologijo. Pri nas pacienti lahko opravijo vse storitve na enem mestu, hkrati pa se izrazito posvečamo digitalizaciji. S sledenjem trendom in osredotočanjem na digitalizacijo si prizadevamo nadgraditi svoje uspehe tudi v prihodnosti. Pri doseganju uspeha je zelo pomembna naša izjemna ekipa strokovnjakov in vrhunska oskrba za ustno zdravje po najsodobnejših svetovnih smernicah.

Omenili ste, da lahko pacienti opravijo vse storitve na enem mestu. Kako bi jim predstavili, kaj vse to vključuje?

Pacienti lahko v naši kliniki opravijo celovite zobozdravstvene preglede, ki zajemajo vse od zdravljenja zob, zobnih tkiv, kliničnih pregledov, otroškega zobozdravstva, ortodontije, digitalne rentgenske diagnostike, fiksne in snemne protetike do implantologije, kirurgije, endodontije in paradontologije. Predvsem pa je pomembno, da vsakega pacienta obravnavamo timsko. Smo prvi v Sloveniji z mednarodno zobozdravstveno akreditacijo AAC in izvajamo 3D-diagnostiko. Izvajamo tudi estetske posege, lasersko terapijo, ki pomaga pri odpravi smrčanja.

Vaša klinika je sodobna in je usmerjena v digitalizacijo. Kaj to pomeni za pacienta?

Predvsem je pomembno, da z dobrim digitalnim zajemom podatkov vsakega pacienta obravnavamo konziliarno, kar pomeni veliko prednost pri pravilni diagnostiki in pripravi optimalne terapije za vsakega posameznika. Na tak način s timskim pristopom pripravimo načrt terapije in lahko sodelujemo s strokovnjaki iz celega sveta. Kar pa je najpomembneje, vse to znanje pripeljemo na eno mesto, tako tudi vsakemu posamezniku privarčujemo veliko časa, kar je danes velika prednost.

Znani ste po tem, da lahko naredite nov zob v nekaj urah. V svoji karieri ste pomagali številnim znanim Slovencem. Na kakšen način?

Vemo, da se nepredvidene nesreče lahko pripetijo vsakemu. Zelo neprijetno je, če ostanemo brez zoba. Vendar nas v življenju ne odlikujejo problemi, ki se nam zgodijo, ampak predvsem, kako se s problemi spopademo. Lastni laboratorij in CAD/CAM tehnologija nam danes omogočata predvsem veliko natančnost ter bistveno večjo hitrost in predvidljivost pri nadomeščanju zob. Pri nas nov zob naredimo v dveh do petih urah, tako da lahko pacient še isti dan odide z novimi zobmi. Na ta način smo pomagali tudi mnogim znanim Slovencem.

Kaj bi kot strokovnjakinja priporočili pacientom glede ustne higiene?

Še vedno velik delež ljudi, ki nas obišče, ne zna ustrezno skrbeti za ustno higieno. V naši kliniki se trudimo zagotoviti vrhunsko oskrbo za ustno zdravje, saj sledimo najnovejšim smernicam. Vendar je pomemben vsakodneven trud vsakega posameznika za redno in pravilno ustno higieno. Naša naloga pa je, da ga izobrazimo in motiviramo ne glede na starost ali obdobje svojega življenja. Pomembno je, da si ščetkamo zobe vsaj dvakrat na dan. Poleg tega pa je pomembno tudi vsakodnevno nitkanje zob.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar