INTERVJU » Damijan in Tomaž Selak – direktorja Marmor Hotavlje

»Vizionarska bronasta gazela žanje uspehe po svetu«

Marmor Hotavlje je vodilno kamnoseško podjetje na svetu, ki išče skrito lepoto v kamnu že vse od leta 1721, zato so jim nadeli ime kralji kamene dobe. Pohvalijo se lahko z nazivom bronaste gazele za hitro rastoče podjetje za leto 2021, sodelujejo pa s svetovno uveljavljenimi arhitekti, oblikovalci ter naročniki, kot so avstrijska dedinja Viktoria Swarovski, belgijsko-nizozemski dirkač Max Verstappen in papež Frančišek. Pri delu uporabljajo najsodobnejšo opremo in tehnologijo ter zagotavljajo širok izbor materialov.

Medtem ko jim je zadovoljstvo strank na prvem mestu, pa posvečajo veliko pozornosti tudi svojim zaposlenim, ki so del njihove razširjene družine. Večkrat organizirajo različna neformalna srečanja, zaposlenim pa ponujajo veliko možnosti za karierni in osebnostni razvoj. Več o podjetju, projektih, posebnostih in zaposlenih sta nam razkrila direktorja podjetja Marmor Hotavlje Damijan Selak in Tomaž Selak.

Ko omenjamo najbolj imenitne stavbe v Ljubljani, srečamo podjetje Marmor Hotavlje. Ko omenjamo najnovejše materiale, ki se uporabljajo pri gradnji, vnovič srečamo vaše podjetje. Je res, da se vas drži sloves enega najbolj inovativnih kamnoseških podjetij na svetu?

Ravno zaradi 300-letne tradicije, najsodobnejše opreme, inovativnosti, nenehnega razvoja in strmenja k najboljšemu, lahko dejansko iz kamna ustvarimo karkoli si kdo zaželi. Naša vizija je, da smo v tehnološkem razvoju, najnovejši strojni opremi, raznolikosti kamnitih materialov in tehničnem znanju kamnosekov, vedno korak pred ostalimi. Z znanjem, najsodobnejšo opremo in obsegom izkušenj zmoremo izpeljati prav vsako stopnjo zahtevnosti projekta, na kar smo izjemno ponosni.

Kje se kamen najpogosteje uporablja?

Z izdelki iz kamna opremljamo notranjost ali zunanjost luksuznih plovil, privatnih rezidenc ter stanovanj. Izdelujemo pa tudi unikatno pohištvo ter umetniške skulpture in fasade. Prav tako sodelujemo pri različnih projektih obnove kulturne dediščine. Pri delu dajemo velik poudarek trajnostnemu odnosu do narave ter vpetosti v lokalno okolje.

Marmor Hotavlje

Marmor Hotavlje – od ideje do izdelave in končne vgradnje izdelka.

Strankam lahko v vsakem trenutku ponudimo več kot 120 različnih vrst kamna, od marmorjev, granitov, kvarcitov, apnencev, peščenjakov, pa do poldragih kamnov. Na željo stranke lahko zagotovimo tudi druge vrste kamnov iz celotnega sveta. Naša nabavna služba se prilagaja željam stranke in zagotavlja materiale, ki si jih zaželijo.

Nekje ste dejali, da je danes biti kamnosek zelo prefinjeno delo, kot delo zlatarjev pri brušenju. Je to res?

Res je. V bistvu so se časi močno spremenili, imamo moderne stroje in tehnologijo, s katero opravimo večino težaškega dela. Pri kamnoseštvu gre za kirurško natančnost, saj je delo postalo izjemno prefinjeno in raznoliko. Zavedati se velja, da je vsak projekt, ki ga naredimo, unikaten. Morava priznati, da morajo biti naši kamnoseki pravi umetniki, ki s svojimi veščimi rokami klešejo umetnine.

Pri vas imate tudi razvojni oddelek s kar nekaj zaposlenimi, kar pomeni da so inovacije in razvoj plod vašega dela. Kako vam to uspeva?

Z znanjem, bogatimi izkušnjami ter najsodobnejšo opremo lahko izpeljemo prav vsako stopnjo zahtevnosti projekta, kar je ključna prednost na trgu. Zelo smo ponosni, da imamo kader, ki ima ogromno znanja, bogate izkušnje in obenem tehnologijo, ki nam omogoča delo na najbolj luksuznih projektih po celem svetu. Naš razvojni oddelek sodeluje pri razvoju izdelkov, strojev za obdelavo in tudi pri nastajanju samega materiala. Prav vse to nas odlikuje kot enega najboljših kamnosekov na svetu.

Pri vas je zaposlen cel spekter ljudi, razvojnikov, tehnologov, projektantov, ki sodelujejo, da na koncu dobite nek izdelek. Zakaj je temu tako?

Pri nas sodelujejo različni kadrovski profili, saj strankam ponujamo celostne rešitve. Željam stranke pa lahko ugodimo le s pomočjo tehnologov, risarjev, vodij projektov, strojnih operaterjev, kamnosekov, vodij objektov, nabavnih referentov, kalkulantov, strojnikov, gradbenikov in arhitektov. Kamnosek je s svojo kirurško natančnostjo zaključni, a zelo pomemben kader, ki ga največkrat kar sami priučimo skozi mentorske programe. Zaradi raznolikosti dela in projektov pa našo ekipo stalno širimo. Med svoje vrste vabimo predvsem tiste, ki se želijo učiti, so odgovorni, kreativni, natančni, potrpežljivi in imajo željo soustvarjati zgodbo družinskega podjetja z več kot 70-letno tradicijo delovanja.

Ste pa tudi prvi v Sloveniji začeli uporabljati najnovejši material pri nas, ta pa ima lastnost naravnega kamna, ki ga je dejansko izdelal človek. Za kakšen material gre?

Res je, gre za nov material na trgu, ki se imenuje Lapitec. Gre za proizvedeno kamnino iz popolnoma naravnih mineralov, brez umetnih veziv, lepil in smol. Pri tem gre za zelo zahteven proces izdelave, podoben procesu izdelave magmatskih kamnin. Čeprav ima lastnosti naravnega kamna, ga je izdelal človek. Sodelujemo pri razvoju različnih možnostih uporabe in njegovih obdelav, ter ga že uporabljamo na projektih.

Kaj pa je njegova največja posebnost?

Poleg tega, da se ga lahko v celoti reciklira in ima nadpovprečno odpornost na vremenske ter ostale vplive, je tudi bolj primeren od umetnih materialov. Z lahkoto se uporablja v vseh klimatskih območjih, tudi ob morju. Ker material ni tako zelo občutljiv, ko ga s čim polijete, ga lahko uporabljamo tudi za bazene, vetrovna območja, zahtevne zimske razmere, medtem pa je tudi v programu jaht vedno bolj iskan.

Vi gradite tudi eno najzahtevnejših fasad pri nas, na imenitni stavbi vili Schellenburg v Ljubljani. Kaj to pomeni za vaše podjetje in kaj je posebnost te fasade?

Pri projektu Ville Schellenburg sodeluje kar 24 zaposlenih, od tega 12 pri sami vgradnji kamnite fasade. Zaradi zahtevnosti izvedbe fasade vzame vgradnja kar enkrat več časa od povprečne gradnje kamnite fasade, saj zahteva veliko tehničnega znanja, strokovnosti in natančnosti pri delu. Zanje bomo izdelali tudi notranje tlake, ki bodo vgrajeni po hodnikih, portale okrog vhodnih vrat v stanovanja in stopnišča.

Kamnoseki Marmor Hotavlje

Hotaveljski kamnoseki s svojim znanjem poskrbijo za žlahtnost in sijaj kamna.

Prav tako bomo v celoti uredili tudi kamnito zunanjo ureditev. Uspešno sodelovanje nam pri tem projektu pomeni veliko, saj bomo dobili še eno dodatno referenco, med katerimi so že Hotel Kempinski Portorož, Vila Urbana, Dunajski kristali, Rimske terme, Luwigana, Kristalna palača, Dunajska vertikala ter številne zasebne vile in rezidence.

Ste tudi bronasta gazela. Kaj vam to pomeni?

Vsakega priznanja, ki ga dobimo, smo veseli. To ni priznanje samo za nas, ampak za vseh 150 zaposlenih. Hkrati pa je to za nas tudi odgovornost, saj se od nas pričakuje, da rastemo, se razvijamo in smo ves čas inovativni. Smo edinstveno podjetje, saj nudimo celostne rešitve – od ideje, do izdelave in končne vgradnje izdelka. Zavedamo se svojega znanja, izkušenj in sposobnosti, zato smo vizionarsko usmerjeni v vedno zahtevnejše projekte.

Kakšne so vaše vrednote?

Naše vrednote izhajajo iz dediščine, saj že 300 let gradimo na trdnem temelju vrednot preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Najbolj cenimo vrednote kot so spoštovanje, odgovornost, zanesljivost, poštenost, timsko delo, strast do dela, unikatnost, pripadnost, kakovost inovativnost in ljubezen do kamna. Prav tako čutimo odgovornost do kamna, zaposlenih, strank, lokalnih podjetij, prihodnjih generacij ter okolja.

Kako vidite vaše zaposlene?

Pomembno se nam zdi, da se vsak posameznik ujame z vrednotami in načinom življenja v podjetju. Stremimo h kadru, ki je odgovoren in z nami deli osnovne vrednote družinskega podjetja, ki ga živimo na vsakem koraku delovanja. Skušamo spremljati vsakega zaposlenega na njegovi poklicni in družinski poti. Prav tako organiziramo piknike, športne dogodke, team buildinge, srečanja z upokojenci itd., kjer je glavni cilj, da se zaposleni med seboj podružijo, sprostijo in spletejo prijateljske vezi. Zavedamo se, da je prav vsak zaposlen pomemben košček mozaika, ki je ključ do našega skupnega uspeha.

Kakšen je vaš odnos do kamna?

Že od svojih otroških let živiva s kamnom, saj nama ga je oče praktično položil v zibelko. Skozi vsa ta leta sva ugotovila, da je kamen mnogo več kot le gradbeni element, saj že od nekdaj velja za material umetnikov. Zanimivo je, kako lahko iz neobdelane površine dobimo najlepšo in najbolj čutno stvar na svetu. Prav neverjetno je tudi to, kako so lahko različne kamnine in različni izdelki drugačni na otip in izgled. To naju vedno znova navduši.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar