INTERVJU » Andrej Boštjančič – direktor podjetja SoftNET

»Postali smo zelo pomemben igralec na trgu storitev za podjetja«

»Načrtov, idej in planov je še veliko. S svojimi storitvami se bomo v prihodnje širili tudi v posamezne države v Aziji in Afriki,« je poudaril Andrej Boštjančič, direktor Softneta, ki z informacijskimi in telekomunikacijskimi rešitvami letos beleži 25-letnico delovanja.

Že sedaj poslujejo v 16 državah po vsem svetu. V podjetjih v njihovi skupini je že skoraj 100 zaposlenih. Imajo ogromno novih storitev, glede na to, da delujejo po celem svetu in da so bila potovanja v tem korona času omejena oz. ponekod sploh niso bila možna, so našli rešitev v zaposlovanju na daljavo. Na ta način so zaposlili že skoraj 10 ljudi.

Med vaše glavne novosti in dosežke lahko štejemo nove storitve VoWiFi (Voice over WiFi), VoLTE (Voice over LTE) in E-SIM.

Drži. S storitvijo VoWiFi poslovni uporabniki v državah zunaj Evrotarife kličejo ceneje. Dohodni klici so brezplačni, odhodni klici na običajne slovenske telefonske številke pa se obračunajo po domači tarifi oz. glede na naročniški paket črpajo iz zakupljenih količin. Glavne prednosti VoLTE so predvsem v tem, da omogoča govorne storitve, kjer je LTE signal, ne pa 2G ali 3G. Druga velika prednost je HD zvok, potem pa sta tukaj še nižja poraba baterije in hitrejša vzpostavitev klica. Naši uporabniki pa v prihodnje ne bodo več potrebovali klasične SIM kartice, saj jo je nadomestila E-SIM kartica.

Ste tudi nov upravljalec kabelskega sistema v Logatcu. Po novem pa prav tako upravljate telekomunikacijske infrastrukture v največjem nakupovalnem središču v Severni Makedoniji. To je precej velika stvar, kajne?

Na to smo izredno ponosni. Gre za eno največjih nakupovalnih in zabavnih središč v tem delu Evrope. V petih nadstropjih se razprostira na kar 57.000 kvadratnih metrih. Nakupovalni center je zamišljen kot novo urbano središče mesta. V Severni Makedoniji smo sicer prisotni že dlje časa. Pred dvema letoma smo v omenjeni državi tudi postali operater fiksne telefonije. To močno olajša poslovanje vsem, ki poslujejo v več državah, saj lahko podporo za komunikacijsko infrastrukturo urejajo na enem mestu.

Andrej Boštjančič, SoftNET (2)

Andrej Boštjančič, lastnik in direktor podjetja SoftNET d.o.o.

S tem, ko ima podjetje vso podporo na enem mestu, se jim ni treba ukvarjati s posameznimi operaterji v državah, kjer imajo pisarne. Za vso komunikacijsko infrastrukturo poskrbi en sam operater. Vsaka stranka oziroma podjetje ima skrbnika, na katerega se obrne v primeru težav, ne glede na to, v kateri državi oziroma pisarni se ta pojavi.

Vseskozi rastete in se širite. Katera je naslednja »postojanka«, cilj in ambicija?

Imamo še ogromno načrtov, ambicij, novih idej in planov. Po širitvi v Azijo smo se odločili, da največji potencial za širitev predstavlja afriški kontinent. Veliko podjetij se namreč širi ravno tja in ta podjetja so v večji meri že naše stranke. Poleg tega v Afriki opažamo izredno hitro digitalizacijo družbe – od mobilnega plačevanja do ostalih spletnih storitev.

Zanimivo, dejali ste oz. spominjate se, da pred 25 leti še marsikateri direktor v podjetju ni imel računalnika na mizi in je bil dostop do interneta v podjetju prej eksotika kot delovno orodje. Kako je danes s tem?

Še 20 let nazaj so bile standardne pasovne širine v podjetjih 64 ali 128 kb/s. Našo določitev, da bomo nudili storitve samo podjetjem, je marsikdo sprejel s posmehom, kako bomo kaj dosegli na tem trgu v smislu obsega poslovanja. Ob tem je treba razumeti, da se je s konsolidacijo v večini panog število srednjih in velikih podjetij s skoraj 2000 skrčilo na približno 300 in s tem tudi število potencialnih naročnikov.

V letu 2002 smo sprejeli odločitev širitve najprej na balkanske države in v letu 2010 še v Azijo. V vseh teh časih se je potreba po telekomunikacijskih storitvah povečevala, rasla je tudi zahtevnost in kompleksnost. Že zgodaj smo začeli graditi svojo optično omrežje. Tako imamo lastno optično omrežje ne samo v Sloveniji, ampak v vseh večjih mestih nekdanje skupne države. S tem smo postali zelo pomemben igralec na trgu storitev za podjetja v regiji.

Poleg Softneta pa v 15. letu deluje tudi operater Omrežje, na katerega ste, kot sami pravite, izredno ponosni.

Seveda, res je. Razširili smo optično omrežje tako v Sloveniji kot tudi tujini. Položili smo več kot 100 kilometrov novih optičnih kablov, med drugim tudi čez srbsko mejo. Imamo več kot 10 novih storitev. S telekomunikacijskimi storitvami smo se z Omrežjem letos širili tudi v Ljubljano. Ena prvih sosesk, kjer smo prisotni, je lani jeseni odprto Novo Brdo s skoraj 700 stanovanji. Poleg Ljubljane z optičnim omrežjem FTTH posameznikom omogočamo storitve interneta, televizije, fiksne in mobilne telefonije še v Komendi, Trzinu, Ajdovščini, Krškem in v Izoli.

Glede na to, da Softnet deluje po celem svetu in da so bila potovanja v tem korona času omejena oz. ponekod sploh niso bila možna … Kako ste se znašli pri zaposlovanju ljudi?

Našli smo rešitev v zaposlovanju na daljavo. Skoraj 10 ljudi smo zaposlili preko spletnih aplikacij, in sicer prek Skypa in Zooma. Človeku, ki ga vidiš prek ekrana, zaupaš na daljavo, ga zaposliš ter mu daš pooblastila in naloge. Zaenkrat imamo s takšnim načinom zaposlovanja presenetljivo zelo pozitivne izkušnje.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar