INTERVJU » Franci Pliberšek – direktor podjetja MIK Celje

»Včasih dihamo strupen zrak, zato je pomembno, da izboljšamo kakovost zraka«

MIK Celje je pri nas eno najuspešnejših podjetij za proizvodnjo stavbnega pohištva in zasteklitve objektov. Generalni direktor podjetja Franci Pliberšek je vizionar poln idej, ki jih uresničuje že več kot trideset let. Najnovejši projekt, Razvojni center MIK in Inštitut dr. Petra Novaka, bo eden največjih v Evropi za izboljšanje kakovosti zraka in bivanja. Sogovornik, ki je zelo aktiven tudi na dobrodelnem področju, nam je zaupal več o projektu, dobrodelnih aktivnostih in načrtih za naprej.

Ne samo Slovenija, tudi Evropa bo dobila enega največjih projektov za izboljšanje kakovosti zraka in bivanja v vrednosti 21 milijonov evrov. Odprt bo že septembra?

Včasih se ljudje ne zavedajo, da je zrak izredno onesnažen, in da živijo v »bolnih« hišah. Zato dajemo še poseben poudarek kakovosti bivanja ljudi. V Inštitutu dr. Petra Novaka bo med drugim tudi edinstvena testna komora s simulacijo različnih klimatskih pogojev, v kateri bomo testirali prezračevalne sisteme MIKrovent in druge elemente stavbnega pohištva, ki jih proizvajamo. Eden izmed glavnih stebrov inštituta pa bo tudi ozaveščanje o kakovosti bivanja, predvsem zraka, vode in kakovostne hrane ter mentalnega zdravja. V zgradbi bodo poleg tega tudi institucije, start-upi, študenti, profesorji snovali ideje in izume.

Razvojni center bo primarno razdeljen na dva dela, razvoj in proizvodnjo, poleg razvoja prezračevalnih naprav pa bo obsegal tudi razvojni inkubator in razvojne delavnice. V načrtu imate tudi, da mladim omogočite razvoj in napredek.

Res je, poleg razvoja prezračevalnih naprav bo razvojni del obsegal tudi MIKov razvojni inkubator. Start-upom, mladim ali že uveljavljenim strokovnjakom želimo namreč pomagati realizirati ideje. Pogosto se namreč zgodi, da zaradi številnih izzivov vrhunske ideje ostanejo zgolj na papirju.

Idejna zasnova: Razvojni center MIK in Inštitut dr. Petra Novaka

Idejna zasnova: Razvojni center MIK in Inštitut dr. Petra Novaka

Ravno zaradi tega želim, da inštitut omogoči mladim in inovativnim posameznikom z dobrimi idejami nadaljnje delo. Odločil sem se, da bodo imeli na voljo prostor in mentorje iz številnih sfer. Verjamem, da bomo s tem dobili najboljše, kar danes obstaja. Poleg tega pomoč mladim in mentoriranje napolnita mojo dušo in mi data nov zagon.

Novozgrajeni Razvojni center MIK in Inštitut dr. Petra Novaka ter podjetje prezračevalnih naprav MIKrovent, predstavlja inovacijo in razvoj na številnih gradbenih področjih. Zakaj ste se odločili za to?

Tako je, gre za eno najbolj energetsko varčnih in zaposlenim prijaznih prezračevalnih poslovnih stavb v Evropi in na svetu. Kakovosti bivanja ne moremo spreminjati samo tako, da na to opozarjamo druge, ampak moramo z zgledom voditi sami. Tako bomo imeli tudi lastno sončno elektrarno, ki bo v enem letu proizvedla več kot 2620 MWh električne energije. Imeli bomo zelo nizko porabo električne energije, okoli 620 MWh letno na cca 25.000 m² pokritih površin. Za večjo energetsko samozadostnost Slovenije pa bomo v omrežje dodali še 2.000 MWh zelene električne energije iz naše sončne elektrarne.

Na področju razvoja, proizvodnje, vgradnje stavbnega pohištva in prezračevanja zaposlujete že več kot 170 strokovnjakov, poleg tega sodelujete še s pogodbenimi zunanjimi sodelavci, ki jih je 100. Z odprtjem razvojnega centra in inštituta pa boste omogočili še 100 delovnih mest, kar je veliko?

To je še en dokaz, da ima projekt izreden pomen za vso državo in širše. Nova delovna mesta bodo dala velik doprinos tudi razvoju občine in podeželja, prispevali pa bomo tudi k bolj živahnemu gospodarskemu utripu.

Razvojni center MIK in Inštitut dr. Petra Novaka

Vizionarsko zastavljen razvojni center MIK in Inštitut dr. Petra Novaka

Ekosistem, katerega del bodo zaposleni skupaj z MIK-ovo ekipo in deležniki, bo Inštitutu dr. Petra Novaka vdahnil življenje in mu s tem dodal pravo vrednost. Vedno smo veseli, ko lahko medse sprejmemo nova znanja in izkušnje, saj vsi skupaj s sodelavci živimo in ustvarjamo MIK-ov duh.

Zelo aktivni ste tudi v prostem času. Imate več psov, prehodili ste španski North Camino, napisali knjigo o vrednotah, kolesarite po Sloveniji, vsako leto pa organizirate tudi dobrodelno akcijo. Res želite pomagati ljudem.

Da, veliko mi pomeni, da so ljudje okoli mene srečni, in da tisti, ki imamo možnost, znamo tudi vračati šibkejšim. Zato v MIK-u že 18 let dajemo poudarek, da otroke iz socialno šibkih družin peljemo na morje. Letos bomo poletne počitnice omogočili najmanj 100 otrokom. Od začetka projekta pa do danes smo na morje peljali že več kot 2.100 otrok. Zavedam se, da lahko z dobrim delom in poslovanjem vplivamo na kakovost življenja v družbi in okolju, v katerem ustvarjamo. Z vračanjem družbi prispevamo k dobrobiti prihodnjih generacij, zato z veseljem nadaljujemo z dobrodelnimi aktivnostmi.

Jutra začenjate tako, da greste s psi na sprehod, saj pravite, da tako razmišljate. Sicer pa se sedaj pripravljate tudi na misijo Everest.

Tako je, MIK ekipa ima že dolgoletno zgodovino osvajanja vrhov. Pred leti smo osvojili vse tri vrhove, ki sestavljajo Kilimandžaro in občutki so bili neopisljivi. Gre za velik dosežek celotne ekipe, ki je takrat osvojila goro. Tokrat pa se odpravljamo na treking v Himalajo, pod vznožje najvišje gore na svetu Mount Everest in na to se intenzivno pripravljamo. Priprave so se začele malo bližje, kar v Sloveniji, med drugim smo se kopali v vodi, ki je imela 2 stopinji. Še letos pa se bomo odpravili tudi v Azijo in tega se že zelo veselimo.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar