INTERVJU » Valery Arakelov – direktor Rimskih term

»V ospredje vedno postavljam ljudi, njihove želje in občutke«

V objemu narave, le 15 minut stran od Celja, se lahko odločite za pravo kombinacijo razvajanja in aktivnih počitnic. Rimske terme, kjer se prepletata zgodovina in najsodobnejša tehnologija, so s svojo neokrnjeno naravo primerne za edinstven oddih. Direktor Valery Arakelov v osredje postavlja goste, njihove želje, občutke in pričakovanja. Prepričan je, da nas različnost bogati. Goste iz tujine vedno rad pozdravi in ogovori v njihovem jeziku. Slovenija je zdaj njegov dom, skupaj z ženo Natalijo in otrokoma se pri nas počuti sprejeto. Prav takšno dobrodošlico, toplo in prijetno, na vsakem koraku izkazuje svojim obiskovalcem. Tudi s konjakom, za katerega grozdje prideluje v rodni Armeniji.


Včasih je veljalo, da so terme rezervirane le za starejše, danes so to postali sodobni wellness centri za vse generacije. Katera starostna in nacionalna struktura prevladuje v Rimskih termah?

Terme po vsem svetu slovijo po tem, da jih obiskujejo predvsem starejši ljudje in tisti, ki potrebujejo rehabilitacijo po različnih poškodbah. V zadnjih letih opažamo, da je največ naših gostov starih med 45 in 55 let. Pri vseh obiskovalcih iz Slovenije smo opazili, da so v preteklih letih poleg oddiha želeli predvsem aktivno preživljanje počitnic. To pomeni, da v sprostitev vključujejo tudi športne aktivnosti. V zadnjem obdobju pa je aktivnost sicer še vedno pomembna, a v ospredje postavljajo počitek. Hkrati v času oddiha poskrbijo tudi za svoje zdravje. Vsi, ki se želijo razgibati v naravi, imajo možnost organiziranih vadb, sprehodov, nordijske hoje, kolesarjenja, zumbe, joge in akrojoge. Lahko si privoščijo razstrupljanje telesa in s tem poskrbijo tudi za zdravje telesa in duha. Pomembno je, da imajo naši gosti vse na enem mestu.

Za sprostitev si lahko obiskovalci privoščijo posebne hišne masaže in se pogrejejo v Deželi savn Varinia, kjer so jim na voljo rimska, finska, turška, zeliščna, solna in infrardeča savna.

Res je. Po savnanju se lahko prepustijo še razvajanju z oblogami, pilingi, knajpanjem in vrtinčenjem zraka. Za zdravje in dobro fizično pripravljenost pa poskrbijo izkušeni strokovnjaki v Medicinskem centru Valetuda.

Ljudje si na počitnicah želijo predvsem sprostitve, športnih aktivnosti in dobre kulinarike. Po katerih programih na splošno največ povprašujejo gostje?

Štejemo si za uspeh, da trenutno kar 70 % naših gostov predstavljajo tujci. 30 % gostov je še vedno slovenskih. Njihove želje so morda na prvi pogled podobne, v resnici pa si večina želi individualne obravnave. Podoben trend je opaziti tudi v svetu, kjer si ljudje na počitnicah želijo unikatnih in nepozabnih izkušenj, ki izstopajo iz povprečja.

Valery Arakelov - direktor Rimskih term

Valery Arakelov, direktor Rimskih term, v ospredje postavlja želje gostov.

Vseeno med vašimi gosti opažate določene podobnosti pri željah tudi glede na državo, iz katere prihajajo.

Avstrijske obiskovalce predvsem privlači visok standard wellnessa in ostalih storitev. Pomembna jim je izvrstna kulinarična izkušnja. Starejši Avstrijci oddih radi izkoristijo še za pohode in odkrivanje okoliških krajev. Gosti iz Italije so že po naravi gurmani in hedonisti, zato si tudi na počitnicah želijo dobro jesti in uživati v kakovostnih wellness storitvah. Obožujejo našo Rimsko sladico iz čokolade, maline in marcipana. Ruskim obiskovalcem pa so pomembne kakovostne zdravstvene storitve, zdravljenje na naraven način s termalno vodo. Pomembne so jim dobre fizioterapevtske storitve in oseben pristop osebja, na počitnicah pa si vzamejo čas tudi za kulinariko.

Zdrava, kakovostna hrana je čedalje pomembnejša. Ali gosti pogosto posegajo po domačih, lokalnih izdelkih?

Močno smo vpeti v lokalno okolje, sodelovanje z okoliškimi ekološkimi kmetijami je zelo pomembno. Tako imamo na našem jedilniku lokalne pridelke, in sicer domač jabolčni sok in domača jabolka, domačo skuto, pregreto smetano za domače štruklje, sire in suho-mesnate izdelke. Tudi v naši à la carte restavraciji Sofija je jedilnik usmerjen v posodobljeno slovensko tradicionalno kuhinjo, ki sledi trendom. Pri sestavi jedilnika pa so nam pomembne predvsem kakovostne sestavine iz okolice.

Obiskovalci lahko obiščejo tudi bližnjo Aškerčevo domačijo, kjer spoznajo, kako se prideluje sir, obenem pa se nekaj naučijo o slovenski zgodovini.

Res je, Aškerčeva domačija je zelo priljubljena izletniška točka. Turisti pa se lahko odločijo tudi za obisk Šolarjeve domačije. Zanimiva za obiskovalce sta prav tako mogočni Celjski grad in staro mestno jedro Laškega, kjer vas pričakujejo značilni mali trgi, tesne ulice in zanimive stare trške hiše s portali z utripom sodobnega časa. V ospredje vedno postavljamo ljudi, njihove želje, občutke in zahteve.

Rimske terme, le 15 minut oddaljene od Celja, ležijo v osrčju narave. Sprehod po Ruski stezi ali parku blagodejno vpliva na telo in duha.

14 energijskih točk je razporejenih med eksotičnimi drevesi, ki so jih v parku posadili člani kraljevih družin, znani politiki in umetniki v znamenje hvaležnosti za ozdravljenje ali v zahvalo za prijeten dopust v termah. Energijske točke izboljšujejo imunski in živčni sistem, spodbujajo delovanje notranjih organov in znižujejo povišan krvni pritisk. Senco v parku delajo krošnje orjaških sekvoj in tulipanovcev. Skozi park vodi tudi urejeno sprehajališče Ruska steza, ki so jo zgradili ruski ujetniki. Sprehod po stezi blagodejno vpliva prav na vsakega človeka, ne glede na to, ali ima težave z zdravjem ali ne.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar