Kako do belih zob na naraven način?

Beli zobje so zagotovo izjemno lepi, žal pa se zdi tako čudovit nasmeh marsikomu nemogoč. Za razliko od mlečnih zob, ki jih dejansko odlikuje belina, imajo stalni zobje nekoliko drugačno barvo – snežno beli so zgolj na računalniško obdelanih fotografijah, ki se uporabljajo za oglase za zobne paste ali zobozdravstvene ordinacije, do njih pa je možno le z zobnimi prevlekami, za katere je potrebno plačati celo bogastvo. Pravi oziroma naravni stalni zobje imajo vedno nekoliko bolj sivkast ali rumenkast odtenek, kakšnega imate vi, pa je v prvi vrsti odvisno od genov ter še nekaterih drugih dejavnikov, na primer prehrane v zgodnjem otroštvu (pred izraščanjem stalnih zob) ali uživanja antibiotikov ter drugih zdravil v tem občutljivem času.

Tega se marsikdo ne zaveda, a dejstvo je, da prehrana in zdravila vplivajo tako na barvo stalnih zob kot tudi na njihovo pravilno izraščanje – prav zato nas pogosto preseneti, da imajo otroci iz Afrike in drugih dežel, kjer vlada pomanjkanje, snežno bele zobe, ki so postavljeni v ravno vrsto. Pri nas, kjer je prehrane v izobilju, a je ta precej nezdrava, pa otrokom zrastejo močneje obarvani zobje, potreba po kasnejšem nošenju ortodontskega aparata pa je tudi vse pogostejša.

Popolnoma beli zobje v naši »zahodni« kulturi na naraven način torej niso možni, si pa lahko pomagamo povrniti osnovni odtenek, torej takšno barvo, kot smo jo imeli, ko so nam stalni zobje zrasli. Sklenina oziroma zgornja plast vsakega zobu z leti namreč pridobi kar nekaj barve, na katero vplivajo tako običajna živila kot tista, ki so še posebej znana glede obarvanja zob: čaj, kava in vino. Sicer pa ta niso glavni krivec za madeže in temnejši odtenek – najbolj namreč na barvo zob vplivata kajenje in žvečenje tobaka.

Pitje kave

Pitje kave vpliva na barvni odtenek zob.

Bi tudi vi radi poskrbeli, da bodo vaši zobje na naraven način spet bolj beli? In kako do belih zob na naraven način? To lahko storite na kar nekaj načinov, ki zagotavljajo, da se v zobno sklenino ponovno vežejo »dobri« minerali (v zobeh namreč ves čas potekata mineralizacija ter demineralizacija – torej so živi) ali pa pomagajo čistiti zunanjost zobne površine kot čistilo (kisline in baze, na primer limonin sok ter soda bikarbona) oziroma gobica (abrazivna sredstva).

Naravno beljenje zob

Naravno beljenje zob je uspešno zgolj do neke mere, prav tako pa velja biti pri postopkih previden. Če se odločite zobe očistiti z limoninim sokom ali drugo kislino, boste odstranili zgolj površinsko zabarvanost, torej tiste madeže, ki se še niso zažrli globoko v sklenino. Nekaj uspeha bo, čudežev pa ne gre pričakovati. Poleg tega mora biti takšno čiščenje zmerno, saj kislina zobem škoduje, tako kot vsakemu drugemu materialu. Do poškodb lahko pride tudi, če se pogosto uporablja soda bikarbona. Vsi vemo, da je z njo mogoče čistiti hudo umazanijo v gospodinjstvu in celo odmaševati odtoke, torej je zagotovo učinkovita – a ponovno, morda celo preveč, kot abrazivno sredstvo pa lahko povzroči poškodbe.

Kaj pa drugi načini beljenja? Poskusite lahko s posebnimi belili, ki se nanesejo v prilagojen ustnik, ter celo s tako imenovanimi zobnimi obliži, a vedeti morate, da tako belila kot obliži vsebujejo agresivni vodikov peroksid. Tega v majhni količini vsebujejo tudi belilne zobne paste, ki so zagotovo eden od najbolj poceni ter praktičnih načinov beljenja, saj si zobe pač povsem enostavno umijete, je pa res, da so rezultati tudi ob redni uporabi komaj opazni.

Kako do belih zob kar doma?

Poskusite z naslednjimi metodami in preverite njihovo učinkovitost.

1. Soda bikarbona je baza, ravno tako kot belilo. Ker je, kemijsko gledano, dejansko sol, se nahaja v obliki prahu, ki ga lahko uporabimo tudi kot čistilno abrazivno sredstvo – »pikice« sode bikarbone odlično podrgnejo naše zobe in jih tako naredijo bolj bele. Ker je soda bikarbona precej groba do naših zob – kot bi jih drgnili z grobo gobo za pomivanje, si zobe s sodo bikarbono umivamo zgolj enkrat tedensko, po čiščenju z njo pa je dobro zobe pošteno splakniti. Sodo bikarbono lahko uporabljate samostojno ali pa jo zmešate z drugimi sestavinami (vodo in soljo) v zobno pasto.

Soda bikarbona

Za naravno beljenje zob sodo bikarbono uporabite le enkrat na teden.

2. Ena od presenetljivih rešitev za naravno beljenje zob je uporaba aktivnega medicinskega oglja. Oglje lahko kupite v obliki tablet v vsaki lekarni, saj se uporablja pri driskah in želodčnih težavah. Medicinsko oglje je izjemno vpojno, zato se uporablja tudi pri raznih zastrupitvah – in prav to, da veže nase vse, kar je mogoče, lahko izkoristimo za učinkovito beljenje zob, saj se tako enostavno znebimo toksinov, barvil in bakterij – zobe torej tudi izjemno dobro očistimo in tako preprečujemo karies. Tableto oglja zdrobite v terilnici oziroma odprite kapsulo, če imate kapsule. Prah oglja nato stresite na mokro zobno ščetko in pričnite z umivanjem. Občutek bo nekoliko nenavaden in vaši zobje bodo med samim postopkom povsem črno obarvani. Zobe umivajte 5 minut, nato jih dobro izplaknite in sperite. Zatem uporabite še zobno pasto. Zobe umivajte z ogljem 5 dni zaporedoma in vaši zobje bodo čistejši in bolj beli.

3. Ali v vaši kuhinji uporabljate kokosovo olje? V ayurvedi se to že dolgo uporablja za odstranjevanje bakterij z zob ter za njihovo beljenje. Stara tehnika je enostavno izpiranje zob s kokosovim oljem, kar pa gotovo ni najbolj prijetno, saj gre za precej gosto maščobo. Bolje si je torej pripraviti domačo zobno pasto s kokosovim oljem. Kako? Po povsem preprostem receptu. Zmešajte 2 žlici toplega kokosovega olja s 6 žlicami sode bikarbone in pol žličke fino mlete morske soli, nato pa dodajte še kakšno kapljico mentolovega olja. Ko je pasta dobro zmešana, jo shranite v majhen kozmetični lonček s pokrovom.

4. Za naravno beljenje zob lahko poskrbijo tudi banane in pomaranče. Notranjost sadeža mirne duše pojejte, z notranjo stranjo olupka banane ali pomaranče pa nekaj minut drgnite po svojih zobeh. Iz olupka banane naj bi se v zobe absorbirali kalij, magnezij in mangan, ki poskrbijo, da postanejo zobje bolj beli, na enak način pa deluje tudi pomarančni olupek.

5. Med živila, ki naravno belijo zobe, spadajo tudi jagode. Kljub temu, da so sladke in živo rdeče, v resnici vsebujejo veliko kisline, ki skrbi za beljenje zob. Preden jagode pojeste, si s polovičko jagode nekaj minut drgnite zobe. Še boljše pa so jagode in soda bikarbona skupaj: pretlačite jagodo, dodajte dovolj sode bikarbone, da nastane gosta pasta, in si z njo nekaj minut ščetkajte zobe.

Beli zobje

Tudi jagode vam lahko pomagajo do bolj belih zob.

6. Še en trik, ki je izvedljiv izjemno hitro, zgolj v nekaj minutah – zobje bodo z njim videti bolj beli, pa četudi v resnici ne bodo prav nič drugačni. Gre za enostavno optično prevaro, s katero poskrbimo, da se zdijo bolj svetli, vendar žal deluje zgolj pri ženskah. Zakaj in kako? Da bi bili zobje na videz bolj beli, ustvarite kontrast med njimi in vašo kožo, kar pomeni, da izberite puder oziroma podlago za ličila, ki bo naredila vašo kožo nekoliko bolj »zagorelo« – še zlasti pomembno je to pozimi, ko smo zaradi pomanjkanja sonca precej bolj bledi. Druga možnost je, da uporabite svetlejše rdeče ali rožnato ličilo za ustnice z modrim podtonom, ob čemer bodo zobje ravno tako videti bolj beli – moder podton namreč ne gre na kup z zaznavanjem rumene svetlobe, ki bi rada dala barvo vašim zobem. Izogibajte se temno rdečih ličil, ki že nekoliko vlečejo proti rjavim odtenkom – pri teh postanejo zobje na videz takoj bolj temni.

7. Vas zanima še bolj nenavaden nasvet za lepši nasmeh? Da se vaši zobje ne bi umazali in dobili madežev, jih pred pitjem pijač, ki povzročajo največjo obarvanost (zlasti rdeče vino) na tanko premažite z vazelinom. S prstom ga rahlo vtrite na zunanjo stran zob v vidnem polju ust. Vazelin bo zobe ščitil pred madeži ter vam ravno tako zagotavljal, da se vam na zobe ne bo prijelo ličilo za ustnice, kar je lahko precej neprijetno. Poleg tega bodo vaši zobje dobili tudi nekaj več leska, zato je ta trik izredno priporočljiv tudi pred fotografiranjem, če se boste na slikah smejali.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar