Kako očistiti pečico s sodo bikarbono?

Čiščenje pečice je za večino ljudi zagotovo eno izmed najbolj zoprnih opravil, ki ga lahko postavimo ob bok le še čiščenju straniščne školjke. Le kdo si želi čistiti posušeno in na stene pečice zalepljeno maščobo in ostanke hrane? Nadležno drgnjenje, potenje in tiho preklinjanje so obvezni spremljevalci te neprijetne dolžnosti. Seveda bi lahko posegli po dragih in korozivnih čistilnih produktih, ki bi nam čiščenje pečice zagotovo olajšali. Žal pa so takšni proizvodi polni strupenih kemikalij, ki jih večina od nas ne želi uporabljati. Poleg tega pa po čiščenju za sabo pustijo nekakšen ostanek, ki lahko pri naslednji uporabi pečice privede do dima in neprijetnega vonja.

Kaj torej lahko sploh storite? Kako očistiti pečico? Na srečo obstaja odlična alternativa kupljenim čistilnim sredstvom, s katero boste brez težav opravili tudi z najtrdovratnejšo umazanijo v pečici.

Enostavno in poceni čiščenje pečice s sodo bikarbono

Naj začnemo kar s prednostmi. Čiščenje pečice s sodo bikarbono je poceni in preprosto, ne smemo pa pozabiti tudi na to, da je takšna rešitev izjemno učinkovita in povsem varna. S sodo bikarbono boste pečico očistili v pičlih 20 minutah. Pri tem drgnjenje skoraj ne bo potrebno, pečico pa boste lahko uporabili takoj po čiščenju. Najboljše od vsega skupaj pa je zagotovo to, da se boste izognili uporabi dražečih sintetičnih čistilnih sredstev.

Agresivna čistilna sredstva

Za temeljito očiščeno pečico ne potrebujete zdravju neprijaznih čistil.

Verjetno se že sprašujete, kako poteka čiščenje pečice z uporabo sode bikarbone. Rešitev je zares enostavna – sledite naslednjemu postopku:

  1. Sodo bikarbono zmešajte s toliko vode, da dobite belo pasto. Priporočamo vam, da zmešate polovico skodelice sode bikarbone in 3 žlice vode. Ta količina bo zadostovala za pečico klasične velikosti. Po potrebi pa lahko pripravite tudi več ali manj paste.
  2. Pasto nanesite na notranje stene pečice. Pri tem se izogibajte elementom, ki se segrevajo, nikakor pa ne smete pozabiti na okno pečice. Za lažje delo oziroma hitrejše čiščenje pečice lahko pri tem uporabite majhno spatulo, prav tako pa lahko pasto nanesete kar z roko (ne pozabite na rokavice).
  3. Pustite, da pasta s sodo bikarbono deluje 15 minut. Pri trdovratnejši maščobi lahko sodo pustite delovati tudi dalj časa.
  4. Pečico temeljito obrišite z vlažno papirnato brisačo.

Bodite pozorni na to, da boste res temeljito pobrisali vso pasto. Pri tem si pomagajte z naslednjim trikom: ko pobrišete notranjost pečice s suho papirnato brisačo, vse skupaj ponovite še s kisom. Zmočite papirnato brisačo s kisom in še enkrat pobrišite notranjost pečice. Tako boste lahko prepričani, da ste čiščenje pečice opravili kar se da temeljito.

Se sprašujete, kako očistiti mikrovalovno pečico? Uporabite isti postopek!

Zakaj čiščenje pečice s sodo bikarbono res deluje?

Soda bikarbona Soda bikarbona je rahlo bazična, medtem ko so maščobe na steni pečice zaradi vsebnosti ostankov hrane rahlo kisle. Ko torej ostanke maščob premažemo s pasto iz sode bikarbone, se sproži reakcija, zaradi katere se maščobe zmehčajo.

Poleg tega ima soda bikarbona abrazivne lastnosti, zato pomaga tudi drgnjenje zares umazanih površin pečice. Če pa boste poskrbeli za redno čiščenje pečice, se boste takšnemu ali drugačnemu napornemu drgnjenju izognili.

Ko čiščenje pečice sploh ni potrebno …

Star pregovor pravi: bolje preprečiti kot zdraviti. Zato vam bomo v nadaljevanju članka opisali še nekaj uporabnih nasvetov, s pomočjo katerih boste preprečili, da bi se vaša pečica sploh lahko (zelo) umazala.

V pečici hrano pecite ali kuhajte v zaprtih posodah. Ko se hrana v pečici kuha, tekočina v živilih izpareva. Morda je to izparevanje na videz podobno vodni pari, a hlapi v resnici vsebujejo tudi ogromno maščobe. Prijemanju maščobe na stene pečice se zato lahko izognete tako, da pokrijete posodo s pokrovom. Čiščenje pečice po kuhi zato ne bo potrebno.

Keramična posoda s pokrovom

Uporabite keramično posodo s pokrovom in se izognite umazaniji.

Živila pokrijte z aluminijasto folijo. Ko v pečici pečete meso, želite najbrž na vrhu dobiti lepo zapečeno skorjico. Zato meso v pečici najprej nekaj časa pecite, nato pa ga pokrijte z aluminijasto folijo. Tako boste preprečili, da bi maščobe poškropile stene pečice. Aluminijasto folijo odstranite šele zadnjih 15 do 20 minut peke.

Med peko v pečici pustite rezervni pladenj. S tem boste prav tako dosegli, da kasnejše čiščenje pečice skorajda ne bo potrebno, saj bo rezervni pladenj zadržal večino maščobe, ki bo »ušla« iz živila. Poškropljen pladenj boste tudi veliko lažje očistili, saj ga lahko vzamete iz pečice.

Dodaten nasvet za čisto pečico

Umazanijo očistite takoj po končani peki in si na ta način olajšajte delo. V tem primeru boste morali pobrisati le odvečno maščobo s sten pečice, saj se v tako kratkem času umazanija še ne bo utegnila prilepiti na površine v notranjosti.

Ponudili smo vam kar nekaj koristnih napotkov, s katerimi boste lahko poskrbeli, da bo vaša pečica postala in ostala čista. Upoštevajte je čim več, če pa tudi sami poznate kakšen učinkovit trik za čiščenje pečice (s sodo bikarbono ali drugo neagresivno snovjo), nam ga zaupajte v komentarju.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar