Kako se znebiti celulita

Razen redkih izjem se večina odraslih žensk slej ko prej sooči z nezaželeno pomarančno kožo na stegnih, zadnjici in trebuhu. Mnoge izmed njih se sprašujejo, kako se znebiti celulita – enkrat za vselej. Ljudje smo sicer nagnjeni k temu, da bi svoje težave radi odpravili brez večjega truda, hitro in za vedno, a pripomočka, ki bi to težavo hitro in trajno odpravil, žal ni.

Obstajajo pa številne metode in pripomočki za odpravo celulita, ki jih lahko strnemo v vsem znane besede: zdravo življenje in skrb za svoje telo. Preverili smo, kako delujejo kreme, čaj, masaža, masažni aparati in tablete proti celulitu.

Kaj sploh je celulit?

Struktura kože Da je celulit koža pomarančnega oziroma jamičastega videza na stegnih, zadnjici, trebuhu in celo rokah, je splošno znano, za odpravo celulita pa je treba pogledati nekoliko natančneje. Gre za maščobno tkivo v podkožju, ki pritiska na zgornje plasti kože, zaradi česar ta izgubi enakomerno ravno površino in pojavijo se vdolbinice. S težavo se večinoma soočajo ženske, saj imajo v podkožju kolagenska vlakna razporejena drugače kot moški. To je tudi glavni razlog, da se, razen redkih izjem, moški le redko vprašajo, kako se znebiti celulita na stegnih, zadnjici ali kje drugje. Razlika med spoloma je tudi v tem, da imajo ženske na stegnih, bokih in trebuhu bistveno tanjšo usnjico in povrhnjico kot moški, zaradi česar so nepravilnosti še bolj vidne. Pojavljati se lahko začnejo že v puberteti, s starostjo pa sta zgornji dve plasti kože še tanjši, kar pomeni, da so maščobni žepki še bolj vidni. Podoben je razlog, zakaj se pomarančna koža pojavlja predvsem na določenih mestih: ženske maščobno tkivo večinoma kopičijo na trebuhu, stegnih in zadnjici, kjer je v kombinaciji s tanjšo usnjico in povrhnjico to tudi najbolj vidno.

Vzroki za nastajanje celulita

Celulit - pomarančasta koža Če je torej jasno, da so pojavljanju celulita zaradi svojih genetskih predispozicij podvržene predvsem ženske, pa je nujno treba omeniti tudi, da vzrok zanj ni pretirano zapleten. Ko so skušali razvozlati vprašanje, kako se znebiti celulita na stegnih, so znanstveniki ugotovili, da se glavni razlog za pojav za takšne nepravilnosti na koži skriva preprosto v preveč maščobe v podkožju. To je tudi razlog, da celulit ni odvisen od teže posameznika, temveč od tega, kolikšen je odstotek telesne maščobe. Zato je celulit pogost pojav tudi pri sicer vitkih ženskah, ki pa niso telesno aktivne oziroma se nepravilno prehranjujejo.

Sam po sebi je celulit sicer predvsem estetska težava, vendar pa ne smemo zavreči dejstva, da je posledica neustrezne prehrane in premalo gibanja, kar pa seveda jasno kaže na nezdrav življenjski slog in vodi v zdravstvene težave.

In kakšna je rešitev? Preberite spodnje vrstice in presodite sami.

Kreme in tablete proti celulitu

Tablete proti celulitu Že hitro brskanje po policah s kozmetiko ali po spletnih straneh nam jasno pokaže, da se kozmetična in farmacevtska industrija intenzivno posvečata vprašanju, kako se znebiti celulita na zadnjici, stegnih in trebuhu. Kreme naj bi vsebovale različne sestavine, ki pospešujejo mikrocirkulacijo, pomagajo pri odstranjevanju strupov in vode iz telesa ter zavirajo nastanek novih maščobnih celic. Na podoben način naj bi učinkovale tudi različne tablete in čaji proti celulitu, ki zagotavljajo predvsem odvajanje vode in odpadnih snovi iz telesa, s čimer naj bi se izboljšal tudi videz kože in se zmanjšala količina celulita. A večina znanstvenih raziskav dokazuje, da razen v izjemno redkih primerih ne tablete in ne kreme nimajo kakšnega trajnega učinka, če pa dejansko vsaj malo prispevajo k izboljšanju stanja, pa so pregrešno drage.

Masaža in masažni aparati proti celulitu

V boj proti nezaželeni pomarančni koži mnogi priporočajo masažo – z njo namreč dosežemo boljšo prekrvavitev in pospešimo odvajanje vode iz celic. Vendar je pri tem treba upoštevati, da so učinki vidni le z redno uporabo. Kako se torej znebiti celulita na zadnjici s pomočjo masaže?

Ena izmed možnosti je investiranje v dober masažni aparat, s katerim si boste lahko sami zmasirali kritične predele kar doma. Nekateri tovrstni pripomočki so precej učinkoviti, saj pomagajo pri odpravi celulita in spodbujajo tvorbo kolagena, obenem pa so manj invazivni kot druge metode.

Druga možnost je, da se prepustite strokovno podkovanemu maserju, ki se bo posvetil “kritičnim” delom. Izredno učinkovita naj bi bila pri odpravi celulita tudi limfna drenaža. Gre za postopek, s katerim maser stimulira limfni sistem, ki iz telesa odplavlja strupe oziroma odpadne snovi. Kozmetični saloni oziroma izvajalci limfne drenaže trdijo, da je terapija uspešna, vseeno pa ne gre zanemariti dejstva, da mora biti vsakršna masaža redna, če hočemo izkusiti tudi njene pozitivne posledice.

Zdrava prehrana in gibanje

Zdrava prehrana K vsemu zgoraj zapisanemu je treba dodati predvsem to, da je celulit pri ženskah popolnoma naraven, saj je posledica strukture podkožja. Drži pa tudi, da je mnogo bolj izražen pri tistih predstavnicah nežnejšega spola, ki imajo več podkožne maščobe. Odgovor na večno vprašanje, kako se znebiti celulita na zadnjici in stegnih, je torej naslednji: kombinacija pravilne prehrane, rednega gibanja in skrbi za zdravje. K lepšemu videzu kože lahko seveda nekoliko pripomorejo tudi masaže, masažni aparati, čaji, kreme in tablete proti celulitu, a čarobne formule, ki bi odpravila težave, ni. Bistvena je sprememba življenjskega sloga.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar