Kako se znebiti herpesa na ustnici?

Nekatere bolezni oziroma njihovi simptomi so bolj neprijetni kot drugi – in herpes zagotovo spada med tiste, ki niso dobrodošli. Kljub temu, da naj ne bi imeli predsodkov glede bolnih, se ljudje na bolezen pogosto odzovemo s strahom, zaradi česar se skušamo od bolnika oddaljiti. To velja zlasti za resne bolezni, poleg tega pa tudi za nekatere »manj resne«, ki se navzven kažejo z neprijetnimi telesnimi znaki. Na primer za herpes na ustnici. Kljub temu, da ne gre za virus, ki bi veljal za zelo nevarnega, je pojav herpesa nekaj neprijetnega, kar skušamo prikriti, saj vpliva tako na naš videz kot na to, kako nas dojemajo drugi. Resnica je namreč, da pogled na herpes marsikomu ni prijeten.

Herpes – virus, ki spi

Herpes povzroča virus herpes simplex, s katerim se okužimo zgolj enkrat v življenju, nato pa ga za vedno nosimo v sebi. Njegov bližnji sorodnik je virus varicela zooster, ki sicer povzroča norice oziroma vodene koze. Tudi tega po preboleli bolezni nosimo v sebi ves čas in običajno ne povzroča težav, razen kadar ob padcu imunosti in tudi morebitnemu ponovnemu stiku z noricami ne pride do pojava pasavca (herpes zooster) – bolečega kožnega izbruha, ki se širi po živčevju, in ga je treba zdravniško obravnavati.

Tudi običajni herpes oziroma herpes simplex tako po prvi okužbi dejansko spi v nas. Ne moremo se ga znebiti. Nikoli se ne moremo ozdraviti. Za virus smo gostitelj, s katerim biva, sam virus pa ne povzroča težav, razen kadar ob poslabšanju odpornosti telesa opozori nase z mehurčkom in nato krasto na ustnici. Simptom prisotnosti virusa herpesa je tako običajno tudi pokazatelj, da je naš imunski sistem oslabljen – in tako je herpes na ustnici lahko tudi prvi simptom, da nas čaka prehlad ali kakšna druga bolezen.

Herpes na ustnicah – preprečevanje in skrivanje

Kako se znebiti herpesa, če se ne moremo znebiti virusa oziroma se dejansko ozdraviti? Obstaja le en način, in ta je skrb za splošno zdravje, torej gibanje, zdravo prehrano in preventivo. Tako lahko dobro poskrbimo za svoj imunski sistem in si zagotovimo, da izbruhov ne bo.

Za marsikoga to ni enostavno in herpes na ustnici postane nekaj, s čimer se je treba soočiti tudi večkrat na leto. Največja težava herpesa pa ni, da bi bil nevaren ali kužen za druge – ne, težava je predvsem v tem, da smo ljudje vizualna bitja. Herpes oziroma mehurček in krasta, ki jo povzroči na ustnici, je neprijeten predvsem zato, ker vpliva na naš videz. Ljudje imamo nagonsko odpor do krast in vsega, kar priča o boleznih kože, herpes pa je poleg tega še na obrazu, kar je še huje. Marsikdo se torej bolj kot s tem, kako odpraviti herpes, ukvarja z vprašanjem, kako ga prikriti. Je to sploh mogoče?

Herpes na ustnici

Dokler se herpes kaže v obliki bolečega mehurčka na ustnici, ga lahko skušamo prekriti s tekočim pudrom, ko se ta razpoči in spremeni v krasto, pa lahko s pudrom v prahu skrbimo za sušenje in prekrivanje rdečice. Vsekakor je oboje opazno, poleg tega pa še nezdravo. Zakaj? Zdravljenje herpesa oziroma odpravljanje kraste, ki jo povzroča virus, je namreč veliko hitrejše, če nanjo ne nanašamo kozmetičnih sredstev, ki vsebujejo precej snovi, ki so lahko dražeče – kemikalije v pudrih ter drobni koščki pigmenta zagotovo ne spadajo na razdraženo in okuženo kožo. Herpes je torej bolje pustiti in uporabljati zgolj sredstva iz lekarne, ki so namenjena odpravljanju simptoma samega.

Kaj pa obliži za herpes, ki delujejo antiseptično in prek katerih se je možno naličiti? Možno je že, a verjemite, da je veliko bolje, če na ličilo za ustnice pozabite, krasto pa pustite odprto, da »diha« – če bo v stiku s kisikom, se bo pozdravila najhitreje.

Ali obstaja domače zdravilo za herpes?

Povedali smo že, da je okužba z virusom herpes simplex doživljenjska, torej lahko izbruhe preprečujemo zgolj tako, da skrbimo za močan imunski sistem. Kadar do mehurčka in kraste vendarle pride, je treba poskrbeti, da se ta čim hitreje zacelita – torej je nujno uživanje živil, ki delujejo protivnetno ter pomagajo krepiti imunost. Poleg hrane lahko v ta namen posežete tudi po prehranskih dopolnilih.

Kako pa skrbeti za hitro zdravljenje »od zunaj«? Na voljo je kar nekaj mazil za zunanjo uporabo, ki skrbijo, da se krasta hitro posuši in jo nato ponovno zamenja zdrava koža. V ta namen boste našli tudi precej domačih zdravil, vendar je treba vedeti, da nobeno domače zdravilo za herpes in tudi ne tisto, ki ga dobite v lekarni brez recepta, ne dela čudežev. Najbolj učinkovito je protivirusno mazilo, ki pa ga boste v lekarni lahko dobili zgolj z receptom. Sicer pa tudi za herpes tako kot za druge virusne bolezni velja, da za večino ni zdravila in jih je enostavno treba preboleti, le proti nekaterim pa se lahko tudi cepimo. A cepiva proti herpesu pri nas zaenkrat presenetljivo nimamo na voljo.

Zdravljenje herpesa

Če želite poskusiti z naravnimi pripomočki za obnavljanje kože in uničevanje virusnega žarišča, lahko na herpes takoj, ko se prične pojavljati zbadanje v ustnici (torej čim prej), nanesete propolis, ognjičevo mazilo, olje čajevca in nekatere druge naravne preparate v obliki mazil in olj. Najbolje, da posežete po tistem, kar vam samim najbolje ustreza oziroma ob čemer imate občutek, da je vašim ustnicam odleglo.

Herpes na ustnicah ni povsem nedolžen

Za vsako virusno okužbo, ki se nam na prvi pogled ne zdi resna, velja, da lahko v resnici pripelje tudi do resnih zapletov. Zakaj? Virusi pogosto tako zelo vplivajo na imunost telesa, da lahko hitreje kot sicer pride do sekundarnih okužb in zapletov. Tako kot lahko na primer pri povsem navadnih noricah pride do celulitisa (okužbe podkožne maščobe) ali resnih težav s sklepi, lahko do resnih okužb pripelje tudi sorodni navadni herpes. Vse virusne bolezni, ki se odražajo na koži, namreč na široko odprejo pot v notranjost telesa – in kadar je koža odprta in v krastah, to s pridom izkoristijo tudi nevarne bakterije (še zlasti, kadar se praskamo ali ne skrbimo dovolj za higieno).

Herpes na ustnici se najpogosteje razširi na samem obrazu in lahko privede do krastavosti večjega dela obraza zaradi sekundarne okužbe, ta pa se rada razširi tudi v sluznico, torej v nos in tudi v oči. Herpes je za oči izjemno nevaren in lahko pripelje tudi do slepote, zato je nujno, da herpesa na ustnicah nikoli ne praskamo in si po vsakem dotiku z njim temeljito umijemo roke.

Se tudi sami večkrat sprašujete, kako odpraviti herpes? Ste že odkrili pot, po kateri herpes na ustnicah po hitrem postopku izgine? Prepričani smo, da bodo obiskovalci portala Nasveti.net več kot veseli tudi vaših predlogov. Delite svoje izkušnje v komentarjih!

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar