10 načinov za odvajanje od kajenja

Vsaka zasvojenost je za posameznika neprijetna, še zlasti pa, če je hkrati tudi nezdrava in dolgoročno nevarna.

Med te vrste spada tudi kajenje, ki se je sprva razpaslo po svetu kot modna muha, ki je hitro osvojila tako ženske kot moške – še zlasti, ker so proizvajalci cigaret zagotavljali, da kajenje ni nezdravo, oglaševali pa so ga kot nov, sodoben in samozavesten življenjski slog. Kar dolgo je trajalo, in celo sodišče je moralo posredovati, da so proizvajalci vendarle priznali dvoje: da je kajenje nezdravo, poleg tega pa povzroča tudi odvisnost.

Danes vemo, da s kajenjem v svoje telo vnašamo okoli 2.000 strupenih snovi, med katerimi so mnoge rakotvorne, zato se marsikateri kadilec odloči za odvajanje od kajenja. Precejšen razlog za opustitev kajenja predstavlja danes tudi cena tobačnih izdelkov, prav tako pa je treba priznati, da kajenje danes sploh ni več moderno. Vse več ljudi si želi živeti zdravo in v sožitju z naravo, zato se jih tudi vse več sprašuje, kako prenehati s kajenjem.

Metode za odvajanje od kajenja

Za odvajanje od kajenja nam je na voljo kar nekaj metod, pri katerih pa je vedno treba dobro razmisliti o tem, kaj pravzaprav nudijo. Kajenje je zasvojenost, zaradi česar se morata tobaka in njegovih učinkov odvaditi tako telo kot psiha. In medtem, ko je odvajanje telesa lahko hitro, je svojo psiho težje prelisičiti, saj zahteva svojo staro navado. Prav zaradi tega se nekateri odločijo za prenehanje kajenja z nikotinskimi nadomestki, drugim pa je pomembneje, da »premagajo sami sebe« in se predvsem otresejo psihične odvisnosti.

Kako prenehati kaditi

Če se tudi sami ukvarjate z vprašanjem, kako prenehati kaditi, hkrati pa veste, da nimate dovolj močne volje, da bi svoj zavojček cigaret enostavno odvrgli v smeti ter ga ne bi šli že čez pol ure iskat, si preberite nekaj o najbolj znanih načinih za opustitev kajenja.

1. Hipnoza

Hipnoza je eden od načinov za prenehanje kajenja brez uporabe nadomestnega nikotina (snovi, ki je pri kajenju kriva za povzročanje odvisnosti). Hipnoterapije se razlikujejo, prav tako pa so precej različna pričanja o njihovi uspešnosti. Nekaterim hipnoza pomaga, da kajenje popolnoma in za vedno opustijo, drugim pa niti malo. Kadar je hipnoza uspešna, lahko zagotovo rečemo, da smo se kajenja odvadili na izjemno enostaven način. Če se vam zdi hipnoza primerna tudi za vas, poiščite certificiranega terapevta, ki se ukvarja tudi s hipnoterapijo.

2. Akupunktura

Tudi akupunktura je metoda, na katero eni prisegajo, drugi pa z rezultati niso zadovoljni. Za potrebe odvajanja od kajenja se izvaja akupunktura na ušesu, torej je strah pred zbadanjem celotnega telesa odveč.

3. Magnetna terapija

Magnet za opustitev kajenja Magnetna terapija vključuje dva drobna magneta, ki se namestita na uhelj, vsak na eno stran. Magnetizem drži magneta na mestu, namestimo pa ju na mesta, ki sovpadajo z akupunkturnimi točkami. Tudi ta metoda ne more obljubiti zagotovljenega uspeha, za razliko od hipnoterapije in akupunkture, kjer so z raziskavami prišli do poročanja o različnih stopnjah uspešnosti (ali neuspešnosti), pa za magnetno terapijo pravih raziskav sploh ni – gre le za trditve prodajalcev, da metoda deluje.

4. Laserska terapija

Laserska terapija je pri nas ena manj znanih terapij za odvajanje od kajenja. Uporablja se tako imenovani hladni laser, ki deluje na iste točke kot pri akupunkturi (torej lahko zabadanje igel mirno odpišete). Ta postopek naj bi z delovanjem na akupunkturne točke pomagal, da se oseba popolnoma sprosti in prične izločati več endorfina – substance, ki jo telo sicer tudi po naravi proizvaja in preprečuje bolečino. Ta deluje na možgane podobno kot na odvisnika od kajenja deluje nikotin.

5. Dodatni filtri

Dodatni filtri so način, kako prenehati s kajenjem počasi in postopoma. Kadilci v ta namen pričnejo z uporabo filtrov, ki naj bi pri kajenju zmanjšali količino katrana in nikotina, ki ju prejme telo. Vendar je že dolgo dokazano, da se takšna metoda ne obrestuje – nazadnje kadilci pokadijo še več.

6. Homeopatska zdravila in zeliščni dodatki

Homeopatska zdravila in zeliščni dodatki se pogosto prodajajo brez pravega nadzora, prav pri raznih dodatkih pa tudi velja, da za njih ne veljajo enaka pravila kot za zdravila – proizvajalcem torej pogosto ni treba dokazovati ne učinkovitosti ne varnosti. Še posebej velja biti previden pri zeliščih in zeliščnih pripravkih iz kakšnih »eksotičnih dežel« (namig – pazljivo pri naročanju s Kitajske). Tako za zelišča kot za homeopatske pripravke zaenkrat ni dokazov, da bi učinkovali pri odvajanju od kajenja.

7. Duhovne prakse

Razne duhovne prakse kot so joga, meditacija in podobno, se ravno tako uporabljajo kot pripomoček za odvajanje od kajenja. Študije zaenkrat ne potrjujejo njihove popolne učinkovitosti, dokazujejo pa, da je zaradi njih možno pokaditi manj ter nadzorovati nenadno slo po nikotinu – nenazadnje lahko s temi metodami bolje nadziramo svoje telesne in psihične potrebe.

8. Elektronske cigarete

Elektronske cigarete so zadnja leta precej priljubljene med vsemi, ki se sprašujejo, kako prenehati s kajenjem. Prve e-cigarete, ki jih lahko vedno znova polnimo s tekočino za izparevanje in so videti podobne pravim cigaretam (imajo celo na videz gorečo konico), so se že leta 2004 domislili v nekem kitajskem podjetju, vendar se te še danes ne prodajajo kot pripomoček za odvajanje od kajenja.

e-cigareta

Zakaj ne? V prvi vrsti zato, ker ni dokazano, da se z njimi kajenja zares odvadimo. Samo dejanje kajenja je enako kot pri navadni cigareti, vdihujemo pa izparino snovi, za katero se ravno tako ne ve, ali je nevarna ali ne. Večinoma gre za snovi, ki so dovoljene za uživanje (na primer arome), a kaj se s temi dogaja, ko jih segrejemo, izparimo in vdihnemo v pljuča, se ne ve. Elektronske cigarete so na splošno pri odvajanju od kajenja ravno tako uspešne kot drugi nikotinski nadomestki, na primer nikotinski obliži, bolj kot za odvajanje od kajenja pa jih kadilci uporabljajo zato, da lahko pridejo do svojega odmerka nikotina tudi v prostorih, kjer se ne sme kaditi.

9. Tobak za žvečenje

Tobak, ki ni namenjen kajenju oziroma »brezdimni tobak«, kot mu tudi pravijo, vključuje različne tobačne izdelke, najbolj znan pa je tobak za žvečenje oziroma tobak v blazinicah za oralno uporabo. Tovrstni tobačni izdelki so v mnogih državah sveta prepovedani, saj ravno tako vsebujejo rakotvorne snovi, škodujejo prebavilom, lahko povzročijo izpadanje zob, močno vplivajo na zdravje srca … Vsekakor gre za alternativo kajenju, ki je ravno tako slaba in ne vodi v bolj zdravo življenje.

10. Nikotinski pripravki

Nikotinski obliž Nikotinski obliži, žvečilke, lizike in podobno vam gotovo lahko pomagajo na prvi stopnji odvajanja od kajenja, torej pri odvajanju od samega dejanja kajenja, vzdržujejo pa odvisnost od nikotina. Kakor koli – ko enkrat dosežete stopnjo, ko vam cigarete ne dišijo več in vam ne manjka cigareta med prsti, se je potrebno lotiti še zmanjšanja vnosa nikotina. In predvsem je treba paziti, da ni nikotina še več – marsikdo namreč zavrže cigarete, nato pa z žvečilkami ali obliži pretirava in tako vnese v svoje telo precej več nikotina, kot ga je bilo le-to vajeno.

Opustitev kajenja zahteva discipliniranost in motivacijo

Kot vidite, je metod za odvajanje od kajenja veliko, a le redke dejansko pomagajo doseči zastavljeni cilj. Najpomembneje je, da se zavestno odločite, da boste s kajenjem za vedno prenehali, in se tega tudi držite. Pomagalo vam bo, če novico sporočite tudi svojim najbližjim, saj boste tako imeli še dodatno motivacijo za vztrajanje pri svoji odločitvi o novem, bolj zdravem načinu življenja.

Se pogosto sprašujete, kako prenehati kaditi? Vam je morda nezdravo navado že uspelo premagati? Hvaležni vam bomo, če boste svojo izkušnjo delili tudi z drugimi bralci spletnega portala Nasveti.net. Morda pa bo prav vaš nasvet nekomu pomagal!

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar