Nasveti za pleskanje sten

Pleskanje stanovanja oziroma prostorov v hiši nas doleti na vsakih nekaj let. Včasih zato, ker si želimo spremembe – takrat se dela večinoma veselimo, če imamo doma otroke ali hišne ljubljenčke, pa gre pravzaprav za nujo. Stene se hitro umažejo, in ko čiščenje s krpo ne zaleže več, je potrebno pleskanje sten. Tako svoj dom osvežimo in poskrbimo, da je ponovno videti čist in lep, če se nekoliko poigramo z barvami, pa se lahko po pleskanju prav res zdi, da so prostori povsem drugačni.

Se boste pleskanja lotili sami ali najeli profesionalca? Če vam je takšno delo v užitek in se ne nameravate spopadati s kakšnimi posebnimi zahtevami, potem kar pogumno. Mi vam ponujamo odlične nasvete za pleskanje stanovanja, s katerimi vam ne more spodleteti.

Priprava barve za pleskanje

1. Če niste povsem odločeni glede tega, kakšen odtenek izbrati, potem v trgovini kupite najmanjšo možno količino barve v odtenku, ki vam je všeč. Ponekod vam zmešajo zgolj 250 ml. S to barvo prebarvajte del stene ali, še bolje, ploščo, ki jo lahko postavite v različne dele sobe. Z njenim premikanjem boste namreč videli, kako vam je barva všeč na različnih stenah, v različni svetlobi.

2. Ko je odtenek izbran, je potrebno določiti delovno površino. Izmeriti je treba kvadraturo sten in stropa, kjer z množenjem višine in dolžine dobite ploščino, nato pa odštejete površine, ki se ne bodo barvale: približno 2 m2 za vsaka vrata in približno 1,5 m2 za vsako okno.

Pleskanje stanovanja

Preden se lotite pleskanja stanovanja, izmerite delovno površino.

3. Na podlagi izračuna delovne površine določite količino barve, ki jo potrebujete za pleskanje sten. Običajno zadostuje 5 litrov barve za 40 m2 stene. Seveda pa je to le splošno vodilo, ki je odvisno od kar nekaj dejavnikov:

  • Za prvo barvanje je potrebno več barve kot za kasnejša pleskanje za osvežitev, saj je potrebnih več plasti;
  • Kadar želimo prekriti intenzivnejši ali temnejši odtenek, gre barve več, saj je več plasti nujnih tudi za dobro prekrivanje;
  • Več barve se porabi, če ometi niso obdelani z izravnalno maso ali pa je stena groba;
  • Suhomontažne plošče pogosto “pijejo” barvo bolj kot klasični ometi.

Drobni namigi, ki bodo odpravili nepričakovano slabo voljo

Kolikšna je možnost, da bo šlo kaj narobe? Kar precejšnja, če ne boste upoštevali nekaj malih namigov, ki jih mojstri za pleskanje sten seveda dobro poznajo.

1. Pleskanje stanovanja se vedno prične s čiščenjem. Z mehkim omelom ometite vse stene in strop. Tako boste odstranili prah in tudi pajčevine, ki se vam bodo sicer vlekle po stropu in se sprijemale s svežo barvo.

2. Ne pozabite pogrniti tal s časopisom, velikih kosov pohištva pa s starimi rjuhami. Če barva škropi na tla, jo sproti pobrišite z mokro cunjo. Ko se enkrat zasuši, jo lahko poskusite odstraniti le še z britvico. Robove vtičnic, okna, vrata in podobno zaščitite s pleskarskim lepilnim trakom.

Trak za zaščito robov

Priskrbite si samolepilni trak za zaščito robov.

3. Izberite tako imenovane eko barve. Klasične barve namreč lahko oddajajo kemikalije v prostor – ne le dokler jih vonjate, pri nekaterih se iz organskih komponent izločajo toksini v zrak še leta!

4. Barvo naj vam zmešajo v prodajalni, kjer se dodano barvilo natančno stehta, mešanje pa opravi stroj. Tako ne bo razlik v odtenkih med posameznimi posodami z barvo, pa tudi ne sledov slabo zmešanih barvil.

5. Za uspešno pleskanje stanovanja ni pomembna le barva, temveč tudi pleskarska orodja. Za gladke stene izberite valjčke, ki so bolj penasti, za grobe pa valjčke, ki so bolj kosmati in tako lažje zapolnijo luknjice. Nove čopiče pred uporabo namočite v toplo vodo in jih nato pustite v njej več ur, nato pa osušite na zraku.

6. Nič ne gre na hitrico! Ko stene prepleskate, počakajte vsaj 24 ur, preden ponovno nanje namestite slike, ogledala, k njim prislonite omarice. Toliko časa je nujno za prvo fazo sušenja. Ste izbrali barvo, ki se jo lahko briše z vlažno krpo? Umazanije ne čistite vsaj dva tedna ali raje cel mesec, da se barva zares “zatrdi” in postane primerna za brisanje.

Pravilno pleskanje sten

Kako bi se pleskanja vaših prostorov lotili profesionalci? Takole:

1. Najprej prepleskajte strop, nato stene. Za strop uporabite valjček z dolgim podaljškom in pazite, da valjček ne bo preveč namočen, sicer bodo hkrati pobarvana tudi tla. Ta so sicer prekrita, a škoda bi bilo, da gre veliko barve v nič. Valjček torej vedno namočite na sredini, ne na robu, ter odvečno barvo odstranite na mrežici za otiranje barve.

2. Ko pridete do sten, se najprej lotite barvanja kotov pri oknih, nato drugih kotov v sobi in težko dostopnih mest (na primer pri radiatorjih). Delo s čopičem je vedno prvo, šele nato sledi pleskanje sten z valjčkom.

3. Da bo nanos barve čim bolj enakomeren in stena čim lepša, vlecite z valjčkom po steni na dolgo. Najbolje je pustiti valjček na podaljšku in z njim vsakič potegniti po celi višini stene, od tal do stropa.


Imate s pleskanjem stanovanja izkušnje in bi radi na kaj še dodatno opozorili? Oddajte svoj komentar in z dodatnimi nasveti pomagajte tudi ostalim bralcem.

Deli prispevek z drugimi.

2 komentarja

  1. Za pleskanje sten ne uporabljajte penastih valjčkov. Za stene so namenjeni valjčki z vlakni. Če želite gladko površino stene, uporabite valjček s kratkimi vlakni. Ob vogalih barvajte z malimi valjčki, ki imajo bočno tudi vlakna.

    Za zaščito tal pa raje uporabite PVC folijo, saj vam časopisni papir ne nudi prave zaščite.

    Pri barvah bodite pazljivi na pravilno redčenje, saj je od tega odvisna poraba barve in razlivanje v gladko površino.

Objavi komentar