Odpravite prekomerno potenje pod pazduho!

Potenje je naravno in zdravo, a sodoben človek se na to ne ozira, saj pot žal ne velja za nekaj estetskega. Obilno znojenje je marsikomu v nadlego in znojenje pod pazduho je nezaželeno. Če se že potimo, se potimo pri športu, pa še to zgolj zato, ker se dobro zavedamo, da se telo s tem skozi pore v koži čisti in hkrati ohlaja. Vsakršno znojenje brez športa pa je za marsikoga prava nočna mora. Potenje pod pazduho in še zlasti prekomerno potenje pod pazduho skušamo tako na vsak način preprečiti. Razloga sta dva – prvi je neprijeten vonj znoja, drugi pa mokri madeži, ki se naredijo na oblačilih. Oboje je žal enako neprijetno.

Kako torej zatreti prekomerno potenje pod pazduho in se znebiti vonja po potu?

Znoj je brez vonja

Pot sam po sebi nima vonja, saj žleze pod pazduho izločajo zgolj vlago oziroma vodo z raztopljenimi solmi. Do vonjav pa pride zaradi bakterij, ki živijo na koži, in teh ni malo. Bakterije je sicer možno uničiti z antibiotiki ali razkužili, a kot vemo, je mnogo bakterij nujnih za zdravo življenje in jih marsikdaj zaradi zdravja tudi namenoma uživamo (na primer probiotike). Da bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj pod pazduho, ne bi bilo veliko, pa obstaja povsem enostavna rešitev: britje. Bakterije imajo v dlakah pod pazduho idealne, torej tople in vlažne pogoje za razmnoževanje, če si dlake obrijemo, pa je neprijetnega vonja takoj manj.

Preprečevanje neprijetnega vonja

Uporaba dezodoranta zmanjšuje potenje Če je vonj vašega potu pod pazduho neprijeten, si lahko pomagate z dezodorantom, ki pomaga pri odišavljanju vašega vonja. Če želite manj potenja pod pazduho, pa je potrebno uporabiti antiperspirant, ki z aluminijevimi spojinami preprečuje izločanje znoja oziroma blokira delovanje znojnih žlez. Potenje pod pazduho se tako precej zmanjša, je pa res, da uporabi antiperspirantom marsikdo nasprotuje, saj se preprečevanje znojenja, ki je naravna funkcija telesa, ne zdi zdravo.

Kadar je prekomerno potenje pod pazduho še posebej problematično, je možno dobiti močan antiperspirant tudi na recept – v tem je koncentracija aluminijevih spojin še precej višja. Aluminij seveda draži občutljivo kožo pod pazduhami in njegovo vpijanje v znojnice marsikomu povzroči srbečico. Priporoča se, da se antiperspirantov ne uporablja takrat, ko so kožne pore široko odprte (po savni, po vroči kopeli ali prhi).

Kadar nimate pri roki antiperspiranta, si lahko pomagate tudi z otroškim pudrom ali sodo bikarbono. Nanesite ju pod pazduho, da bosta pivnala znoj in preprečevala neprijeten vonj. Tako bo potenje pod pazduho vsekakor manjše in manj neprijetno. Odlično delujejo tudi limone – zvečer si z rezino limone namažite pazduhe in počakajte, da se sok posuši. Limona bo delovala kot naraven dezodorant in tudi delno zavirala znojenje.

Prava oblačila

Nosite oblačila iz materialov, ki odvajajo toploto in vlago ter ne dražijo kože. Najbolje se je odločiti za naravne materiale, na primer bombaž, svilo in lan, za športne aktivnocti pa uporabljajte tako imenovane aktivne majice, ki pot sproti pivnajo in odvajajo navzven. V oblačilih, ki ne dihajo, se pot zadržuje in bakterije se še bolj razmnožujejo, njihovih izločkov ter neprijetnega vonja pa je še več. Prav tako se lahko koža pod slabimi materiali hitro vname.

Preprečevanje stresa s sproščanjem

Prekomerno potenje pod pazduho pogosto nastopi tudi v primeru, ko smo pod stresom ali nas je strah. Takrat dobimo tudi potne dlani in srce nam močneje razbija – prav tako pa se pospeši izločanje znoja pod pazduhami. Naučite se torej obvladati stresne situacije oziroma se spoprimite s svojim strahom ter se naučite, kako ga obvladati s sproščanjem.

Pazite, kaj jeste in pijete!

Kava stimulira prekomerno potenje Ste vedeli, da lahko delovanje znojnih žlez pospešijo tudi nekatere vrste hrane in pijače? Res je, bolj se potite, če pijete veliko kave ali energijskih napitkov, saj kofein pospešuje potenje. Prav tako se bolj potimo po uživanju alkohola. Med jedmi so največji krivci za pospešeno delovanje znojnih žlez čebula, česen ter pekoče jedi s kapsaicinom (čili) – gotovo ste že opazili, kako se vam celo nad ustnico naberejo kapljice znoja, kadar jeste kaj pekočega. Znojenje pod pazduho se pospeši tudi, kadar uživamo jedi, ki so dejansko vroče. Vroča juha ali vroč čaj telo od znotraj ogrejeta, to pa je zanj signal, da se mora pričeti ohlajati z znojenjem.

Kako pa s hrano in pijačo poskrbeti za manj znoja? Prekomerno potenje pod pazduho zaustavite s hlajenjem. To pomeni, da pijte veliko hladne vode, ob vročih dneh pa seveda zaleže tudi sladoled.

Posvetujte se z zdravnikom

Potenje je lahko tudi znak bolezni ali posledica jemanja nekaterih zdravil. Če opažate, da je močnejše ne zgolj potenje pod pazduho, temveč tudi na drugih delih telesa, ali pa je vaš telesni vonj drugačen kot običajno, se odpravite k zdravniku. Potrebno je preveriti, da potenje in neprijeten vonj nista simptom neodkrite bolezni ali stranski učinek zdravil.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar