Cepljenje proti klopnemu meningitisu – meningoencefalitisu

Klopni meningitis je vnetje možganskih ovojnic. Hujša oblika bolezni je klopni meningoencefalitis, kjer gre za vnetje možganov. Zdravila za zdravljenje obolenja še ni, zato so izrednega pomena preventivni ukrepi.

Najučinkovitejša preventivna metoda je cepljenje proti klopnemu meningitisu oziroma meningoencefalitisu. Če je cepljenje izvedeno po pravilnem postopku, obstaja v povprečju 98 % verjetnost, da do okužbe s klopnim meningitisom ne bo prišlo. Cepivo pa ni le učinkovito, temveč tudi varno, saj so stranski učinki cepljenja izjemno redki.

Klopni meningitis – potek cepljenja

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu Čeprav obstaja več shem cepljenja, so si sheme v osnovi podobne. Osnovno cepljenje proti klopnemu meningitisu temelji na treh odmerkih cepiva. Drugi odmerek sledi od 1-3 mesecev po prvem odmerku, tretji odmerek cepiva pa boste prejeli po 9-12 mesecih po drugem odmerku. Ker cepivo ne ohranja permanentne imunosti, so potrebni poživitveni odmerki (revakcinacija), in sicer prvi odmerek po treh letih od zadnjega odmerka osnovnega cepljenja, nato pa po en odmerek cepiva vsakih nadaljnjih pet let. Za starejše od 60 let starosti so priporočljivi poživitveni odmerki na vsaka tri leta, saj je pri njih imunski odziv slabši.

Celovito cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je možno opraviti tudi v krajšem času, po tako imenovani hitri shemi. V tem primeru je potek cepljenja hitrejši, saj drugi odmerek prejmete 14 dni po prvem, tretjega pa 9-12 mesecev po drugem. Poživitveni odmerki potekajo po enakem postopku kot pri običajni shemi. Če ste potek cepljenja zaradi takšnega ali drugačnega razloga za dlje časa prekinili, s postopkom ne pričnite od začetka, temveč enostavno nadaljujte z manjkajočimi odmerki.

Kdaj na cepljenje proti klopnemu meningitisu

Klop - prenašalec klopnega meningitisa Klopni meningitis oziroma klopni meningoencefalitis se pojavlja sezonsko, najpogosteje od maja do oktobra. Priporočljivo je, da cepljenje proti klopnemu meningitisu s prvima dvema odmerkoma opravite že pozimi, saj boste na ta način visoko stopnjo imunosti dosegli pred začetkom sezone aktivnosti klopov. Številne raziskave kažejo, da se po dveh odmerkih cepiva v telesu razvijejo protitelesa pri približno 90 % cepljenjih. Če ste na cepljenje v zimskih mesecih pozabili, lahko z osnovnim cepljenjem pričnete tudi spomladi ali poleti. Vaš zdravnik bo presodil, če boste odmerke cepiva dobili po običajni ali hitri shemi. V primeru, da ste klopni meningitis že preboleli, ste na bolezen imuni, zato ponovno obolenje ni mogoče.

Obvezno cepljenje za osebe, izpostavljene okužbi z virusom KME

Zakon o nalezljivih boleznih (Ur. l. RS, št. 69/95) ter Pravilnik o cepljenju, zaščiti z zdravili in varstvu pred vnosom in razširjanjem nalezljivih bolezni (Ur. l. RS, št. 16/99) določata, da je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu za določene skupine oseb obvezno. Sem spadajo npr. gozdarji, lovci in vojaki, poleg njih pa tudi dijaki in študenti, ki so pri praktičnem pouku izpostavljeni okužbi z virusom KME.

Za koga je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu primerno

Cepljenje primerno tudi za nosečnice Cepljenje proti klopnemu meningitisu ali meningoencefalitisu je primerno in hkrati tudi priporočljivo za osebe, starejše od enega leta. Še posebej je cepljenje priporočljivo za osebe, ki živijo na endemskem območju. V Sloveniji so to predvsem Gorenjska, Štajerska in Koroška regija. Kliničnih raziskav, ki bi dokazale varnost cepiva v času nosečnosti, ni, zato je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu v nosečnosti odvisno od presoje zdravnika po individualnem pregledu nosečnice. Podobno velja za osebe z avtoimunsko boleznijo, čeprav tudi v tem primeru podatkov, ki bi ocenili varnost cepljenja, ni. Cepivo ni primerno za osebe z akutno vročinsko boleznijo ter za osebe z alergično reakcijo na sestavine cepiva (kontraindikacije).

Cepljenje proti klopnemu meningitisu – stranski učinki cepiva

Povišana telesna temperatura - možen stranski učinek cepljenja Žal se za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu še vedno odloča premalo ljudi. Podatki kažejo, da je v Sloveniji vsaj en odmerek cepiva dobilo približno 12 % oseb, starejših od 15 let, od katerih se jih je le slabih 40 % odločilo samoiniciativno, pri ostalih pa je šlo za obvezno cepljenje. Eden izmed razlogov za nizko precepljenost je strah pred stranskimi učinki cepiva. Dejstvo je, da je cepivo varno, saj so stranski učinki izjemno redki in blagi.

Morebitni lokalni stranski učinki cepiva so bolečina, redkeje pa tudi rdečina in oteklina na mestu vboda. Splošni neželeni učinki pa so podobni kot simptomi gripe in se nekoliko pogosteje pojavljajo pri otrocih. Možni stranski učinki so torej glavobol, kratkotrajna povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah. Naj še enkrat poudarimo, da je cepljenje proti klopnemu meningitisu varno in učinkovito, hkrati pa tudi zelo priporočljivo, saj je stopnja obolevnosti za klopnim meningoencefalitisom v Sloveniji med najvišjimi v Evropi.

Deli prispevek z drugimi.

3 komentarji

  1. nedo pavlović on

    Lepo prosim če mi kdo odgovori… Za cepljenje proti klopnemu menigitisu – cena enega cepljenja je 33,20 evrov, mene pa zanima ali je vsako naslednje cepljenje plačljivo in kakšna je cena. Hvala lepa za odgovor.

  2. Pozdravljeni, cene cepljenja se med posameznimi cepilnimi centri nekoliko razlikujejo – za odrasle je razpon od 27 do 35 €. Plačati je potrebno za vsak odmerek cepiva posebej. Glede na to, da gre maj že proti koncu, boste najverjetneje deleženi hitre sheme – dva odmerka v razmaku 14 dni, poživitveni odmerek pa slabo leto kasneje.

  3. Kaj se zgodi, če se nevede cepiš z tremi dozami dve leti zaporedoma? Prosim za odgovor, zgodilo se namreč je!
    Hvala

Objavi komentar