Chlorella – sladkovodna zelena alga

Tisto, kar kot še eno od tako imenovanih superživil poznamo pod imenom chlorella ali klorela, je pravzaprav res ena najzanimivejših alg, vsaj kar se tiče vsebnosti človeku koristnih snovi. Uporablja se za raznovrstne namene, predvsem pa kot dodatek k prehrani v različnih oblikah, največkrat kot chlorella v prahu ali v tabletah. Poleg koristi, ki jih lahko preberete v nadaljevanju prispevka, je alga chlorella posebna tudi za to, ker vsebuje bistveno več klorofila kot katera koli druga rastlina na svetu.

Kaj je chlorellla

Alga Chlorella

zelena sladkovodna alga chlorella

Chlorella je sladkovodna enocelična zelena alga vetrocvetka (lat. Chlorella pyrenoidosa ali Chlorella vulgaris), ki priprada redu chlorophyta. Kot ste lahko opazili, se uporabljata dve latinski imeni. Gre za dve vrsti alge chlorella, ki sta si izjemno podobni, velja pa, da je Chlorella vulgaris lažje prebavljiva.

Ta zanimiva rastlina ima namreč izjemno čvrsto celično steno, zaradi katere je za naše telo tako rekoč neuporabna v svoji temelji obliki, saj telo iz celice ne more vsrkati koristnih snovi. S posebnim mletjem, ki uniči celične stene, pa človeško telo iz alge lahko pridobi koristne hranilne snovi. Celične stene se lahko uničujejo tudi s kemično, toplotno, encimsko ali ultrazvočno obdelavo, vendar je posledično bistveno nižja vsebnost hranilnih snovi, saj se pri omenjenih postopkih deloma uničijo.

O tem, da je alga polna klorofila, priča že njeno grško ime Chlorellachloros namreč pomeni zelena, ella pa majhna. A kljub temu, da gre le za preprosto algo, na njej ni prav nič majhnega v smislu koristi. Poleg tega naj bi bila chlorella najhitreje rastoča rastlina na svetu, saj lahko dnevno tudi do 4-krat poveča svojo velikost. V naravi raste v stoječih vodah, na primer v mlakah, ribnikih in jezercih, lahko pa tudi na kopnem, če je prisotne dovolj vlage.

Za človeško uporabo so alge gojene, v naravi pa naj bi se sicer pojavile že pred približno 2 milijardama let. Alge chlorella so odkrili relativno pozno, šele v 19. stoletju, verjetno tudi zato, ker gre za mikroskopsko majhne enocelične organizme.

Danes je najbolj priljubljena chlorella v prahu, ki jo zlahka zaužijemo, na voljo pa je tudi v tabletah ali kot tekoči ekstrakt.

Kaj vse vsebujejo alge chlorella

Chlorella v prahu Neznatna mala alga je na prvi pogled izjemno nepomembna in nekoristna, a že dolgo časa je jasno, da je resnično superživilo, saj vsebuje izjemne količine človeku koristnih snovi. Znanstveniki so odkrili, da chlorella vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, ki se po zgradbi lahko primerjajo s tistimi živalskega izvora, maščobe (predvsem nenasičene maščobne kisline), vitamine (beta-karoten, vitamine A, B1, B2, B2, B3, B5, B6, B12, C, E, K, inositol, PABA, niacin), chlorellin rastni faktor (CGF), nukleinske kisline, baker, cink, fosfor, kalcij, kalij, klorofil, kobalt, magnezij, mangan, železo, žveplo, jod in folno kislino.

Alga chlorella torej vsebuje toliko zdravju prijaznih hranilnih snovi, da je skoraj neverjetno. A zanimivo je to, da si pri njej znanstveniki in raziskovalci ne skačejo v lase, saj je vsebnost vseh zgoraj omenjenih koristnih snovi nedvomno potrjena.

Uporaba chlorelle

Chlorella se uporablja v različne namene. V splošnem velja, da ima naslednje osnovne učinke:

 • je antioksidant
 • uspešno zavira nastanek tumorjev
 • učinkuje protivnetno
 • ima izjemne učinke pri odstranjevanju strupov iz telesa
 • poveča prisotnost koristnih bakterij v prebavnem traktu

Kot prehransko dopolnilo se chlorella lahko uporablja za krepitev organizma in izboljšanje odpornosti, sicer pa jo redno uporabljajo pri zdravljenju ali lajšanju naslednjih bolezni ali obolenj:

 • astma
 • Chlorella - smoothie Chronova bolezen (kronično vnetje črevesja)
 • zaprtost
 • čir na želodcu
 • ulcerozni kolitis
 • gastritis
 • visok krvni tlak
 • povišan holesterol
 • hormonsko neravnovesje
 • bakterijske in virusne okužbe
 • previsoka ali prenizka raven krvnega sladkorja
 • negativne posledice obsevanja in kemoterapije (rakavi bolniki jo jemljejo za odstranjevanje strupov z telesa in lajšanje težav zaradi klasičnega zdravljenja)
 • predmenstrualni sindrom
 • slab zadah

Chlorello je najpogosteje možno kupiti v obliki tablet ali prahu. Če se odločite za chlorello v prahu, jo eno zvrhano čajno žličko vmešajte v vodo, smoothie ali jogurt. Ker zelena alga sama po sebi ni najboljšega okusa, lahko vodi dodate še kakšno kapljico limoninega soka ali pa prah primešate pomarančnemu soku.

Ima uživanje alge chlorella lahko neželene učinke?

Klorela v prahu Neželene reakcije so pri jemanju chlorelle izjemno redke. Zaradi povečanega delovanja črevesja lahko pride do vetrov, izjemno redki so primeri rahle slabosti, diareje in povišane telesne temperature. Če se omenjeni znaki vseeno pojavijo, običajno trajajo le na začetku jemanja. Kot vedno morajo biti pri uživanju chlorelle v prahu, tabletah ali kakršni koli drugi obliki pazljivi alergiki, saj lahko pride do kožnih izpuščajev ali aken. Redkokdaj se pojavijo še druge oblike alergijskih reakcij, kot so na primer težave z dihanjem in bolečine v prsih.

Povsem nenevarno, pa čeprav morda nekoliko nenavadno, pa je lahko zeleno blato, ki je posledica visoke vsebnosti klorofila.

Kot vedno – pazljivo tudi pri nakupu alge chlorella

Ker chlorella, ki je na voljo za uživanje, ne raste v naravi, temveč je gojena, lahko prihaja do velikih odstopanj pri kakovosti. Raziskave so pokazale, da nekateri izdelki namesto več kot 80 % vsebujejo le okoli 7 % beljakovin, namesto skoraj 40 % ogljikovih hidratov le okoli 5 %, vsebnost maščobe pa lahko variira od 7 do 75 %. Takšna odstopanja so izjemnega pomena za učinke, ki ga ima alga chlorella na zdravje, zato bodite pazljivi in kupujte le pri zanesljivih dobaviteljih.

Chlorella v tabletah

Pri raziskovanju različnih superživil vedno naletimo na razpravljanja o tem, ali delujejo ali ne oziroma s kakšno pravico jim lahko rečemo superhrana. Zanimivo pa je, da se pri chlorelli takšne polemike tako rekoč ne pojavljajo, saj so znanstveni dokazi zelo jasni in prav nobenega dvoma ni, da ta drobna rastlinica vsebuje ogromno koristnih sestavin.

Ste jo že poizkusili? S komentiranjem prispevka delite svoje mnenje z ostalimi bralci.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar