Super nasveti za čiščenje stanovanja

Nihče ne mara bivati v neredu in umazaniji, prav tako pa verjetno ni veliko ljudi, ki radi pospravljajo. Kako ti dve dejstvi uskladiti? Ne glede na to, ali morate pospraviti vsakdanje reči ali je čas za generalno čiščenje stanovanja, velja poskrbeti, da bo čiščenje potekalo hitro, da bo čim manj neprijetno, poleg tega pa sprejemljivo tudi s finančnega stališča – nenazadnje si nihče ne želi zapravljati za čistila. Če ste tudi vi takšni, da bi čiščenje vedno raje zamenjali za kaj drugega, ob času za generalno čiščenje stanovanja pa si želite, da bi lahko šli na službeno pot ali celo zboleli, potem vam bo prišlo prav nekaj nasvetov, s katerimi bo čiščenje stanovanja precej lažje.

Naš namen je namreč poskrbeti za pametno čiščenje – s pravim razporedom, enostavnimi postopki in poceni čistili. Tega nas starši žal večinoma niso naučili.

Kako načrtovati čiščenje stanovanja?

Čeprav radi govorimo o spomladanskem čiščenju, kar pogosto zavaja in nam daje izgovor, da temeljiteje čistimo zgolj enkrat letno, je generalno čiščenje stanovanja, ko se lotimo vsega od tal do stropa in od kleti do podstrešja, večinoma nepotrebno. Bolje je redno opravljati manjša dela, da nam nazadnje ni potrebno med krpami in čistili preždeti kar cel konec tedna.

1. Vsak dan posteljite postelje, poberite oblačila in igrače, poskrbite za pomito posodo, pobrišite jedilno mizo in štedilnik po jedi, počistite za ljubljenčki in odnesite iz stanovanja smeti.

2. Trikrat na teden se lotite pranja perila, sušenja in zlaganja. Zlagajte sproti, da bo kasneje manj likanja.

3. Dvakrat do trikrat na teden posesajte ali pomedite najbolj »obremenjene« prostore v vašem stanovanju (kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo).

Sesanje stanovanja

Sesanje stanovanja si lahko popestrite s poslušanjem glasbe.

4. Enkrat na teden posesajte celotno stanovanje, stresite odeje in preproge, zlikajte perilo, obrišite prah, očistite stranišče, umivalnike in pomivalno korito ter zamenjajte posteljnino.

5. Enkrat na mesec presesajte sedežno garnituro, pomijte okna, obrišite vsa vrata in vratca omaric, obrišite notranjost hladilnika.

6. Dvakrat na leto izpraznite in pospravite omare ter druga »skladišča«, in se znebite krame. Izpraznite in temeljito očistite hladilnik, po potrebi očistite tudi pečico in mikrovalovno pečico.

Kako poskrbeti za več stvari hkrati?

Čiščenje stanovanja lahko poteka precej hitro, če ob enem opravilu poskrbimo še za drugega, ne da bi si dali veliko dela. Prav tako pa lahko tudi vsakdanja opravila, ki se ne nanašajo na čiščenje, kombiniramo prav s čiščenjem.

1. Preden odnesete iz stanovanja vrečke z odpadki, odprite hladilnik in vrzite vanje tudi vse tisto, kar ni videti, da bi bilo še pametno zaužiti ali uporabiti pri kuhi.

2. Med prhanjem dvakrat tedensko obrišite zaslon prhe, enkrat tedensko dobro poškropite kad s čistilom in sperite.

3. Med umivanjem zob dvakrat tedensko obrišite ogledalo.

Čiščenje ogledala

Čiščenje ogledala vam ne bo vzelo več kot minuto časa.

4. Vsakič, ko prinesete iz omare k vhodu novo jakno ali plašč, eno odnesite z obešalnikov pri vhodu nazaj v omaro.

5. Vsakič, ko kupite nova oblačila, zavrzite enako količino starih. Nova majica pomeni, da se ene stare znebite, pet parov nogavic ali spodnjic, da za pet starih ni več prostora v predalu …

Je sploh treba čistiti?

Nekaterim težkim in nepriljubljenim opravilom se lahko tudi popolnoma izognemo, če smo le nekoliko iznajdljivi.

1. V stanovanju nikoli ne hodite v čevljih. Ob vhodu jih takoj zamenjajte za copate. Pri vhodu imejte tudi plastičen »odcejalnik«, v katerem se lahko pozimi topi sneg z obutve.

2. Ko pečete v pečici meso in podobne jedi, iz katerih lahko brizga maščoba, naj bodo te vedno v pokritem pekaču. Na dnu pečice imejte med peko velik pekač ali kos papirja za peko, na katerem se bo ujelo vse, kar pade preko roba pekača pri peki.

3. Dno kuhinjskih omaric in predalov obložite s tanko silikonsko folijo, ki jo lahko vzamete iz predala in stresete z nje smeti, ali pa tudi s papirjem. Tudi vrh visečih omaric v kuhinji prekrijte s papirjem.

4. Ko kuhate, imejte poleg štedilnika vedno majhen krožnik, na katerega boste odlagali kuhalnice in vilice za mešanje, da ne boste umazali pulta.

5. Za jedilno mizo lahko za vsakdanje obroke uporabljate papirnate pogrinjke, namenjene enkratni uporabi, kakršne imajo na primer tudi v mnogih picerijah. Prt in fini pogrinjki, ki jih je treba čistiti, naj bodo le za boljše priložnosti.

Generalno čiščenje stanovanja s sodobnimi triki

1. Eno najbolj neprijetnih opravil v kuhinji je zagotovo čiščenje pečice in mikrovalovne pečice, saj je v obeh precej ostankov hrane, ki so se močno prijeli notranjosti. Kako se jih lahko znebimo brez agresivnih čistil? V pekač ali posodo z mikrovalovno pečico zlijte svež limonin sok ali kis, nato pa pečico vključite na 200 stopinj oziroma mikrovalovno pečico zaženite za nekaj minut. Pustite, da se popolnoma ohladi in nato zgolj obrišite notranjost.

Čiščenje pečice

Za čiščenje pečice ne potrebujete agresivnih kemičnih čistil.

2. Vas motijo mastne kuhinjske naprave? Štedilnik, kuhinjsko napo in pomivalno korito nikar ne skušajte rešiti maščobe z agresivnimi čistili, temveč si pomagajte z drugo maščobo – z otroškim oljem. Nekaj kapljic ga dalje na mehko krpo in pričnite drgniti, pa se bo stara maščoba kar odlepila. In ne le to – vaši elementi iz nerjaveče kovine se bodo svetili kot novi.

3. Je vaše leseno pohištvo izgubilo svoj sijaj? Verjeli ali ne, sijaj mu lahko povrnete tako, da ga zdrgnete z malo oljčnega olja, če so se na njem pojavili zabarvani madeži, pa pomaga še bolj nenavadna rešitev: zdrgnite ga z malo majoneze.

4. Se v vašem pomivalnem stroju nabira umazanija? Na njegovo dno stresite skodelico sode bikarbone in jo pustite v njem stati preko noči. Zjutraj v predalček za detergent nalijte kis in zaženite stroj pri najvišji temperaturi. Vse se bo svetilo, le filter morate očistiti sami.

Poceni in naravna čistila

Prepričanje, da so sodobna čistila najboljši način čiščenja, zagotovo ne drži. Za vsakdanje čiščenje stanovanja je najbolje uporabljati limono, kis, sol, sodo bikarbono in vodo. Pa ne le za vsakdanje čiščenje – s sodo bikarbono lahko očistimo celo zamašene odtoke!

1. Zmešajte 4 merice vode in 1 merico belila. Dobili boste večnamensko čistilo, s katerim bo čiščenje stanovanja precej poceni.

2. Sodo bikarbono zmešajte z nekaj žlicami vode, da nastane polirna pasta. Z njo lahko čistite kopalniško keramiko in pipe, kovinska pomivalna korita in podobno. Sodo bikarbono lahko tudi stresete v odtok in preko nalijete nekaj kisa, pustite delovati petnajst do dvajset minut, nato pa izperete z vročo vodo – enostavno boste odmašili odtok. Soda bikarbona je uporabna tudi za preprečevanje neprijetnih vonjav, zato jo velja v skodelici hraniti v bližini stranišča, v hladilniku, ali pa z njo posuti smeti v zabojniku za odpadke.

Odmaševanje odtoka

Pri odmaševanju odtoka si pomagajte s sodo bikarbono.

3. Kis in voda sta učinkovita za čiščenje stekel, zlasti okenskih, sicer pa s to raztopino čistimo površine, pri katerih je potrebno paziti, da ne povzročimo prask.

Najboljša uporaba orodij za čiščenje stanovanja

Metla in krpa zagotovo ne zadostujeta, če želite čistiti hitro in enostavno. Uporabljajte sodobne pripomočke – in ne zgolj za naloge, ki so jim prvotno namenjeni.

1. Sesalnika za prah ne uporabljajte zgolj za sesanje tal. Z njim lahko posesate prah z nizkih omaric in polic, da vam ne bo treba brisati prahu, ravno tako pa lahko posesate umazanijo iz omaric in predalov s posodo in špecerijo.

2. Kdaj ste nazadnje obrisali prah s svetil? Zlasti stropna svetila so pogosto polna umazanije z notranje strani, to pa je težko odstraniti. Če je svetilo iz stekla, ga operite v pomivalnem stroju, na programu za steklo.

3. Imate baterijski sesalnik za vodo, namenjen čiščenju oken? Že nekaj let so ti precej priljubljeni, z njimi pa lahko odlično posesate tudi vodo na steklenem zastoru kabine za tuš, poškropite in s sesanjem osušite keramične ploščice nad kuhinjskim pultom ali v kopalnici, očistite vsa ogledala, poškropite in gladko posesate vsa notranja vrata …

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar