Kako odpraviti zaprtje in napihnjenost?

Za številne zdravstvene težave, ki pestijo modernega človeka, je kriv prav sodoben način življenja. Med te težave lahko prištejemo tudi zaprtje in napihnjenost pri odraslemu človeku, na žalost pa se vse pogosteje pojavlja tudi zaprtje pri otroku.

Opisanim težavam se ponavadi pridružijo še zgaga, spahovanje, plini, bolečine v trebuhu in še bi lahko naštevali. Urejena prebava je zato zelo pomembna za naše zdravje in dobro počutje. Tega se prej ali slej začne zavedati vsak, ki ga pestita zaprtje in napihnjenost.

Kaj pravi statistika?

Statistika ne laže: zaprtost, napihnjenost in napenjanje so namreč najpogostejše prebavne težave. Rezultati raziskav pričajo o tem, da ima kar osem od desetih Slovencev podobne težave najmanj dvakrat na mesec. Prav gotovo ste se tudi sami že srečali z njimi. To so težave, o katerih ljudje zelo neradi govorimo, saj niso neprijetne le za nas, ampak lahko predstavljajo težavo tudi na delovnem mestu in v javnosti.

Statistika kaže tudi na to, da moški iztrebljajo pogosteje kot ženske, mlajši ljudje pa pogosteje kot starejši. Toda normalna pogostost odvajanja je vseeno v veliki meri različna od človeka do človeka. Prebavne težave, kot je na primer zaprtje, v veliki meri vplivajo tudi na splošno dobro počutje človeka, saj so spremljevalni znaki pogosto še glavobol, bolečine v trebuhu, napihnjenost in splošno slabo počutje. Vsak obisk stranišča pa je zaznamovan tudi z bolečino in napenjanjem.

Zaprtje in bolečine v trebuhu

Zaprtje pogosto spremljajo še napihnjenost in bolečine v trebuhu.

Veliko ljudi ima težave tudi z uhajanjem plinov, zato se raje zadržujejo med štirimi stenami ter se izogibajo drugih ljudi. Težavo bodo rešili tako, da se bodo kljub sramu čim prej odpravili do svojega zdravnika, seveda pa lahko veliko storijo tudi sami. Predvsem z izbiro primerne prehrane.

Vzroki za zaprtost in napihnjenost

Na prvem mestu naj omenimo nepravilno prehrano, kar v praksi pomeni, da jemo premalo vlaknin in pijemo premalo vode. Izogibajte se predelani hrani, mlečnim izdelkom, dobrotam iz pekarne, kofeinu in mastni hrani. Do zaprtja in napihnjenosti pride pogosto tudi pri menjavi okolja, kadar ste na primer na potovanju.

Svoje k problemu doprinese tudi premalo telesne aktivnosti, saj le-ta pospešuje peristaltiko, kar ugodno vpliva na prebavo. Prebava se upočasni tudi s starostjo. Nujno torej je, da ste redno aktivni, pa naj bo aktivnost tek, hoja v hribe, kolesarjenje, plavanje ali kaj drugega. Že vsakodnevna hoja po ravnem, po možnosti v naravi, bo pripomogla k boljši prebavi.

Nazadnje pa naj omenimo, da zaprtost in napihnjenost povzroča tudi zadrževanje blata, zato se temu v vsakem primeru izogibajte. Kadar morate iti na stranišče, se ne obotavljajte, saj vas mogoče že čez kratek čas ne bo več tiščalo. In tako bodo bolečine v trebuhu le še večje.

Kako lahko zaprtje in napihnjenost premagate sami?

Najprej vam svetujemo, da zaužijete veliko prehranskih vlaknin, kamor sodijo sadje (jabolka, hruške, kivi, lubenice, pomaranče, grenivke) in zelenjava (solata, špinača, brokoli), otrobi, ovseni kosmiči in podobno. Teh snovi telo ne prebavi, zato se volumen blata poveča, s tem pa boste veliko lažje opravili veliko potrebo.

Smuti proti zaprtosti

Pri odpravljanju zaprtosti si lahko pomagate s pripravo zelenega smutija.

Ne pozabite piti zadostnih količin vode ali nesladkanega čaja – s tem boste hidrirali črevo in poskrbeli za mehkejše blato, ki se bo tako lažje pomikalo po črevesju. Dobro se obnese tudi naravna mineralna voda, kateri lahko s segrevanjem odpravite mehurčke. Najbolje bo, da jo pijete zjutraj na tešče.

Za lažje odvajanje si okrepite tudi trebušne mišice. Potrudite se za to, da boste vzpostavili redno rutino obiskovanja stranišča.

Zaprtost in napihnjenost lahko odpravite s probiotiki

Do zaprtosti in napihnjenosti pride predvsem takrat, ko se podre ravnotežje med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju. Ko se ravnovesje poruši, pride do povečanega nastanka plinov, s tem pa se pojavi tudi značilna napihnjenost.

Poleg prilagojenega jedilnika, izogibanja stresu in čim bolj aktivnega življenja si lahko pomagate tudi s probiotiki. Na ta način boste učinkovito vzpostavili ravnotežje v svoji črevesni flori.

Probiotične bakterije, ki jih probiotični izdelki vsebujejo, se naselijo na stene prebavil in preprečujejo razmnoževanje škodljivih bakterij. Zaradi tega lahko odpravite težave s prebavo, prenehali pa se boste tudi počutiti kot balon.

Kaj pa zaprtje pri otroku?

Tudi pri otroku se zaprtje kaže z motnjo v odvajanju blata. Kdaj pa lahko govorimo, da je nastalo zaprtje pri otroku ali dojenčku? Za dojenčka je na primer normalno, da odvaja po vsakem dojenju ali pa tudi nekaj dni ne. Večina zdravih otrok do 4. leta starosti se iztreblja manj pogosto – od enega ali dveh odvajanj na dan pa vse do enega odvajanja na dva dneva.

Zaprtje pri dojenčku

Zaprtje je pogostejše pri dojenčkih, ki pijejo adaptirano mleko.

Tudi pri otrocih sta zaprtost in napihnjenost posledica nepravilne prehrane ali premalo zaužitih tekočin. Temu pa se pridruži še en vzrok: otroci precej radi zadržujejo blato iz različnih razlogov. Tako ga lahko zadržujejo v primeru odvajanja na plenice, v primeru igre, ker v šoli ali vrtcu nimajo dovolj časa za odvajanje, pa tudi zaradi globljih psihičnih zavor.

Posebej pozorni morate biti predvsem na simptome, ki lahko nastanejo zaradi nerednega odvajanja. Zaprtje pri otroku se namreč kaže v obliki bolečega trebuščka, napenjanja ali odvajanja trdega blata. Vse te pojave je potrebno vzeti resno, zato takrat priporočamo obisk lekarne, kjer lahko najdete veliko izdelkov, ki bodo v pomoč pri rednem odvajanju blata.

Imate z zaprtjem in napihnjenostjo težave tudi vi? Ste s spremembo življenjskega sloga in zmanjšanjem stresa bolečine v trebuhu uspešno premagali? Veseli bomo, če svoje izkušnje delite v komentarjih.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar