Kako pridobiti samozavest?

Kaj je samozavest? Lahko bi zapisali, da gre za to, da zaupamo in verjamemo vase, v svoja dejanja, besede in zmožnosti. Samozavestni ljudje si v vsakdanjem življenju in tudi v težkih situacijah brez težav rečejo »jaz zmorem«, saj sami sebe emocionalno ocenijo kot prepričane same vase, medtem ko se pomanjkanje samozavesti kaže kot negotovost in strah – tudi takrat, kadar ta sploh ni potreben.

Prav zato bi se moral vsak človek naučiti, kako postati samozavesten, saj mu lahko to precej olajša življenje, ravno tako pa mu pomaga pri doseganje življenjskih ciljev.

Je samozavest enako kot samospoštovanje? Gre za povezana pojma, vendar s psihološkega vidika med njima obstajajo pomembne razlike. Samozavest je veliko bolj odvisna od tega, kaj znamo in kakšne so naše sposobnosti, s katerimi se tudi dokazujemo in jih kažemo navzven. Samospoštovanje pa se bolj nanaša na prikrito vrednotenje samih sebe in tudi sprejemanje svojih primanjkljajev ter napak. Tako je lahko nekdo samozavesten in na primer nima težave s tem, da stopi na oder in nastopi pred celo dvorano ljudi, a ima kljub temu slabo samopodobo ter si kljub prepričanju »jaz zmorem« ne zna reči tudi »jaz sem OK, jaz sem vreden«.

Vas zanima, kako pridobiti samozavest in si tako olajšati življenje, biti srečnejši, bolj stabilni, prav tako pa uspešnejši ter privlačnejši za druge? Berite dalje.

1. Prenehajte se kritizirati.

Pomanjkanje samozavesti (in tudi samospoštovanja) se pogosto kaže s tem, da smo sami sebi najhujši kritik. Naš notranji glas nam pogosto govori, da nečesa ne zmoremo in ne znamo, zaradi česar si ne upamo izraziti svoje osebnosti ter hitro podležemo drugim. Skušamo jih zadovoljiti in jim slediti, ker menimo, da zmorejo več kot mi, da imajo bolj prav.

Samokritičnost

Ko vas prične nadlegovati notranji glas, misli hitro preusmerite drugam.

Kako postati samozavesten? Kadar se v vas pojavi glas, ki vas »drži nazaj«, mu povejte, da je dovolj. Ne poslušajte ga in se usmerite v bolj pozitivno razmišljanje. Ne sprijaznite se s strahom, ki vas prepričuje, kaj vse gre lahko narobe, temveč raje naredite načrt za to, da vam bo šlo dobro. Pri tem pričnite z majhnimi koraki.

2. Naučite se motivirati sami sebe.

Kako pridobiti samozavest, če vam nekaj resnično ne gre? Poskrbite za motivacijo. Najprej se opomnite glede tega, kakšne prednosti vam lahko prinese trud, s katerim boste presegli pomanjkanje samozavesti. Kaj boste pridobili s posameznim dejanjem? Skok v hladno vodo vam bo prinesel občudovanje prijateljev. Govor pred polno konferenčno dvorano vam bo zagotovil več donatorjev. Obisk fitnes centra vam bo prinesel lepše telo …

Pomislite na to, zakaj je potrebno odpraviti pomanjkanje samozavesti, si zapišite prednosti, h katerim to vodi, in postavite listič z njimi na mesto, kjer ga boste večkrat opazili in prebrali. Vsakič si boste lahko rekli, da je vredno, da vam premagovanje težave oziroma strahu prinaša nekaj več.

3. Osredotočite se na tisto, kar imate radi.

Samozavest si najlaže izgradimo s tistim, kar imamo ali počnemo radi. Na področju, ki nam je všeč, pri dejavnostih, ki so nam všeč, pri ciljih, ki so nam všeč. Za pomanjkanje samozavesti je pogosto krivo prav to, da se posvečamo stvarem, ki nas v resnici ne veselijo, za katere nimamo interesa in ki nam ne pomenijo veliko.

Poiščite torej prave cilje in začnite delati na doseganju teh. Ker vam je veliko do njih in jih imate radi, boste z njihovo pomočjo z lahkoto presegli tudi vse tiste spremljevalne dejavnike, ki vam niso ljubi in vas strašijo. Najprej jih boste vzeli kot nujno zlo, kaj hitro pa boste ugotovili, da niso več tako strašni, kot so se zdeli na začetku.

4. Poskrbite za pozitivno oceno dneva.

Se vsak večer ukvarjate z mislijo na to, v čem niste dovolj dobri in kaj vse vam je spodletelo? Nenehno negativno razmišljanje ne prinaša napredka, zato raje vsak dan pomislite na to, kaj ste naredili dobro, s čim ste odlično opravili, kje ste se dokazali.

Zapisovanje pozitivnih misli

Razmišljajte pozitivno in svoje dosežke redno zapisujte v beležko.

Vsak večer poiščite tri stvari, zaradi katerih morate imeti dobro mnenje o svojih sposobnostih. Zapišite jih v beležko in vsake toliko nekoliko pobrskajte po njej ter si preberite pozitivne ocene za nazaj. Videli boste, da pravzaprav dosegate veliko, torej ni nobene potrebe, da ne bi verjeli vase ter si rekli, da zmorete prav vse.

5. Naredite tisto, kar je prav.

Kako postati samozavesten, če se uklanjate drugim, namesto da bi sledili sebi? Enostavno ne gre. Prav zaradi tega je pomembno, da vaša dejanja in besede vedno temeljijo na vaši resnici ter vaših prepričanjih.

Ničesar ne naredite zaradi drugih in v nasprotju s samimi sabo, saj se boste ob tem počutili slabo. Kadar naredite nekaj, za kar globoko v sebi veste, da je prav, bo vaša samozavest narasla. To seveda ni enostavno, in v situacijah, ki zahtevajo sodelovanje, je pogosto potreben kompromis. Ta naj bo takšen, da ga lahko sprejmete brez slabe vesti.

6. Ne trudite se biti popolni.

Največjo težavo s samozavestjo imajo perfekcionisti. Ljudje, za katere ni nikoli nič dovolj dobro, dokler ni popolno. Kadar tega ne dosežejo, njihova samozavest hitro zdrsne navzdol. Želja po popolnosti je uničujoča in prizadene tako njih kot ljudi okoli njih. Prav zaradi tega je pomembno, da stopimo nekoliko nazaj, si pogledamo svoje rezultate od daleč, ter se zavemo, da morda res niso popolni, so pa kljub temu odlični.

Ne smemo se preveč ukvarjati s podrobnostmi ter se obremenjevati z vsako napakico. Raje poglejmo širšo sliko. Če je ta v redu, ni potrebe, da jo gledamo še pod lupo ali pod mikroskopom in jo seciramo na najmanjše delčke.

7. Odrecite se primerjavam.

Ste bili pri neki stvari uspešni ali jo znate dobro narediti? Vse lepo in prav, dokler ne ugotovite, da je nekdo drug še bolj uspešen, da jo zna narediti še bolje. Samozavest, ki ste jo sprva čutili, v trenutku izgine. Primerjanje z drugimi je pogosto eden glavnih razlogov, da ne verjamemo vase. Primerjave vodijo v stalen občutek, da smo »zgube«, kajti vedno se bo nekje našel nekdo, ki bo boljši od nas. To pomeni stalno nezadovoljstvo!

Primerjava z drugim

Če je nekdo uspešnejši od vas, to zagotovo ni razlog za nezadovoljstvo.

Kako lahko ukrepate? Edina primerjava naj bo primerjava s samim seboj. Pomislite, kaj ste znali pred letom dni in kaj znate sedaj. Razmislite o tem, česa ste bili sposobni, ko ste si zastavili nek cilj, in česa ste sposobni danes. Samo to šteje – razvoj, ki dokazuje, da zmorete več, kot ste nekoč, in da boste v prihodnje brez težav zmogli še veliko več kot danes.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar