INTERVJU » dr. Samo Javornik – direktor podjetja Regia Group

»Pomembna je pozitivna klima in pripadnost podjetju«

Dr. Samo Javornik, direktor podjetja Regia Group d.d., verjame v trdo delo in jasno začrtano vizijo. Z natančnim prestrukturiranjem podjetja mu je uspelo močno znižati zadolženost, Regio Group pa zavihteti visoko nad slovensko povprečje prodaje rabljenih vozil in servisnih storitev. Največ mu pomenijo zadovoljni zaposleni, ki kažejo pripadnost podjetju, in dobri odnosi s poslovnimi partnerji.


V devetih letih ste s finančnim in poslovnim prestrukturiranjem uspeli zadolženost podjetja Regia Group znižati na vzdržnih 13,9 milijona evrov. Kako vam je to uspelo?

Dolg je še v letu 2010 znašal več kot 107 milijonov evrov. Moje mnenje in vodilo je, da se v procesu prestrukturiranja podjetja ohranijo dobri odnosi tako z zaposlenimi kot s poslovnimi partnerji. Še kako pomembni so bili komunikacija, sodelovanje in dogovor z upniki. Po predstavitvi naše strategije, kako bomo vračali dolg, so nam izkazali zaupanje in podporo. Na ta način smo prestrukturiranje lahko uspešno izvedli. Ljudje so gonilo podjetja, nam je uspelo za 10 odstotkov povečati število zaposlenih – in to v času prestrukturiranja. Tudi na to sem zelo ponosen. Predvsem pa je bilo pri nižanju zadolženosti pomembno formiranje dveh ključnih, finančno neodvisnih poslovnih stebrov, in sicer avtomobilizem in nepremičnine. S temi ukrepi smo začeli zmanjševati kompleksnost skupine in s tem zmanjšali tudi finančne obveznosti.

Dr. Samo Javornik

Dr. Samo Javornik nam je zaupal, da so gonilo podjetja ljudje.

V drugi polovici letošnjega leta ste izvedli program refinanciranja obstoječega dolga in tako tudi uradno zaključili obdobje poslovanja v kriznih razmerah. Kakšni so načrti za prihodnost?

Smo zdrava organizacijska struktura z uravnoteženo strukturo virov financiranja. Ta nam omogoča pričeti z novim razvojnim ciklom. Podjetje je organizacijsko in stroškovno optimizirano ter pozitivno zre v prihodnost. Uspešno smo se vrnili na trg in se ponovno posvetili razvojnim projektom. Imamo jasno začrtano vizijo. Neto dobiček, izkazan v lanskem letu, je primerljiv z načrtovanimi rezultati za obdobje 2019–2023.

Lani ste s prodajo 3.244 novih vozil močno presegli rast prodaje na slovenskem trgu. Beležite pa tudi lep uspeh, ki v Sloveniji predstavlja nadpovprečno rast v primerjavi s trgom.

Res je, prodajo rabljenih vozil smo povečali za skoraj 13 odstotkov, prodajo servisnih storitev pa za 10 odstotkov. Oboje v Sloveniji predstavlja nadpovprečno rast v primerjavi s trgom.

Na območju celotne Slovenije ste lani povečali tržni delež tudi v dejavnosti tehničnih pregledov. Kaj vse še obsegajo vaše storitve?

Program nepremičnin zajema upravljanje obstoječih in razvoj novih nepremičninskih projektov. Naša skupina tudi spada med največje skupine na področju avtomobilizma v Sloveniji. V široki paleti storitev imamo popolnoma vse, kar je potrebno za avtomobilsko, premoženjsko, nezgodno, življenjsko in turistično zavarovanje – imamo torej vse vrste zavarovanj. Poleg dejavnosti tehničnih pregledov, registracij in zavarovanj, ki predstavljajo temeljno dejavnost, imamo v portfelju svojih naložb številna uspešna hčerinska podjetja v Sloveniji. Citroën, Dacia, Nissan, Opel, Renault in Peugeot so blagovne znamke, s katerimi živimo in rastemo že desetletja.

Samo Javornik - Regia Group d.d.

Dr. Samo Javornik je zagovornik trdega dela, odgovornosti in vztrajnosti.

Zagotovo je na poti prestrukturiranja treba poznati svetovne trende, obenem pa dodati posebnosti, ki jih drugi nimajo. Kaj vas loči od ostalih?

Ključno je imeti natančno izdelan poslovni model z jasno strategijo in dobro začrtano vizijo o prihodnosti. Seveda nas naše posebnosti delajo konkurenčne oziroma nas morda postavljajo celo pred ostala podjetja. Treba je znati ustvariti pozitivno klimo in sodelavce narediti pripadne. Naše notranje prestrukturiranje ni vplivalo na dobre odnose s strankami. Ustvarili smo verodostojnost in zaupanje pri naših strankah, prav tako pa tudi pri upnikih. V vse to dodamo še trdo delo, veliko dogovarjanj in pridobivanja novih priložnosti.

Vaše podjetje je imelo pred prestrukturiranjem veliko lokacij in objektov, pripravljenih za nadaljnji razvoj. Kaj se je z njimi zgodilo?

Ko smo se lotili prestrukturiranja, smo vse te lokacije in objekte prodali, saj niso bili del naše strategije. Govorimo o veliko lokacijah in objektih po vsej Sloveniji.

Dosedanja poslovna prenova skupine je vključevala tudi spremembo njene identitete in blagovne znamke.

Lani se je preimenovala iz Skupine A1 v Skupino Regia Group. S spremembo imena je prevzela tudi novo celostno podobo.

Intervju z dr. Samom Javornikom je pripravila Anita Volčanjšek.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar