Kako se znebiti mozoljev?

Mozoljavost je povsem normalen najstniški kožni pojav, ki se običajno kaže v svoji najhujši obliki nekje okoli osemnajstega leta, po dvajsetem letu izzveni, po 25. letu pa naj bi mozolji na obrazu in drugih delih telesa nič več ne povzročali težav. Zakaj? Ker gre pri tako imenovani fiziološki aknavosti za težave s kožo, h katerim v veliki meri pripomorejo hormoni oziroma natančneje povečana količina hormona testosterona. Kljub temu, da testosteronu včasih pravimo tudi moški spolni hormon, njegovo omejevanje zgolj na moški spol niti malo ne drži – prisoten je pri obeh spolih, v najstniškem obdobju pa ga je več kot sicer in tako tudi bistveno vpliva na izločanje loja ter nastajanje mastne kože, kar vodi v mozoljavost oziroma aknavost. Zakaj do tega pride in kako se znebiti mozoljev?

Koža je občutljiv organ

Koža je naš največji organ in predstavlja pregrado med telesom in svetom okoli nas, zato je izpostavljena tako notranjim kot zunanjim vplivom. Razen na dlaneh in stopalih je pokrita z lojnicami, ki se nahajajo ob lasnih mešičkih in izločajo loj. Največ jih je na tistih predelih telesa, kjer se koža najraje masti: na lasišču, obrazu, nad prsnico, med lopaticama in tudi okoli popka. Kadar se loj neovirano izloča, ni težav, kadar se lojnica zoži ali zamaši oziroma se okuži z bakterijami in se v njej začne nabirati gnoj, pa se pojavijo mozolji – gnojni, vneti in boleči. Natančen prikaz, kako nastanejo akne, si oglejte na spodnji sliki.

Kako nastanejo akne?

Ko se lojnica zamaši, se na površju kože pojavi mozolj.

Na težave z mozolji ne vplivajo samo hormoni, temveč tudi mnogi drugi notranji in zunanji dejavniki. Mozolje in akne na obrazu lahko zakuhajo tudi zdravila, bolezni, kozmetika, kemikalije, sončenje, hrana, stres … Eden izmed glavnih razlogov za akne na obrazu pa je ravno tisto, kar naj bi mozolje pomagalo odpraviti: iztiskanje in praskanje. Če se tega lotimo sami, lahko pride do še večje okužbe, še zlasti, če kože prej ne očistimo in si ne umijemo rok.

Pa je dejansko pravilno govoriti o mozoljih ali o aknah? Vseeno, kajti razlike ni – je pa res, da z aknavostjo običajno mislimo na hujše oblike mozoljavosti, pri katerih je potrebno tudi zdravljenje. Zdravljenje aken lahko traja mesece in tudi leta, nemalokrat pa lahko huda mozoljavost za seboj pusti tudi brazgotine, ki ostanejo za vedno. Najboljši način, kako se znebiti aken, je torej zagotovo obisk dermatologa, ki bo poskrbel za strokovno zdravljenje, če imate le običajno količino mozoljev, pa lahko za to, da bodo čim manj neprijetni in za njimi ne bodo ostale posledice, poskrbite tudi sami.

Kako blažiti in kako se znebiti mozoljev?

1. Kadar so mozolji na obrazu ali drugje na telesu vneti in boleči ter vam povzročajo bolečine, koža okoli njih pa je rdeča, si lahko za začetek pomagate tako, da kožo hladite. Vzemite kocko ledu in jo dajte v plastično vrečico, vrečico zavežite in preko nje namestite mehko krpo – najbolje sterilno gazo ali krpo, ki ste jo pred tem zlikali (in tako razkužili z visoko temperaturo). Kocko pritisnite ob mozolj in jo tam držite nekaj sekund. Postopek nekajkrat ponovite, da se koža ohladi in pomiri. Tretmaju z ledom lahko sledi tudi nanos klasične oziroma »navadne« zobne paste. V njej so sredstva, ki delujejo antibakterijsko, prav tako pa pomagajo sušiti prekomerno mastno kožo. Zobno pasto nanesite na prizadeta mesta in pustite delovati preko noči, zjutraj pa obraz umijte.

Mozolji na obrazu

Mozolje na obrazu lahko poskusite odpraviti z nanosom zobne paste.

2. Odličen odgovor na to, kako se znebiti aken in mozoljev, je tudi uporaba limoninega soka. Ta pomaga odpravljati mozolje zaradi kisline in vitamina C, pod vplivom katerih se mozolji hitreje posušijo. Uporabite svež limonin sok in vanj pomočite bombažno paličico, ter sok pred spanjem nanesite na mozolje. Pazite, da vam sok limone ne pride v oči!

3. Mozoljev se lahko znebite tudi s kombinacijo limoninega soka in cimeta. V žlico limoninega soka vmešajte žličko mletega cimeta in dobro premešajte. Mešanico zvečer nanesite na obraz in pustite, da se posuši in deluje preko moči. Zjutraj si obraz umijte z mlačno vodo.

4. Še en način, kako se znebiti mozoljev z naravnimi učinkovinami, je uporaba olja čajevca. Olje čajevca deluje antibakterijsko in tako pomaga, da se v izvodilih gnojnic preneha nabirati gnoj, zmanjšuje pa tudi rdečico in vnetje. Odlično pomaga tudi pri sušenju mozoljev. Olje čajevca lahko samostojno nanesete na prizadeto kožo (s pomočjo kosa vate ali bombažno palčko), ali pa mu primešate tudi malo soka aloe vere, ki ravno tako blagodejno vpliva na kožo. Oboje pustite na obrazu delovati 15 do 20 minut, nato pa izperete z mlačno vodo.

5. Za zdravo kožo je bistvenega pomena dobra prekrvavitev, saj dobro delujoče kapilare bistveno pomagajo, da se iz kože odstranjuje umazanija oziroma odpadne snovi. Prav zaradi tega je dobro umivanju obraza s hladno vodo in blaženjem prizadetih mest z ledom dodati tudi toplo terapijo – lahko bi rekli, da se priporoča knajpanje obraza. Medtem ko hladna voda odpravlja rdečico in kožo pomirja, topla voda oziroma para pomaga, da se žilice razširijo, hkrati pa se odprejo tudi pore. Maščoba, umazanija in bakterije tako hitreje pridejo na plan, da jih lahko odstranimo. Dovolj bo, da obraz izpostavite toploti oziroma pari (ne sme biti vrela, da ne pride do opeklin) za deset ali petnajst minut. Nato obraz ponovno umijte s hladno vodo, da se koža pomiri in se žilice spet skrčijo, da vam na licih ne ostane rdečica.

Knajpanje obraza

Odprite in očistite pore s pomočjo “knajpanja obraza”.

6. Zlasti takrat, kadar je koža močno prizadeta in okužena (na primer zato, ker smo mozolje prej že stiskali z umazanimi rokami), se lahko za prvo pomoč uporabi tudi česen. Ta je znan po svojih antibakterijskih učinkovinah, deluje pa tudi proti virusom in glivicam, je dober antioksidant in vsebuje žveplo, ki ravno tako pomaga zdraviti mozolje. Kako se znebiti mozoljev s česnom? Narežite strok česna in vtrite njegov sok v mozolje. Pozor! Če so ti odprti, lahko pričakujete, da vas bo koža pekla. Pustite delovati nekaj minut, nato izperite.

7. Mnogo manj »dišeč« način za zdravljenje aken v primerjavi s česnom je uporaba medu. Naravni med je antibakterijski in bogat z vitamini, zato preprečuje infekcije in pomaga pri celjenju kože. Med nanesite na prizadeta mesta, pustite delovati pol ure, nato izperite.

Maske za odpravljanje mozoljev

Kadar so mozolji na obrazu stalnica, jih lahko odpravljamo tudi s pomočjo obraznih mask. Te lahko kupite v drogeriji ali lekarni, pri čemer velja paziti, da so čim bolj naravne oziroma ne vsebujejo nepotrebnih konzervansov ter drugih kemikalij, ki bi lahko bile moteče. Ravno tako pa jih lahko izdelate sami doma. Največkrat se za njihovo pripravo uporablja med (zaradi že omenjenih antibakterijskih učinkovin in vitaminov), papaja (vsebuje vitamin A ter encime, ki preprečujejo vnetja in kožo mehčajo), kumare (vsebujejo vitamine A, C in E, obenem pa kožo hladijo), aloe vera (deluje antibakterijsko in hladi) ter še mnogi drugi sadeži, olja in začimbe.

Na spletu boste zagotovo našli kar nekaj dobrih receptov, pri vseh pa velja paziti, da se uporablja čim bolj naravne sestavine in da te kože ne bodo pretirano mastile ter na ta način ponovno zaprle izvodil lojnic.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar