Kako se kar najhitreje znebiti prehlada?

Prehlad je virusna okužba zgornjih dihal, ki običajno poteka v lažji obliki. Če nismo pazljivi in med prebolevanjem okužbe ne počivamo dovolj in nase ne pazimo bolj kot običajno, lahko pride do zapletov. Ker je telo oslabljeno, lahko pride do sekundarne okužbe z bakterijami, in prehlad se sprevrže v bronhitis, pljučnico ali drugo bolezen.

Pravijo, da prehlad običajno traja okoli teden dni, vendar je lahko tudi daljši – pogosto nam prične najprej teči iz nosu, nadaljuje se z izločanjem gostejše sluzi iz nosu in bolečim žrelom, glavobolom, kašljem in povišano telesno temperaturo.

Seveda pa ni nujno, da se vedno pojavijo vsi simptomi prehlada, kajti prehlada ne povzroča zgolj en virus, temveč precejšen nabor virusnih povzročiteljev – zato je potek bolezni lahko od prehlada do prehlada različen.

Zakaj zbolimo za prehladom?

Včasih so nas svarili, naj se ob hladnejših dneh toplo oblečemo, sicer se bomo prehladili in zboleli. A prehlad ni dobil imena zato, ker ga povzroča hlad – povzročitelji so virusi, ki so značilni za hladnejše obdobje, in od tu ime obolenja. Hladni meseci so za razmnoževanje in širjenje virusov prehlada namreč najbolj ugodni oziroma se takrat ti, tako kot ljudje, bojijo mraza. Tudi virusi si želijo toplote, to pa v hladnih mesecih najdejo tako, da si poiščejo primernega gostitelja – človeka.

Prehlad

Največ prehladov je v hladnejših mesecih.

Ker je virusov, ki povzročajo vnetje zgornjih dihal, tako veliko, lahko za prehladom zbolimo tudi večkrat v posamezni sezoni, prav tako pa se bolezni tudi večkrat izognemo, ker smo na posameznega povzročitelja že razvili imunost. Ali to pomeni, da bi se lahko proti prehladom cepili? Teoretično že, v praksi pa je to nemogoče. Virusov, ki povzročajo prehlad, je namreč veliko preveč, da bi lahko razvili učinkovito cepivo – mnogo več kot virusov, ki povzročajo gripo. In ko smo že pri gripi: če zbolite med sezono gripe za virusnim obolenjem, še ni nujno, da gre zagotovo za gripo. To je možno natančno potrditi zgolj z laboratorijskimi preiskavami. Povsem možno je, da ste zboleli zgolj za hujšo obliko prehlada, a dokler ne pride do zapletov, to niti ni tako pomembno.

Kakšni so simptomi prehlada?

Kot rečeno, se lahko prehlad prične s kapljanjem iz nosu, nato pa nosna sluznica močneje nabrekne in prične izločati gosto sluz. Hkrati se lahko pojavijo tudi težave s sinusi. Marsikdaj se prehlad nenapovedano prične z bolečim grlom in težkim požiranjem, virusi pa se lahko lotijo tudi glasilk, zaradi česar ostanemo brez glasu. Obolenje lahko spremljata povišana telesna temperatura in utrujenost, ni pa nujno. Obstajajo tudi simptomi prehlada, ki so manj pogosti, na primer solzenje oči in njihovo vnetje ali pa bolečine v mišicah. Med vsemi simptomi prehlada običajno najdlje vztraja kašelj (tudi do tri tedne), ki ravno tako ni prisoten ob vsakem prehladnem obolenju.

Kako se znebiti prehlada?

Ko zbolimo, se nam zdi najbolj enostavno, da bi vzeli tableto, pa bi se prehlad pozdravil. Vendar je to nemogoče – zdravila za prehlad v pravem smislu namreč ne obstajajo. Antibiotično zdravljenje ni mogoče, in če ob prehladu na lastno pest jemljemo antibiotike, si naredimo več škode kot koristi. Ker je prehlad virusno obolenje, ga namreč z jemanjem antibiotikov ne moremo pozdraviti,  saj so ti učinkoviti zgolj pri bakterijskih okužbah. Antibiotike torej pustite pri miru, saj bi z jemanjem zgolj še bolj porušili ravnovesje v telesu (predvsem črevesno floro) in pripomogli k ustvarjanju rezistence na antibiotike.

Če prava zdravila proti prehladu ne obstajajo, kako torej poteka zdravljenje prehlada? Preprosto – tako, da se blažijo simptomi prehlada. Z naravnimi in farmacevtskimi sredstvi odpravljamo oziroma blažimo vsak simptom prehlada posebej. Z antipiretiki znižujemo povišano telesno temperaturo. Z analgetiki blažimo glavobole in bolečine v mišicah. Za grlo ližemo antiseptične pastile ali jemljemo sirupe, ki razkužujejo in blažijo vnetje. Nosno sluznico oskrbujemo s pršili, ki pomagajo nos čistiti, vlažiti in zmanjševati nabreklost v nosu. Kašlja se znebimo s tabletami ali peroralnimi raztopinami proti kašlju, poleg tega pa je tako za nos kot za kašelj dobro tudi inhaliranje.

Sirup proti prehladu

Sirupi pomagajo pri izkašljevanju ali pomirjajo kašelj.

Zdravljenje prehlada je torej popolnoma simptomatsko – jemljemo zdravila ali kombinacijo zdravil za posamezne simptome, ki jih opazimo. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na zdravila z vsebnostjo C vitamina, ki skrbijo za krepitev oslabljenega imunskega sistema.

Zdravljenje prehlada na naraven način

Ker pretirano poseganje po farmacevtskih sredstvih marsikomu ne prija, je zagotovo dobro vedeti tudi, kako se znebiti prehlada na naraven način. Med starimi recepti boste našli množico takšnih, ki zanesljivo pomagajo, da bolezen poteka s čim manj zapleti in jo je čim enostavneje prenašati. Kaj uvrščamo med naravna zdravila proti prehladu?

Slovenija ima bogato čebelarsko tradicijo, zaradi česar je pri nas na voljo izjemno kakovosten med, s katerim se lahko odlično spopadamo s prehladom. Med uničuje mikroorganizme, blaži občutek praskanja v grlu in pomirja glasilke, prav tako pa je bogat z vitamini. Zagotovo je najboljša odločitev, ko se vas loti prehlad.

V nasprotju s splošnim mnenjem limona ne zdravi prehlada. Je pa res, da telo dobro oskrbuje z vitaminom C, ki je potreben za izboljšanje imunosti oziroma spodbudo imunskega odziva. Tako kot limone lahko uživate tudi drugo sadje in zelenjavo, bogato z vitaminom C, na primer papriko, kislo zelje, kivi in celo jagode (če jih pozimi kje dobite in niso preveč »umetne«).

Limona

Limona je bogat vir vitamina C, ki krepi imunski sistem.

Na imunski odziv oziroma boljšo naravno obrambo telesa proti vsiljivcem v času prehlada zelo dobro deluje tudi ameriški slamnik. Tega je bilo treba včasih kupovati v obliki sirupov v lekarni, zdaj pa boste marsikje dobili tudi prave cvetove, iz katerih lahko nato sami pripravite sirup  ali čaj – ameriški slamnik namreč lepo cveti in je zato kot okrasna cvetlica vse bolj priljubljen na naših vrtovih.

Čaj lahko pripravite tudi iz drugih zelišč, ki vam bodo pomagala pri sprostitvi in prijetnem občutku toplote, še posebej pa je pomemben zato, ker moramo ob prebolevanju prehlada tudi dovolj piti in tako poskrbeti, da ne pride do izsušenosti. Tako za v čaj kot za grgranje je odličen žajbelj – tudi ta deluje antiseptično, torej lahko z njim razkužujete svoje žrelo ravno tako kot s pastilami, ki so vam na voljo v lekarni.

Eden izmed naravnih receptov za boj proti prehladu oziroma odpravljanje bolečega grla, ki je zadnja leta precej priljubljen, je kombinacija nekaterih najbolj znanih živil, ki odpravljajo težave pri prehladu: med, limona, ingver in čebula. Ingver je odličen za grlo (lahko ga tudi skuhamo in pijemo »čaj« iz njegovega gomolja), za čebulo pa tudi vemo, da deluje antiseptično. Prednost tega »zvarka« je tudi v tem, da ingver še dodatno odpravlja slabost – in če se vas loti virus, ki vam naredi tudi nemiren želodec, bo prišel še kako prav.

Dodatni ukrepi za zdravljenje prehlada

Poleg čajev in zvarkov je za zdravljenje prehlada izjemno pomembno, da nekoliko izprežemo. Počitek je nujen – telo se spopada z virusom, zato mu pri tem pomagajmo in se fizično ne naprezajmo. Bolje je dan ali dva odležati in tako poskrbeti, da se lahko telo popolnoma posveti uničevanju virusa, ne pa, da hkrati počne še množico drugih stvari.

Zdravljenje prehlada

Spočijte svoje telo in zaužijte večjo količino tekočine.

Pomembno je, da uživamo dovolj tekočine, da se telo čisti in ne dehidrira, prav tako pa je treba nekaj več pozornosti posvetiti koži, saj se ta hitro lahko izsuši – še zlasti kožo ustnic in okoli nosu je treba ves čas negovati z mazili.

V začetni fazi prehlada si lahko pomagate tudi tako, da se odpravite v savno. V njej se temperatura našega telesa dvigne, kar pomaga, da se pospeši metabolizem telesa, prav tako pa povišana temperatura telesa ne prija virusom – slabi jih prav tako, kot bi jih povišana telesna temperatura ob »vročini«.

Ko zbolimo, pa seveda naša edina skrb ne sme biti, kako se znebiti prehlada, temveč tudi, kako z njim ne okužiti še drugih. Pazite na kapljično širjenje – smrkajte v robčke, ki jih zavrzite v smeti, prav tako pa kihajte in kašljajte v robček ali, kadar ta ni pri roki, v rokav. Ravno tako naj ljudje okoli vas ne pozabijo na redno umivanje rok.

Kako pa vi kar najhitreje premagate prehlad? S komentiranjem prispevka delite svoje izkušnje z drugimi bralci spletnega portala Nasveti.net.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar