Kdaj narediti test nosečnosti?

Nosečnost prinese ženski, ali bolje rečeno paru, eno največjih sprememb v življenju, zato je pomembno, da gre za korak, ki smo ga skupaj s partnerjem dobro premislili.

Test za ugotavljanje nosečnosti pri načrtovanju podmladka vsekakor prinaša pozitivno vznemirjenje, ko si želimo pozitivnega rezultata oziroma dveh črtic, ki bosta naznanili, da se bo družini pridružil nov član. Nosečniški test pa ima lahko tudi drugačno plat, če si želimo ravno nasprotno – da ne bi pokazal na nosečnost, saj trenutno nanjo nismo pripravljeni oziroma trenutno zagotovo ni pravi čas za tako velik življenjski korak.

Kakor koli – ne glede na to, kakšen rezultat si želite na testu, je dobro vedeti, kdaj narediti test nosečnosti, da bo izvid zagotovo natančen. Le tako lahko poskrbite, da vas ne bo lažno negativen ali lažno pozitiven test nosečnosti prehitro razveselil ali po nepotrebnem spravil v skrbi.

Kako deluje test nosečnosti?

Testi nosečnosti so si med seboj različni. Če ga opravite pri zdravniku oziroma v zdravstvenem domu, se lahko zdravstveno osebje odloči, da bodo opravili test za ugotavljanje nosečnosti na osnovi odvzema krvi ali urina, testi za domačo uporabo pa so namenjeni ugotavljanju nosečnosti iz urina. Ne glede na to, delujejo vsi testi nosečnosti po enakem principu – merijo raven tako imenovanega nosečniškega hormona ali hCG (humani horionski gonadotropin), ki ga žensko telo izloča zgolj med nosečnostjo. Kadar je hCG prisoten, je do nosečnosti zagotovo prišlo.

Kdaj lahko naredim test nosečnosti?

Večina žensk naredi nosečniški test takrat, ko jim izostane oziroma zamuja mesečno perilo, saj je odsotnost menstruacije eden izmed znakov, da je morda prišlo do nosečnosti. Tiste ženske, ki nosečnost načrtujejo in se je veselijo, pa se pogosto odločijo, da bodo test naredile že pred tem. To je mogoče že približno sedem dni po oploditvi oziroma približno štiri dni pred pričakovanim nastopom menstruacije (pri rednem, 28-dnevnem ciklu), vendar takrat nosečnost pokažejo zgolj najbolj občutljivi testi, ki zaznajo že najmanjšo prisotnost hormona hCG. Kako vemo, kdaj je test tako natančen? Izbrati je potrebno test, pri katerem je na embalaži zabeleženo, da zazna že majhno količino hormona: nosečniški testi imajo občutljivost od 10 do 40 mlU/ml, in nižja kot je številka, bolj so občutljivi, kar pomeni, da tudi prej pokažejo nosečnost.

Kdaj narediti test nosečnosti

Kdaj je pravi čas, da opravimo test nosečnosti?

Lahko prezgodnje testiranje prinese lažen negativni rezultat? Vsekakor. Če naredite nosečniški test zelo zgodaj in ne uporabljate najbolj občutljivega testerja, potem je lahko odčitek lažno negativen, saj je bilo hormona še premalo, da bi ga test zaznal. To lahko povzroči stres in slabo voljo, zato velja, da je najbolj zanesljiv čas za uporabo testa takrat, ko naj bi imeli menstruacijo oziroma dva tedna po ovulaciji. V kolikor naredite test zgodaj in je ta negativen, sami pa ste imeli nezaščitene spolne odnose, se priporoča, da test čez 48 ur ponovite. V dveh dneh se količina nosečniškega hormona namreč podvoji, kar pomeni, da bo rezultat morda drugačen.

Kdaj narediti test nosečnosti kljub zaščiti?

Pravijo, da je edina stoodstotna zaščita pred nosečnostjo abstinenca. Tudi v primeru, da uporabljate zaščito, lahko torej pride do nosečnosti, saj tudi pri najboljših vrstah zaščite, na primer pri hormonskem materničnem vstavku, kontracepcijskih tabletkah ali sterilizaciji, nosečnosti ne moremo popolnoma izključiti. Če pri spolnih odnosih uporabljamo zaščito nepravilno in neredno, pa je možnost zanositve še toliko večja. Pozabljena kontracepcijska tabletka, nepravilno nameščen kondom ali prepozna namestitev kondoma (po predizlivu) vedno predstavljajo tveganje, na katerega ne gre pozabiti.

Kdaj narediti test nosečnosti kljub uporabi zaščite? Zagotovo takrat, ko vam izostane menstruacija ali opazite na svojem telesu spremembe, ki bi lahko nakazovale na nosečnost. Mehkejše in občutljivejše dojke, napihnjenost in pogostejše uriniranje običajno na nosečnost opozorijo tudi tiste ženske, ki mesečnega perila zaradi uporabe dolgotrajne hormonske zaščite (maternični vsadek, kontracepcijske injekcije) sicer sploh nimajo.

Kaj pa test nosečnosti med menstruacijo?

Menstruacija je redno mesečno čiščenje maternične sluznice in priča o tem, da ni prišlo do nosečnosti – tudi v primeru, da se je jajčece oplodilo, se ni ugnezdilo in zato so se stene maternice pričele luščiti. Prava menstruacija torej izključuje nosečnost, vsekakor pa je test za ugotavljanje nosečnosti dobro opraviti, kadar menstruacija ni povsem takšna, kot smo je vajeni. Krvavitev iz nožnice namreč ne pomeni vedno mesečnega perila.

Krvavitev lahko predstavlja ugnezditveno krvavitev, ko pride do rahlega krvavenja zaradi ugnezdenja oplojenega jajčeca v maternično steno. Če v tem primeru opravite nosečniški test, bo ta pozitiven.

Drugi razlog za krvavitev je spontani splav. Morda je do oploditve prišlo in so se nosečniški hormoni že pričeli sproščati, vendar se jajčece ni dobro »prijelo« in »je šla nosečnost naprej«. Tudi v tem primeru bi bil test pozitiven – kljub temu, da bi se maternica čistila. Pri tem dejansko ne gre za lažno pozitiven test nosečnosti, saj je bila ta v nekem trenutku dejansko prisotna. Kakor koli – če pride do krvavitve, ki je močnejša kot običajno oziroma je videti kri živo rdeča oziroma sveža, to nakazuje na spontani splav, ob katerem je nujno, da se odpravite na pregled h ginekologu (tako zaradi nevarnosti hujše krvavitve kot potrebe po čiščenju in ugotavljanju, zakaj je do težave prišlo – morda bo potrebno pred načrtovanjem naslednje nosečnosti zdravljenje oziroma kak manjši poseg).

Ali obstaja lažno pozitiven / negativen test nosečnosti?

Ženske, ki si nosečnosti ne želijo, se ob pozitivnem testu pogosto tolažijo, da je tester pokazal napačen rezultat. Zato opravijo še en test in še enega … Dejansko pa je to brez pomena, kajti lažno pozitiven test nosečnosti ni mogoč. Kot smo omenili, test preverja prisotnost nosečniškega hormona, in ta se pojavi zgolj med nosečnostjo – če ga tester zazna, ste zagotovo noseči (oziroma ste vsaj bili noseči, pa je prišlo do spontanega splava). Druge možnosti ni.

Nosečniški test

Ker lažno pozitiven test nosečnosti ni mogoč, veselo novico lahko kar hitro sporočite.

Kaj pa lažno negativen nosečniški test? Ta pa je vsekakor možen. Če test opravite prehitro, če test ni dovolj občutljiv ali če ga ne opravite v skladu z navodili proizvajalca, se vam lahko zgodi, da ta nosečnosti ne zabeleži. Prav zato se običajno izplača počakati kakšen dan ter pred opravljanjem testa temeljito prebrati navodila in jih v celoti upoštevati.

Moj nosečniški test je pozitiven – kaj pa zdaj?

Najlepše je, kadar je pozitiven test za ugotavljanje nosečnosti razlog za veliko veselje, saj naj bi bil otrok vedno sad ljubezni. Po tem, ko novico zaupate partnerju in mu tako morda poleg nasmeha na obraz prikličete tudi solze v oči, velja poklicati ginekologa in se naročiti na prvi pregled. Pripravite si datum zadnje menstruacije in pokličite v ambulanto, da vas nekje okoli osmega tedna naročijo na pregled, na katerem boste (ob zdravem začetku nosečnosti) že lahko slišali bitje malega srčka, prav tako pa ne pozabite na vse spremembe v življenjskem slogu, ki jih zahteva nosečnost – če tega še niste naredili, se odpovejte škodljivim razvadam, začnite zdravo jesti in se gibati, prav tako pa ne pozabite na jemanje folne kisline.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar