Nasveti za učenje – kako se učiti pravilno in učinkovito

Učenje je proces, ki traja celo življenje. Redki posamezniki z učenjem nimajo večjih težav, veliki večini pa to obvezno opravilo predstavlja precejšnje breme. Razlogi za težave z učenjem so različni. Nekaterim mladostnikom se učenje zdi odveč ali se jim učiti ne ljubi, drugi pa bi se snovi radi naučili, vendar ne vedo, kako se učinkovito učiti. Rešitev obstaja tako za prvo kot drugo skupino, potrebni so le pravilen pristop, disciplina in vztrajnost.

Kakšni so torej nasveti za učenje, ki vam bodo pomagali na vaši poti do uspeha?

Kako se učinkovito učiti – zastavite si konkretne in dosegljive cilje

Kako se učiti Imate pri učenju težave s koncentracijo? Se vam dogaja, da sploh ne veste, kaj ste ravno prebrali? Potem je čas, da korenito spremenite način učenja. Vprašanje, kako se pravilno učiti, zahteva kompleksen odgovor.

Zelo pomembno je, da si dovolj zgodaj postavite cilje, ki morajo biti specifični in realni. To pomeni, da npr. en mesec pred izpitom naredite terminski plan, katerega se boste poskušali čimbolj striktno držati. Vaš glavni cilj, da boste uspešno opravili izpit, razdelite na več manjših ciljev, ki jih umestite v svoj terminski plan.

Primer: prvi teden boste predelali prvo polovico poglavij, drugi teden drugo polovico, tretji teden boste rešili vse naloge, zadnji teden pa boste namenili ponavljanju in utrjevanju snovi.

Zavedajte se, da so omenjeni nasveti za učenje primerni le za izmišljen primer, ki se za vas morda ne bo najbolje obnesel. Koliko časa pred izpitom se boste morali začeti učiti, je odvisno od količine in zahtevnosti snovi ter od vaših zmožnosti učenja, tako pomnjenja kot koncentracije.

Računajte na odmore in nenapovedane obiske

Vzemite si čas za odmor Ste se končno usedli za mizo in pričeli z učenjem, pa so vas z nenapovedanim obiskom presenetili sorodniki? Na takšne stvari je nujno potrebno računati že pri načrtovanju terminskega plana učenja, saj se vam v nasprotnem primeru plan lahko kaj hitro poruši. Če do tega vseeno pride, zamujeno poskusite čim hitreje nadoknaditi, drugače se boste težko otresli negativnih misli, ki s seboj prinesejo tudi padec motivacije in koncentracije.

Morda se na tem mestu sprašujete, kako se učiti po več ur brez prestanka. To vprašanje je popolnoma zgrešeno, saj je zelo pomembno, da si med učenjem privoščite tako krajše kot daljše odmore. Tovrstni nasveti za učenje ne veljajo le za ljudi z motnjami koncentracije, temveč za vse, ki se želite učiti učinkovito. Vsako uro si vzemite približno 10 minut časa, spijte kozarec vode in se malo pretegnite. Prav tako si med dolgotrajnim učenjem vzemite tudi daljši odmor, si privoščite manjši obrok in po možnosti počasen tek ali sprehod v naravo. Svež zrak bo dobro del vašim možganom, ki bodo tako znova pripravljeni za učenje.

Kako se pravilno učiti – ustrezni pogoji za učenje

Izklopite zvonjenje Kako se učinkovito učiti, če pa vam med učenjem ves čas zvoni telefon … Veliko učencev oz. učenk po neuspešno opravljenem izpitu toži, da so se učili dneve in noči, da je bil izpit popolnoma nerešljiv in da se že bojijo naslednjega izpitnega roka. Pri tem moramo ločiti med »učiti se« in »naučiti se«. Učenje snovi, medtem ko ste z mislimi pri neki čisto drugi stvari, skorajda nima učinka. Zato je zelo pomembno, da se držite naslednjih nasvetov za učenje:

 • Poskrbite za ustrezen ambient: vaša soba naj bo svetla, miza urejena.
 • Smiselno si razporedite zapiske in vso potrebno literaturo.
 • Priskrbite si pisala, markerje, samolepilne lističe, prazne liste, ipd.
 • Ugasnite zvok telefona.
 • Če računalnika pri učenju ne boste potrebovali, ga ugasnite.
 • Učite se v tišini, brez glasbe.
 • Če rešujete naloge, vam v ozadju lahko igra tiha glasba.
 • Če se doma nikakor ne morete učiti, pojdite v knjižnico ali čitalnico.

Zadostno spanje, zdrava prehrana in vera v uspeh

Ustrezna prehrana Tudi sledeči nasveti za učenje vam lahko pomagajo na poti do uspešno opravljenega izpita. Na spanje ne glejte kot na nekaj, kar vam pri učenju krade čas, saj vam bo zadostna količina spanja (7-8 ur na noč) povečala zmožnost koncentracije. Možgani poleg kisika za nemoteno delovanje potrebujejo tudi glukozo, zato je še posebej v času študija pravilno prehranjevanje izjemno pomembno. Za povečanje umskih sposobnosti uživajte veliko ogljikovih hidratov (priporočamo polnozrnate žitarice ali polnozrnati riž), zadostno količino sadja ter zelenjave. Čeprav vas med učenjem lahko pričnejo obremenjevati negativne misli, da ne boste uspeli predelati celotne snovi, morate ostati zbrani in pozitivno naravnani. Verjeti morate, da boste s pridobljenim znanjem postali bogatejši in da boste na izpitu zagotovo dobro opravili.

Ostali nasveti za učenje

Izdelajte miselni vzorec Zdaj že skoraj do potankosti veste, na kakšen način oziroma kako se učiti, da se boste na izpitu dobro odrezali. Prav gotovo pa vam bodo koristili tudi naslednji nasveti za učenje:

 • Na začetku celotno snov na hitro preletite.
 • Izpisujte neznane besede in označujte ključne besede.
 • Med učenjem si poskušajte vsebino vizualizirati.
 • Za boljše povezovanje znanja napravite miselne vzorce.
 • Na hitro ponovite, kar ste se naučili prejšnji dan.
 • Za ponavljanje snovi si prihranite zadostno število dni.

Imate tudi sami na zalogi kakšen dober nasvet za učenje, ki ga v članku nismo omenili? Prepričani smo, da vam bodo drugi bralci hvaležni, če ga boste zapisali med komentarje. Seveda pa bomo vašega sodelovanja veseli tudi mi.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar