Pasja oblačila – modni hit ali nuja?

Ljubitelji psov, ki svoje zveste prijatelje v hladnejših in vremensko manj ugodnih dneh oblečejo v različne pasje obleke, so pogosto deležni posmehljivih ali malce dvomljivih pogledov, nekako v smislu – pes je pes in ne potrebuje oblačil. Pa je res tako?

Pasja oblačila ščitijo psa pred mrazom Drži, da ima pes dlako in da je bil včasih divja žival, ki je brez težav preživela še tako ostre vremenske razmere, a današnji psi so vse prej kot to. Znanstveniki predvidevajo, da je človek prvega štirinožnega prijatelja udomačil pred približno 14.000–15.000 leti. Od takrat je od svojega divjega volčjega prednika naredil velik korak proč. Psi so se preselili v naše domove, postali so družinski člani, predvsem pa se je njihov življenjski slog tako spremenil, da v njih najdemo le še sledove volka. Z načrtno vzrejo različnih pasem in spremembo življenjskega sloga so za naše štirinožce postala pasja oblačila nujna. Pa ne zato, da bi z njimi izražali svojo modno osveščenost (čeprav nekateri oblačila za psa še vedno kupujejo predvsem zaradi videza), temveč zato, da psa zaščitimo pred vremenskimi razmerami, ki bi lahko negativno vplivale na njihovo zdravje in dobro počutje. Veterinarji so si edini, da je v mrzlih zimskih dneh potrebno za psa primerno poskrbeti. Opozarjajo pa, naj pri izbiri glavne vloge nikakor ne igra videz, ampak naj bo obleka za psa predvsem praktična in funkcionalna. Ob tem je seveda treba upoštevati pasmo, velikost, zdravje in starost posameznega kužka – vse to namreč bistveno vpliva na izbiro oblačila.

Razen izjem so pasji plaščki priporočljivi

Sibirski haski ne potrebuje oblačil Pogosto se nam zastavi vprašanje, ali so pasja oblačila nujna za vse pse. Nikakor ne. Obstajajo pasme, ki jim zimske razmere ne le ne morejo do živega, ampak v nizkih temperaturah naravnost uživajo. Takšne pasme so na primer aljaški malamut, bernardinec, samojed ali sibirski haski. To so psi, ki jih mnogo bolj kot zimski mraz moti poletna vročina. Če vaš pes spada med takšne pasme, potem plaščka najbrž ne potrebuje. Pri vseh ostalih psih pa velja zlato pravilo, da tudi pse pozimi zebe, zato jih je potrebno obleči.

Kdaj psu nadeti pasja oblačila?

Kako nizke morajo biti temperature, da boste svojega štirinožnega spremljevalca oblekli? Načeloma velja, da ne gre pretiravati, je pa pametno razmisliti o oblačilih, ko se začnejo temperature sukati okoli ledišča. Pri tem je seveda zopet velika razlika med psi, ki imajo nekoliko daljšo dlako in podlanko, ter tistimi, ki podlanke nimajo, dlaka pa je izjemno kratka in imajo celo gol trebuh. Pri slednjih so pasja oblačila seveda potrebna nekoliko prej.

Aktivnost psa

Na izbiro pasje obleke vpliva tudi aktivnost psa Ne pozabite upoštevati tudi tega, kako aktiven je vaš pes na sprehodu oziroma kakšen sprehod načrtujete. Če temperature niso pretirano nizke, pes pa bo aktiven, zaščite ne potrebuje. A ne pozabite, da med takšnim sprehodom telesna temperatura psa naraste, zato se med in po njem nikakor ne smete za dlje časa ustavljati na prostem. To namreč pomeni, da pregret pes dlje časa miruje pri nizki temperaturi, kar je idealen recept za prehladna obolenja. Če nameravate po sprehodu še na kavo, je vsekakor priporočljivo, da psa oblečete.

Padavine

Uporaba pasje obleke je odvisna tudi od padavin. Večina psov, tudi kratkodlakih, bistveno lažje prenaša hladno vreme, če ni padavin, zato na primer pri temperaturah nekoliko nad lediščem ne potrebujejo plaščka. Ravno nasprotno pa pes pri enaki temperaturi potrebuje pasja oblačila, če dežuje. Pes brez podlanke in s kratko dlako se bo namreč v takšnih razmerah hitro podhladil.

Temperaturne razlike

Pasji plašček za hladne zimske dni Na psa negativno vplivajo tudi velike temperaturne razlike: v stanovanju je okrog 20 °C, zunaj pa 20, 30 ali celo več stopinj manj. Takšna razlika je vsekakor šok za organizem, zato je najbolje – če le imate to možnost – da psa pred sprehodom za nekaj časa namestite v nekakšen “vmesni prostor”, kjer je temperatura nekoliko nižja kot v stanovanju in malce višja kot zunaj. Tako se bo organizem počasi prilagodil na nižjo temperaturo in šok bo bistveno manjši. Za to so izjemno primerni neogrevani hodniki ali drugi predprostori, v katerih pes počaka pred sprehodom.

Starejši in bolni psi so bolj občutljivi

Čeprav ima vaš pes dolgo dlako in sicer spada med pasme, ki niso zelo občutljive na mraz, pa ne pozabite upoštevati njegove velikosti, starosti in splošnega zdravstvenega stanja. Starejši in bolni psi so v večji nevarnosti, da jim mraz pride do živega, saj je njihov imunski sistem oslabljen. Pasja oblačila so zanje torej nujna. Vsekakor pa velja, da je pes, ki je pravilno hranjen in v dobri fizični kondiciji, bistveno manj podvržen boleznim in občutljiv na vremenske nevšečnosti.

Ne pozabite na tačke

Oblačila za psa niso le modni hit Predvsem v zimskih mesecih moramo posebno pozornost posvetiti tudi pasjim tačkam. Poleg mraza in vlage so v tem času tačke izpostavljene tudi soli, s katero posipajo ceste. Za tačke je lahko to zelo neprijetno, saj sol draži kožo, še posebno pa je boleče, če ima pes na tačkah kakšno ranico. V vsakem primeru je nujno psu po vsakem zimskem sprehodu tačke sprati z vodo, saj tako preprečimo neprijetne reakcije na sol. Pri večjih težavah pa je priporočljivo, da svojemu štirinožnemu prijatelju poleg plašča nadenete še pasje čevlje, vsaj dotlej, dokler težava ni odpravljena.

Če v zaključku odgovorimo na vprašanje, zastavljeno v naslovu: pasja oblačila niso modni hit, temveč nuja. Psi že dolga tisočletja niso več volkovi, zato potrebujejo ustrezno nego in zaščito pred vremenskimi razmerami. Ali poleg funkcionalnosti želite tudi, da je vaš kuža oblečen po zadnji modi, pa je popolnoma odvisno od vas samih.

Deli prispevek z drugimi.

Objavi komentar